Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Húsvét  - más megközelítésben

2020. április 04. - Jólétcsokor

Ünnephez közeledve

 

A régen, ebben az időszakban, vagy a vallásosak még a mai napig is tartják azt a szokást, hogy ilyenkor böjtölnek, várakoznak, kicsit lelassítanak, elmélyednék. Értelmezzük át ezt most a mai világunkra, a jelenlegi helyzetre:

Milyen pozitív hozadéka van az általános problémákra ennek az új helyzetnek?

Lelassultat a dolgok, általában kevesebb a rohanás, nem kell kapkodni. Jobban figyelünk arra, hogy hová és mivel megyünk - kisebb lett a forgalom, csökkent a levegőszennyezés; hogy mi veszünk és mit eszünk - csökken a mértéktelen fogyasztás, pazarlás. Tudatosabban tervez mindenki. Lehetőségünk van egészségesebben élni és étkezni, befelé fordulni, fejleszteni saját magunkat minden téren, általánosan, vagy egy-egy specifikus, minket érdeklő témában. Elkezdeni olyan dolgokat, amiket évek óta tervezünk, halogatunk, megvalósítani álmunkat! Jól használva a kapott időt, óriásit léphetünk előre az elégedett és boldog élet felé! Több időnk van arra, hogy kiegyensúlyozzuk magunkat fizikailag, mentálisan, pszichésen is. Szerintem ez a helyzet, az új szabályok alkalmazása, a mindennapi kézmosás és társai, sokakat odafigyelésre is tanít, fejlesztve a koncentrációs készséget és a szabálykövetést, az önfegyelmet - az élet kicsit lassabbá és átgondoltabbá vált.

Mit adhat nekünk most ez az ünnep és hogyan érdemes készülni rá?
Nem feltétlenül kell az étkezésre vonatkozó böjtöt tartani, de akár ezt is tehetjük. Nagy megvonások helyett inkább mértékletes és egészséges ételeket javasolnék, fogyassz vitaminokat, erősítsd az immunrendszered, hogy ne gyengülj le. Viszont érdemes bevezetni, hogy a túl nagy hangsúlyt kapott szokásainkat korlátozzuk. Igyekezzünk ezeket visszaszorítani, mértékletesebben gyakorolni - legyen ez bármi, amit túlzásba viszünk. Ilyen lehet a rendszeres túlevés, alkohol fogyasztás, dohányzás, vagy a közösségi oldalakra alkalmazva ezt a régi szokást, "digitális böjtöt" tartani, csökkenteni az ott töltött időt. Manapság a többség túlságosan sok időt tölt, időz feleslegesen ezeken a platformokon, ami már nem az őket érdeklő valódi tartalmak, információk megszerzéséről szól, hanem csak üres időtöltés.
Ezzel is több lehetőségünk van személyes kapcsolataink fejlesztésére, magunk és egymás újra felfedezésére. Hasznosabb valamilyen önfejlesztő, új képességet adó dologgal tölteni az időnket, ahelyett, hogy újra és újra meghallgatjuk ugyanazokat az információkat, ugyanazokat az adatokat, ugyanazokat a híreket, mert jelenleg sokak fő témáját, irányultságát ez a dolog adja. Mindenképpen szükség van arra, hogy beszerezzük a fontos információkat, naprakészek legyünk! De szerintem arra már nincs, hogy ezeket újra és újra végig hallgassuk és stresszlejük magunkat a teljes napot kizárólag ezzel töltve. A digitális böjtöt kiterjeszthetjük, de akár erre a témára is, bevezethetünk időlimitet. Így mentálisan és pszichésen is lehetőség van kikapcsolni. Tervezz be a napodba egy időszakot, amikor áttekinted ezeket a valóban fontos, időszerű, új információkat, ha ez megvolt, akkor pedig kezdj mással foglalkozni újra.

Pozitívum még, hogy mélyebb lehetőségünk is van arra, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, segítsünk egymásnak, azzal, hogy megosztjuk a rendelkezésre álló dolgokat, tudást a közös haladás, jóérzés élményéért. Pl. ha a környezetedben egy idősebb ember eddig nem ismerte a digitális média modern vívmányait, segíthetsz neki azzal, hogy bevezetett az alapokba. De remek megoldás az is, hogy együttműködtök és megosztjátok egymással azokat a dolgokat, amikből nektek sok van, viszont a másik tudja ezáltal lehetőségeit bővíteni, hozzájut valami olyanhoz, amit egyébként éppen nem érne el bármilyen okból. Jó időtöltés, ha valakinek tanítasz valamit, amit tudsz, őt érdekli, előreviszi. 

+1 Maradj a jelenben! Ne foglalkozz azzal, hogy mi lehet, vagy mi volt! Éld meg azt, ami itt és most számodra lehetséges. Figyelj arra, hogy hogy érzed magad! Sem a félelem, sem az aggódás nem visz előre. Töltsd időd mással, valami számodra hasznosabb, benned jó érzést kiváltó dologgal - legyen az bármi akár mozgás, tanulás vagy valamilyen közös tevékenység, egy filmezés, társasjáték, vagy beszélgetés. Ne csak a problémákkal foglalkozz, a bajodra fókuszálj, hanem alkoss valamit, próbálj ki egy újdonságot, kísérletezz, tanulj, fejleszd magad és máris jobban fogod érezni magad! 

Koncentrálj a lehetőségeidre, keresd a pozitívumokat! Lehet hogy a helyzet ettől nem változik... de te mindenképpen és ezáltal talán a világ is! 
Kellemes ünnepet!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr7515912034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása