Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Egy kiadós étkezés utóhatása, tünetei és hogy hangolódj vissza az egészséges tápanyagokra

2020. február 05. - Jólétcsokor

Mire számíthatsz egy kiadós étkezés után és hogyan hangolódj vissza az egészséges tápanyagokra

 

Egy-egy kiadósabb étkezés befolyásolja az emésztésed, az anyagcseréd, kiválasztásod és az energiaszinted, sőt még a hangulatodra is hatással lehet.

Ha már hosszabb ideje egészséges ételeket eszel, akkor egy étkezés után megtapasztalhatod azt, hogy szokatlanul energikus vagy, szinte pörögsz, nagyobb kedvet, lelkesedést érzel. Viszont, ahogy a szervezetedben csökken a cukorszint, jelentősen visszaesik az energiaszinted és a szokásostól eltérően korábban, hamar, éhezel meg. Vagy a nagy lendület a gyors csökkenést követően egyenesen lehangoltságba, fáradságba csap át, akkor, ha előtte szinte teljesen mellőzted a cukrot, glutént és csak minimális, zöldségekből, gyümölcsökből származó szénhidrátot fogyasztottál. Ezt akkor is megfigyelheted, ha előtte is rendszeresen megesett veled.
Igyekezz aktív maradni, mozogj, igyál többet a szénhidrátban és cukorban gazdag ételek után. Tereld el a figyelmed a hamar megjelenő éhségről, az esetleges  rossz érzésekről, valamilyen számodra kedves, hasznos tevékenységgel.

Ha úgy alakult, hogy egy napra több nagyobb étkezés került, vagy több naposra nyúlt a kiadós evészet, akkor igyekezz mihamarabb visszatérni a normális kerékvágásba. Add magadnak a már megszokott, egészséges, könnyebb tápanyagokat.
Ha több, nagyobb, kiadósabb étkezés után nem érzel éhséget, vagy még késztetést sem arra hogy egyél, nyugodtan kihagyhatsz egy evést. Ha ennél kicsivel többre van igényed egyél egy könnyű salátát, igyál egy turmixot. Fogyaszt sok cukormentes folyadékot  és igyekezz minél aktívabb lenni a nap folyamán.
Ha újra tapasztalod magadon azokat a jeleket, amiktől az egészséges táplálkozás időszakában sikerült megszabadulni, hogy ingadozik a vércukorszinted, változékony a hangulatod, hirtelen lecsökken az energiaszinted, fáradság és falásrohamok jelennek meg, hogy mihamarabb visszaálljon az szokásos energiaszinted, légy aktív, ha tényleg nagyon kimerültél, pihenj, igyál sokat. Ha mindenképpen enned kell, akkor ez legyen valami könnyű saláta, vagy zsírszegény fehérje,  az étkezések között egy gyümölcs, valamilyen magféle, vagy 2-3 kocka étcsoki.

A következő alkalom előtt nyugodtan emlékeztesd magad erre az érzésre! Biztosan át fogod gondolni, hogy mi mit ér meg, mert megtapasztaltad, hogy megélésekkel jár a nagy evészet, fáradtabb vagy, eltűnik az a könnyed, friss érzet, amit már megszoktál, a visszaállítódás folyamatában újraélheted az életmódváltás elején tapasztalt megvonás tüneteket.
Sőt, ha egy ételt ilyenkor több órán át, vagy akár egy napig is visszaérzel, akkor gondold át, hogy abban a verzióban milyen mennyiségben akarod enni a továbbiakban. Ha régi nagy kedvenc, amihez kedves emlékek kötnek, nem tudsz lemondani róla, gondolkodj azon, hogy tudnád könnyebben emészthetővé tenni némi átalakítással. (Azt tapasztaltam, hogy azok a régi kedvenceim, amiket sikerült újratervezni, vagy csak elhagytam belőle azt az összetevőt, ami számomra nehezebben emészthető volt, a mai napig megmaradtak. Viszont olyan is megesett, hogy úgy döntöttem, nem fogok belőle enni, mert ezt az érzést nem szeretném átélni. Nekem nem éri meg, mivel nem ad annyit, nem szeretem annyira - ezek elmaradtak teljesen. Ezek finom sütik voltak, nem gyerekkori kedvencek.)
Ha netán annyira teleetted magad, hogy ez rosszullétig fokozódott, akkor mindenképpen célszerűbb a jövőben bevetned egy mértékletesebb fogyasztási mennyiséget.

Ha nagyobb mennyiségben elfogyasztott alkohol is társult a kiadós étkezések mellé - mivel ez önmagában, jelentősebb evészet nélkül is kivált puffadásos, víztartásos tüneteket a jelentős cukormennyiség miatt - akkor intenzívebben érezheted a leírt tüneteket, amihez a fáradtság mellett esetleges fejfájás, émelygés társulhat. Igyál minél többet, vegyél be C-vitamint, kalciumot, hogy enyhítsd a tüneteket. Figyelj, hogy kímélő ételeket fogyassz, hogy ne terheld meg még jobban a kiválasztó rendszered. Pihenj, ha pedig elmúltak a meghatározó tünetek, aktivizáld magad, hogy felgyorsuljon a keringésed, fokozódjon a méregtelenítés.

Idővel az ízlésünk jelentősen átalakul, számos olyan új kedvencünk lesz, amit előtte nem szerettünk egyáltalán. (Környezetemben többen beszámoltak arról, hogy bár az előzőekben abszolút nem kedvelték az étcsokit, már az ízlik nekik, sőt a rendeset találják túl édesnek.) Megesik, hogy az ünnepi ételek közül más válik kedvenccé. Ha másra érzel késztetést, legközelebb nyugodtan kóstold meg, ha bejön edd azt. Ahogy életmód váltottál, kedvenceket is bátran cserélhetsz!

Ha visszatérsz az egészséges étrendre, biztos lehetsz, egy-két nap és távozik a szervezetből a víztartást okozó cukor, szénhidrát, és sómennyiség, megszűnik a víztartás és a puffadás, helyreállnak szintjeid, visszatér a megszokott energiaszinted, megszűnnek az esetleges hangulatingadozások is. Ezt az időt befolyásolja, hogy milyen gyors az anyagcseréd, mennyit iszol, közben milyen ételeket eszel és mennyire vagy aktív.

Használd fel a tapasztalatokat, hogy a jövőben figyelni tudj azokra a részletekre is, amik most esetleg kimaradtak, ezzel könnyítve a visszaállást!  A folytatásban:  miért hízunk el és hogy hatnak károsan a régi hozott minták.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr6915911984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása