Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Úton a siker felé 1. rész - Életmód javító ötletek, hogy boldogabb, elégedettebb, produktívabb lehess.

2020. március 21. - Jólétcsokor

Úton a siker felé 1. rész
Gyors életmódjavító ötletek, tanácsok, hogy boldogabb, elégedettebb, produktívabb lehess.

Ha bevezeted ezeket, a bár aprónak tűnő, de az életedre jelentős hatással bíró változtatásokat, akkor rövidesen óriási változás tapasztalhatsz abban, ahogy érzed magad. Az pedig, ha jobban érzed magad elősegíti, hogy könnyebben elérd a céljaid és boldog, elégedett életet tudj élni.

 

Ha már van kitűzött célod, gondold végig mi motivál, hogy az adott célért dolgozz! Tervezz, bontsd részekre a célt, gyűjt információt. Tanulj folyamatosan a téged érdeklő témában, fejleszd magad. Ugyanis, ha valamilyen külső ok miatt vágnál bele, hosszabb távon nem fogsz igazán motivált maradni. Ne másnak akarj megfelelni, mert rájöhetsz, hogy mindig jön valami új igény, változnak az elvárások, így sosem fog sikerülni. Ezzel mástól teszed függővé, hogy elégedett leszel-e magaddal, boldog tudsz-e lenni. Ez maximum ideig-óráig működhet.  Arra törekedj, hogy te legyél boldog. Ha olyanba kezdesz, amire te vágysz, akkor ez hosszútávon is vinni fog. Mivel szereted, élvezed, amit csinálsz, lelkesen haladsz, hosszútávon a nehézségek ellenére is ki fogsz tartani.  
Figyelj a gondolkodásmódodra, mert ezzel meghatározod, hogy érzed magad, azáltal, hogy egy-egy dolgot miképpen értékelsz. Igyekezz pozitív maradni, örülj az apróságoknak is. Ha folyton a hiányon, a negatív dolgokon rágódsz, akkor boldogtalan és lehangolt leszel. Ezáltal elveszted a lendületet és kevésbé tudsz haladni a célod felé. Mindent szemlélhetsz arról az oldalról, hogy miért jó neked - keresd ezt a nézőpontot.

Figyelj arra hogy kommunikálsz! Igyekezz pontosan fogalmazni, válogasd meg a szavaid. A kommunikációd mellet a megjelenésed, a tartásod is hatással van rád. Ez meghatározza hogy érzed magad, milyennek látnak mások, milyen kép alakul ki rólad, hogy fognak rád reagálni.
Koncentrálj a tényleges helyzetre, vagy személyre, amikor megfogalmazod álláspontod. Alapozz saját tapasztalatodra. Ne ítélj más véleménye, látszatok alapján, ne általánosít!
Igyekezz hatékonyan kommunikálni, fogalmazz pontosan. Így gyorsabban haladsz, jobban tudod kommunikálni, hogy mi érdekel, vagy akár a szükségleteid, igényeid is pontosabban ki tudod fejezni. Ezzel csökkented a konfliktusok számát. 
Kérj segítséget, tanácsot. Olyat kérdezz, akinek van tapasztalata, működik neki az adott dolog, meg tudja csinálni. Működj együtt olyanokkal, akik hasonló dologban szeretnétek előrejutni, dolgozzatok együtt. Így a megosztás mellett támogatni, informálni is tudjátok egymást. Ha mindketten belső ösztönzésre kezdtetek bele, közösen jobban fogtok haladni. Ha kedvet, affinitást érzel erre, miután eltöltöttél már egy jelentősebb időt az adott témával, vannak eredményeid, látható és érezhető sikereket értél el, akkor oszd meg másokkal is a tapasztalataid.

Kezd el megvalósítani az álmod! Itt a remek alkalom és vágj bele! Tegyél minden nap a célod, a vágyad eléréséért, mert álmodozás önmagában nem visz előre. Helyezd ezt előtérbe, mert ez hosszútávon boldoggá fog tenni, nemcsak ideiglenesen. Azok a folyamatosan ismétlődő, azonnali örömet okozó cselekvések, élmények (egy nagy buli, az utazások) hátráltathatnak nagyobb célod elérésében, mert folyamatosan ezekre használod fel erőforrásaid, időd, energiád, pénzed. Persze szükség van ezekre a töltődés forrásokra is ahhoz, hogy egyensúlyban maradj. Viszont ha kizárólag ezek valósulnak meg, akkor nem marad kapacitásod az álmod megvalósítására.
Gondold át mivel szeretnél foglalkozni! Rengeteg időt pazarlunk el azzal, ha olyasmin őrlődünk, amin nem tudunk változtatni. Viszont, ha olyan, amin tudunk és fontos számunkra, érdemes mihamarabb nekikezdeni. Hagyd azokat a témákat, amik nem érintenek, nem fontosak számodra, nincsenek befolyással az életedre, szeretteidre. Foglalkozz azzal, ami téged érint, neked fontos és előre visz! Ezek dolgok térjenek vissza gondolataidban, témáidban és cselekvéseidben egyaránt. Figyelj arra, hogy tegyél értük és haladjanak - élvezzenek prioritást az azonnali vágyakat, igényeket kielégítő dolgokkal szemben. Az azonnali apróságok - egy új dolog megvétele, egy süti elfogyasztása - sokszor hosszútávon nem ad annyit, viszont elveszi a lehetőséget, hogy a fontos dolgaid haladjanak a korlátozott energia, idő és anyagi források miatt.

Figyeld, hogy mit érzel egy adott téma kapcsán, hogy érzed magad a nap folyamán.
Ne titkold el a véleményed! Oszd meg, ha valami jó, örülj az apróságoknak is. Köszönd meg, ha valaki figyel rád, vagy tesz érted. Légy hálás, bókolj és dicsérj meg másokat. Viszont jelezd azt is, ha valami nem jó neked, bántó, vagy úgy érzed, hogy sértő rád nézve és nincs oka. Szólj, ne hagyd magad.
Védd észre, ha valami csak látszat, felszín, az illúzió fenntartás eszköze. Ez a mai közösségi médiára nagyon jellemző és hajlamosak vagyunk átvenni ezeket - az életünket negatívan befolyásoló mintákat. Tudatosítsd, hogy csak látszat, vagy a valóság! Hagyd a látszatokat, foglalkozz a valósággal.

Elkerülheted a felesleges feszültséget, ha felfigyelsz arra, hogy egy-egy régi mintát követve, gyerekkori tapasztalataira hagyatkozol és bántod, korlátozod magad. Állj le, hangold újra magad, fogalmazz meg pozitív megerősítéseket. Ne vádold magad, hagyd abba az önmarcangolást, mert régen valamilyen negatív dolog, tapasztalat ért, akkor kapd rajt magad. Hangold újra magad ekkor is, fogalmazd meg egyből akár az ellenkezőjét, ha konkrét példákat tudsz, hogy miért nincs így. Keress megoldást a valódi alaphelyzetre (pl. ha gyerekként sokszor mondták, hogy te erre nem vagy alkalmas, vagy képes, akkor emlékeztesd magad sikereidre, hogy mennyi mindent elértél eddig. Ha időt és energiát szánsz a dologra, akkor ez is működni fog most is megvalósul; vagy, ha rendszeresen kaptad azt a választ, hogy erre nincs pénz, akkor sorakoztass fel érveket, hogy azt a dolgot, amire most vágysz és valóban fontos, ha neked jó érzést okozna, vagy előre visz, segíti a haladásodat igenis megengedheted magadnak. Dolgozz ki tervet, hogy hogyan fogod az anyagi részt fedezni.
Tudatosítsd, hogy ezek csak  a múlt mérgező hiedelmei, hátráltatnak téged a jelenben, mihamarabb számold fel ezeket, helyettesítsd új, valós, működő mintákkal. Alakítsd újra gondolkodásod, megközelítéseid!
Ne bántsd magad olyan dolgokért, amiken valójában nem is tudsz változtatni, vagy olyasmiért, amin nem szeretnél változtatni, mert alapvetően a személyiséged része! Vagy, ha olyasmit vág a fejedhez, amiről tudod, hogy nem igaz rád, teljesen alaptalan. Ha valaki olyanért kritizál, ami ebbe a kategóriába esik, vagy igazságtalan, akkor nyugodtan tudasd vele, de magával a megjegyzéssel ne is foglalkozz!

Keresd a kihívásokat, képezd magad, lépj a következő szintre. Így folyamatosan tudsz fejlődni. Viszont eközben adj időt magadnak, hogy pihenni, lazítani, töltődni tudj - így egyensúlyban maradsz. 
Tedd rendbe az alapokat! Légy aktív, haladj a feladatokkal, de tarts szünetet, lazulj, szórakozz is. Lassíts, nem kell azonnal a végeredményt elérni! Bontsd részcélokra, foglalkozz vele minden nap, élvezd ahogy haladsz! Nem kell belefeszülni! Így jó érzés lesz, hogy haladsz a végcél felé, nem pedig rémes para, stressz, hogy épp fényévekre vagy a befejezéstől. Juss el oda, hogy minőségi időt tudj megélni, akkor is, ha feladat van, de akkor is, ha pihensz, vagy lazulsz! 

 

Használd ki a következő időszakot, fejleszd magad, hogy elégett és motivált legyél! Sok sikert! 

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr715912022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása