Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Hogyan kerülheted el az életmódváltáskor jelentkező mentális és érzelmi buktatókat? - Érzelmi evés, falásroham

2020. január 30. - Jólétcsokor

Vizsgáljuk meg a fogyás lelki és pszichológiai hátterét, hogy könnyebben elkerüld a mentális és érzelmi buktatókat és a túlevés, vagy falásroham okozta felesleges önmarcangolást! Jöjjenek a tippek:

Megfigyelhető, hogy fizikai túltápláltságunkat, az elhízást sokszor nem betegség, hanem érzelmi alultápláltságunk okozza.
Miből ismered fel biztosan, hogy tényleg éhes vagy?
Valódi, tápláló ételre vágysz, nem üres kalóriákra. Az éhségérzet fokozatosan alakul ki, enni szeretnél, ha sikerült, abbahagyod. Ha nem tudsz azonnal enni, képes vagy várni, némi idő elteltével már fizikai jeleket is érzékelsz - korog a gyomrod, súlyosabb esetben akár megfájdulhat a fejed, szédülhetsz is. Ha befejezted, nincs rossz érzésed, se bűntudatod.

Az érzelmi éhség viszont hirtelen tör rád, sürgető, megállíthatatlan ingert érzel, leggyakrabban valamilyen érzelmi hatás, diszkomfort érzetet okozó szituáció előzi meg és általában valamilyen édességre/sósságra vágysz, nem valódi, tápláló ételre. Jellemzően nem a szokott étkezési időpontjaidban tör rád, bár, ha megélést okozó hatást követően eszel, a tervezett étkezésed átcsaphat falásrohamba. Nem rágsz, nem élvezed az ízeket, csak betömöd, nem is laksz jól, semmi nem elég, emiatt nehezen hagyod abba, hiába ettél nagy mennyiséget. Utána bűntudatod van, nem pedig elégettséget, könnyed jóllakottságot érzel.

Ne edd túl magad!
A túlsúlyosak többsége megszokásból eszik, mert itt az idő, "ekkor szoktam enni", akkor irány! Viszont sok esetben nem is éhesek! Amikor nyugodt körülményeket tudsz teremteni - hétvégén, a pihenő napodon otthon próbáld ki, hogy csak akkor egyél, ha már tényleg éhes vagy! Várd meg, tapasztald meg az érzést - ne aggódj, nem éhezni kell, de ha csak eszel, valódi éhség nélkül, miközben a tested nem is igényli az újabb adag tápanyagot, biztosan hízni fogsz! Ha ráadásul folyton túl is eszed magad, egyre nehezebben hagyod abba, amennyiben ez rendszeressé válik, könnyen jelentős súlytöbbletet hozhatsz össze. Figyelj a tested jelzéseire, cselekedj eszerint, egyél ha éhes vagy, ízlelj-rágj, figyeld mikor elég és hagyd abba. Tudatos figyelemre, jelenlétre lesz szükséged, hogy át tudd alakítani a megszokást. Ha olyan helyen vagy, ahol nem tudsz bármikor enni, akkor csak az adag egy részét fogyaszd el.

Mi befolyásolja még, hogy jól tudsz-e lakni, kielégítőnek, finomnak találod-e a  választott fogást?
Az, hogy egy étel ízlik-e rengeteg dolog befolyásolhatja, néha hihetetlenül meghatározóak a körülmények, a környezet, ahol elfogyasztod azt az ételt - ez nagyban befolyásolja, hogy mennyire találod finomnak, amit eszel. A megfelelő, kellemes, nyugodt körülmények között, barátságos légkörben fogyasztott étel jobb lesz, mintha rohanva, zaklatottan, stresszes helyzetben, vagy olyan helyen, légkörben eszel, ahol vibrál körülötted a feszültség. Ez utóbbit igyekezz kizárni, akár azzal, hogy elmész onnan, nem is kezdesz neki, később leszel - ezt odáig is fokozhatod, hogy ha megszűnik a nyugodt légkör, akkor abbahagyod az evést. Igyekezz minél nyugodtabb körülményeket teremteni, mindenképp ülj le, ha időd engedi teríts meg, szánj időt az evésre, szentelj figyelmet az illatoknak, ízeknek - amikor eszel lehetőleg csak arra figyelj - mellőzd a tévé, számítógép, telefon figyelemelterelő hatását. Ha megosztod a figyelmed, közben csak falsz, fel sem tűnik mennyit ettél, kevésbé is fogsz jóllakni.

Figyelj az ismétlődő helyzetekre, tanulj belőlük, hogy el tudd kerülni. Keresd a rád jellemző mintát, találd meg az okokat, így könnyebb lesz megoldást találnod, változtatni és hamarabb célhoz érsz! Tudatosítsd a valódi helyzetedet, érzéseid.

Rossz érzések leküzdésére vedd a kezedbe az irányítást - változtass! Sok sikert!

A folytatásban a huszonévesek diétai, életmód és edzés tanácsai, fogyás tippjei és ezek esetleges bújtatóiról lesz szó - ha az idősebb korosztályba tartozol te is térj vissza.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1715911970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása