Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Kitartás=Siker – Motiváció – kiegészítő ötletek 3.rész

2020. március 07. - Jólétcsokor

Kitartás = Siker 3. rész - Motiváció - kiegészítő ötletek hogyan tartsd fent hosszútávon a motivációd

Tegyél fokozatosan szokásoddá egy gondolkodásmódot, megközelítést, ez határozza meg napjaid, életszemléleted. 
Ahelyett, hogy másokra irigykedsz, teremtsd meg magadnak azt, amire te vágysz! Most tartasz valahol, innen haladj tovább, ami egész más út is lehet akár, hiszen nem feltétlenül ugyanaz tesz boldoggá mindenkit! Keresd azt, ami és ahogy neked jó! Így nem fog zavarni az, hogy más milyen és neki milye van. Azzal foglalkozz, ami neked fontos,  abban haladj előre. A túlgondolásból fakadó tétlenség, agyalás, halogatás helyett kezdj bele és csináld! Jobban fogod érezni magad, mert ezzel kezedbe veszed az irányítást.
Ne légy pesszimista! Válts nézőpontot! Gondolj arra, hogyha sokaknak működött egy módszer, akkor neked is fog! Ha követed az alapelveket, akkor neked is sikerülni fog! Ne legyenek negatív gondolataid magadról! Gondolj a sikeredre, eddig is elértél dolgokat! Tény, gyengeségei mindenkinek vannak, hibázunk, maximum nem ismerjük el még magunknak sem, kiféle pedig a "mai tökéletes vilagban" egyenesen gáz lenne. Magadhoz legyél őszinte, nézz szembe a valósággal, bátrán kérdőjelezd meg magad! Kérdezd meg, hogy biztos úgy van, biztos működik-e a nézet, megközelítés, ami képviselsz. Ne hazudj magadnak, segíts ezzel magadon, hogy hosszú távon elküld a betegségeket, amiket a "magadnak vetített belső mozival" idézel elő. Igen, lesznek kellemetlen felfedezések, felismerések, de az igazság, az információ, a tudás  visz csak előre.
Növeld az önbecsülésed! Szerezz információt az egészség, mozgás, étkezés témában. Tanulj, tapasztalj, kérdezz olyanokat, akiknek sikerült már elérni az adott célt, van valós tapasztalatuk  témában. Így idővel mások, külső segítség nélkül tudod alakítani a saját módszered, létrehoztatsz olyan módszert, ami működik, és jól érzed benne magad.  Élvezd a változásokat, azt, hogy energikusabb vagy, jobban érzed magad, hogy izmosabb vagy, fogytál, ahogy haladsz nőni fog az önbizalmad is.
Ha elbizonytalanodsz, vagy kétségeid vannak, fáradt vagy - bíztasd magad! Legyen pozitív a hozzáállásod! Ne ostorzd magad, ha valami nem ment jól! Inkább használj pozitív megerősítéseket, alakítsd át az önképed, ne negatív gondolatokat közvetíts magad felé. Ha valami nem sikerült, légy tárgyilagos, vond le a következtetést, erre emlékezz, tanulj belőle, változtass. 
Koncentrálj magadra! Merj nemet mondani, ne érezz bűntudatot, ha megteszed, amire vágysz, ha képviseled az érdekeid a megfelelés helyett. Az első, hogy az haladjon, ami neked fontos, csak eztán tudsz segíteni másnak.
Merj kevesebbet vállalni! A kevesebb, néha több. Ne vidd túlzásba, így egyensúlyban tudsz maradni. Amit vállaltál, azt igyekezz maximálisan teljesíteni. A részfeladatok között pihenj töltődj fel. Légy reális! Amikor kitűződ a célt, ha módszert választasz, valós lehetőségeidet mérlegelve tedd! Ezzel elkerülheted, hogy feleslegesen csalódj, időt vesztegess, vagy szükségtelen költségekbe verd magad. Magaddal kell jóban lenned, ezért életed ne más véleményére, elvárásaira alapozva alakítsd, hanem, úgy, hogy te boldog légy és jól érezd magad. Egyedi vagy, egyedi az utad is. Ne máshoz hasonlítsd magad, csak az számít te haladtál-e magadhoz képest! Vannak dolgok, amiken csak te tudsz változtatni! Vállalj felelősséget magadért, a döntéseidért. Ezzel kezedbe veszed az irányítást. Tudatosítsd, hogy nem vagy kiszolgáltatott, áldozat, hanem dönthetsz, tehetsz magadért, van választási lehetőséged. Ne mutogass másra, vagy külső okokra, ha valami nem sikerült. Ha nem tetszik valami, változtass, vagy fogadd el. Nem más hibája, ha neked nem sikerült valami, vagy hiányt élsz meg. Ne a másikat akard megváltoztatni, hanem magadat - ez is épp elég nehéz feladat néha. 
Önfegyelemre szükséged lesz mindenképp, a motiváció nem elegendő önmagában! Kitartónak kell lenned és tervezned, hogy működjön az életmódváltás, vagy bármilyen jelentős változtatás az életedben! Hogy ne kelljen folyton kísértésekkel és választási lehetőségekkel szembesülnöd, egyszerűsítsd az életed, dönts el bizonyos dolgokat eleve - határozd meg mik a lehetséges alapopciók az étrendedben és az edzésben, vagy az élet egy-egy területén. Így megkíméld magad attól, hogy folyton a választásokkal terhétől, hogy feleslegesen időt vesztegess. Ha bizonyos dolgokat automatizálsz, akkor nem kell szembesülnöd a döntések során jelentkező kísértésekkel sem.
Ha elérsz egy részcélhoz, akkor jutalmazd meg magad! Ez ösztönöz akkor is, ha később úgy érzed, hogy nem vagy elég motivált. Emlékeztesd magad a miértekre, hogy mi volt a fő ok, amiért belekezdtél és el akarod érni a célod. Kis lépésekben haladj, így érzed, hogy tudsz előrelépni és élvezni fogod.

Légy hatékony és produktív, élvezd ahogy haladsz és érd el mihamarabb céljaid! Ha lemaradtál az előző részekről, itt tálalod 1. rész: LINK, 2. rész: LINK. Ha érdekesnek tartod ezt a témát, iratkozz fel, hogy azonnal értesülj a folytatásról!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1615912018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágota DrHős 2020.03.08. 15:02:55

nagyon tetszett a bejegyzés, nekem éppen jól jött. Szinte m9nden dolgomra és tennivalóimra inspirálolag hatott Köszönöm Ágota
süti beállítások módosítása