Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Egészségedért változtass!

2021. szeptember 20. - Jólétcsokor

Egészségedért változtass! Edzés - nem fejlődsz?

 

 edz-nemfejlodsz_tw.jpg

 

Edzés - nem fejlődsz? 

Milyen hétköznapi dolog okozhatja?

 

 

Most nem a konkrétan az ismétlésszámokról, vagy a használt súlyokról, a gyakoriságról lesz szó, hanem azokról a hétköznapi okokról, amikre esetleg nem is gyanakodnál.

Edzel, de nem fejlődsz megfelelően?
Okok lehetnek:

Pontosan meg kell fogalmaznod, hogy mi a célod
Ha ez folyamatosan változik, váltogatod, hogy szálkásítasz, vagy tömegelsz, hetente más diétát, módszert használsz, akkor a sok váltás nem támogatja a célod elérését. Nem adsz elég időt magadnak, hogy megvalósuljon, vagy legalább láthatóvá váljon, hogy működik-e. Amellett, hogy ez betegségek forrása is lehet.
Egészségedért változtass
Válassz olyan célt, ami
számodra valóban produktív, előrevivő, megfelel életcéljaidnak, segíti egészséged megőrzését.

Szükséged van megfelelő motivációra, hogy valóban kellő energiát fektess a folyamatban. Az is fontos, hogy legyen egy reális elérhető és előre meghatározott célod, ami felé haladsz. Ha ez csak egy elképzelés, vagy egy gondolat - ez hosszú távon nem mindig elegendő - akkor nem valószínű, hogy meg fog valósulni.
A célod legyen meghatározott
és konkrétan mérhető. Legyen valóban elérhető, motiváló és szükség van egy időhatárra amíg, vagy amikorra ezt teljesíteni akarod. Ez is fontos, hogy reális legyen.
Vagyis pontosan meg kell mondanod például, hogy mikorra, hány kilót szeretnél lefogyni és hogy milyen módon tervezed ezt megvalósítani.
Célszerű felbontanod ezt lépésekre, állomásokra - megfogalmazhatsz aktuális napi célokat, ami arra az alkalomra plusz lendületet ad.
Gondold végig mit szeretnél! Adj konkrét választ a mit, mennyit, miért, meddig/mikorra kérdésekre.

Nem fogsz tovább izmosodni, ha elérted a számodra lehetséges maximális izommennyiséget, amit építeni tudsz - ez a genetikai korlát. Ennek elérése egyáltalán nem olyan nagyon könnyű és a legtöbb ember még bőven tud fejlődni.

Ha túl keményen vagy túl lazán edzel
Ha túl keményen edzel, a végére hagyott technikákra már nem marad energiád. Az edzés vége felé romlik a teljesítmény. Viszont növekszik az esetleges hibás ismétlésekből fakadó sérülésveszély - ezt mindenképp kerülni szeretnénk.
Ha bukásig edzel
Ha már képtelen vagy aznap folytatni, teljesen kihajtod magad, de másnapra is edzést tervezel - mivel ilyenkor növekszik a regenerációs idő, másnap már nem leszel elég hatékony.
Viszont, ha csak ritkán tudsz edzeni, ez jó alternatíva lehet.

A regenerálódási idő figyelmen kívül hagyása és a kevés alvás, vagy a nem megfelelő minőségű/mennyiségű pihenés
Ilyenkor a szervezetednek nincs elegendő ideje, hogy regenerálódjon. Az intenzív edzés során az izomrostokon létrejött mikrorepedések, egyéb sérülések az izomzatban megtudjanak gyógyulni - pedig ez jelenteni azt, hogy erősödsz.
Kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás
Ha alacsony az energiaszinted, romlik a teljesítményed is, csökken az intenzitás és ebben az esetben is nő a sérülésveszély. A testsúlyodat sem tudod olyan mértékben befolyásolni, mintha kipihent vagy.
Ha fogyni, szálkásodni szeretnél, akkor szükséged van elegendő mennyiségű pihenésre, a mindennapokhoz és hogy megfelelő intenzitással edz.

Nem edzel rendszeresen
Nem várhatsz valódi fejlődést, hogyha csak ritkán foglalkozol ezzel.
Ha túl lazán edzel, akkor nem stimulálod eléggé az izmaid. Lehet, hogy rossz a technika, ahogy a gyakorlatokat végrehajtod. Esetleg nem ismered pontosan a határaidat, hogy mi az, amit bírnál. Mivel annál jóval kevesebbet csinálsz, ez nem fejlesztő.

Ha nem nő az edzéseid intenzitása
Ha ugyanazt, ugyanúgy ismételed, akkor nem fogsz fejlődni. Növeld valamilyen módon a terhelést. Viszont nem mindig tudsz emelni a súlyokon. Ezért válassz más módot: a gyakorlatokat lassíthatod, vagy gyorsíthatod, növelheted az ismétlésszámot, vagy a szériaszámot, tarthatsz rövidebb szüneteket, növelheted a robbanékonyságot. Ezeket akár alkalmanként váltogathatod, hogy a tested változó terhelést kapjon. Úgy változtass, hogy a helyes forma megmaradjon.

Hatékonyság
Szükséged lesz tervre és étrendre.
Jól megválasztott, neked megfelelő gyakorlatok mellett az étrended számodra hosszútávon követhető kell legyen.
A gyakorlatok közül van, amelyiket érdemesebb csinálni. De, ha valamiért nem tudod megvalósítani, keress alternatívát.

Fenntartható kell legyen
Időre és rendszerességre van szükség ahhoz, hogy változást tudj elérni a kinézetedben, a testalkatodban.
Tudd élvezni
Az edzésterv és az étrend is ez úgy valósul meg, hogy, igazodik szabadidődhöz az étkezési elveidnek, igényeidhez passzoló. A leginkább neked megfelelően, egészségedet támogatóan kell összeállítani mindkettőt.

Ha ettől eltérően választasz, akkor lehet, hogy gyorsabban eléred a célod. Viszont ha ezt mindössze pár napig, 1-2 hétig tudod fenntartani, akkor a lényegi cél nem valósul meg - ezért jobb, lassabban, de folyamatosan haladod felé.
Ha nem szeretsz futni, válassz más típusú kardiót, ha egy gyakorlatot nem tudsz kivitelezni, keress helyette alternatívát.

A kezdet az ismerkedés időszaka, önmaguk felfedezéséről szól egy új témán keresztül. Ha most vágsz bele, akkor még ezt sem tudod eldönteni, hogy szereted-e az adott dolgot, ez közben derül ki, mikor tapasztalatokat szerzel. Ha már régebb óta foglalkozol a témával, ismered magad, kipróbáltál többféle dolgot, akkor jobban tudod, hogy mi az, ami számodra működni fog. Ennek megfelelően válassz.

Stressz
A krónikus stressz kortizolt termel. Ez a hormon izombontó hatású. Ha egész nap szorongsz, akkor a teljesítményed sem lesz annyira jó, a fejlődés lelassul.
Ha tudod, hogy az életedben stresszesebb időszak következik, akkor érdemes csökkentened az edzésintenzitást, rövidíteni az edzéseket, vagy ritkábban edzeni - mert az intenzív edzés is kortizol termelő hatású.

Remélem a fenti gondolatok segítenek neked, hatékonyabbá válni a fejlődésben, az edzésben és sikerüljön mihamarabb megvalósítani célod.

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

Jobb kihagyni a vacsorát, vagy enni lefekvés előtt?

Enni, vagy nem enni

 enni_vagy_nem_enni_tw.jpg

 

és a HAMMM lett?

 

Sokszor elhangzott, hogy éjjel az emésztőrendszer is pihen, így nem ajánlott alvás előtt enni. A legtöbben, ha nagyon éhesek, nem tudják mindig megállni, hogy végül ne egyenek mégis.

De káros ez valójában? Ezzel kapcsolatban is több nézőpont van.

A következőkét lehet érdemes mégis figyelembe venned
észrevenni és figyelni testünk jelzéseit!
Ha éhesek vagyunk, felfigyeltünk rá, akkor a szervezet képes tökéletesen megemészteni és feldolgozni az ételt, függetlenül attól, hogy mikor fogyasztjuk. A figyelmen kívül hagyás esetleg nagyobb problémákhoz vezethet hosszabb távon - ilyen lehet a falás, a túlevés és más táplálkozási zavarok.

Válasszuk meg a lefekvés előtti falatokat
Az elfogyasztott étel tápértéke fontosabb, mint az, hogy mikor fogyasztjuk. A késő este nem szerencsés időpont a hamburger- sült krumpli és a cukros édességek elfogyasztására - ezek a magas szénhidrát- és cukortartalmú, zsíros, vagy túl fűszeres ételek - nem támogatják a nyugodt, pihentető alvást. Inkább valami könnyűt válasszunk és kerüljük az előbb említetteket.
választás lehet a pulykahús - ez triptofánt tartalmaz, vagy a tej, a cukormentes tejtermékek, saláta - zsírszegény fehérje párosítások.

Az esetleges egészségügyi kockázatok
Cukorbetegeknél az étkezés kihagyása gondokat okozhat.
A kórosan elhízottakra ellenben pozitív hatású lehet.
Az étkezések idejének, a szervezet számára megfelelő mennyiségek és kombinációk jó megválasztása fogyást idézhet elő.

Ha esetleg úgy alakul, hogy lefekvés előtt megéhezünk és eszünk, nem "katasztrófa". Egy könnyű, egészséges, fehérjében, gyorsan emészthető zöldségekben gazdag vacsora, vagy egy tejes ital különféle ízesítőkkel a legjobb választás, ha megkívánunk valamit. Néha meglepően kicsi mennyiség, akár pár falat is elegendő.

Persze az ellenkezője is hasznos lehet: a tervezett böjt rengeteg előnyös hatással bír - ilyenkor gyorsabban regenerálódik és tisztul a szervezet, felfrissül a test, ez fizikailag és szellemileg is jót tesz. Ez azt jelenti, hogy úgy készülsz, hogy a kijelölt este maximum 500 kcal-t fogyasztasz, kizárólag folyékony formában.

Ha sanyargatod magad, az csak visszaüt, lehangol és hátráltatja céljaid elérését. Figyelj szervezeted jelzéseire és érezd jól magad testileg, lelkileg egyaránt.

 

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

Öngondoskodás - őszi bőrápolás

Öngondoskodás - őszi kényeztető bőrápolás

 

oszi_ongondosk_tw.jpg
Bőrünk szerepe

Ebben az időszakban időjárás nagyon változékony és a napi hőingadozás akár 15-20 fok is lehet. Hamar sötétedik, néha lehangoló az esős, hideg idő - vonzóbb esténként kellemes fényeket gyújtani a lakásban, bekuckózni valamilyen meleg itallal és egy nekünk kedves elfoglaltsággal tölteni az időnket ahelyett, hogy kint maradnánk.

Relaxálás és kényeztetés
Ősszel többet kellene foglalkoznunk magunkkal és rendszeresen időt szakítanunk arra, ami örömöt okoz. Ez akár naponta változó program is lehet - egy jó könyv, hobbink, a meditáció, de egy kellemes jó meleg zuhany, majd egy gyors hidratáló krémezés, de ha több időd van, kezdheted egy kiadós arctisztítással, és kiegészítheted némi extra tápláló hajápolással. Ezek mind jó öngondoskodás alternatívák, amik feltöltenek és jókedvre hangolnak és napi aktuális érzeted szerint választhatsz, de akár tervezett rendszert, napirendet is követhetsz.

A nyirkos levegő és a hideg kiszárítja bőrt. Kellemetlen lehet a szél, az eső.
Frissülj fel
Szabadulj meg az elhalt hámsejtektől és keltsd életre a bőröd - először tisztítsd meg, így megszabadulsz a  szennyeződésektől és az elhalt hámsejtektől.

Tisztíts és hidratálj
Az arcradírok és tápláló krémek gyors segítséget adnak, vagy egy lépésben - arcmaszk használatával, ami az elhalt hámsejteket és a felesleges faggyút is eltávolítja. Ez jót tesz különösen a városokban élőknek, ahol sok a por és szennyeződés a levegőben. A hidratált bőr fiatalosabb, üdébb hatást kelt.

Bőrünk szerepe
A bőrréteg egy pajzs, savköpenye véd a baktériumok, vírusok ellen. Védelem a sérülésekkel szemben is.
Antenna, ami reagál a környezeti hatásokra, hidegre, melegre, fájdalomra, simogatásra. Kapcsolat környezetünkkel, ami sok információt ad.
Raktározó funkcióval is bír - zsírt, vizet és tápanyagokat tárol - ezzel segítve egész testünk jó és egészséges működését.
Tükör is egyben, ami megmutatja a testi-lelki kiegyensúlyozottságunkat, vagy épp kiegyensúlyozatlanságunkat, ezzel felhívva a figyelmünket a zavarokra is. Amikor valaki jól érzi magát, egészséges, az a bőrén is látható,  nemcsak a hangulatán, az energiaszintjén.

Válaszd a számodra épp legmegfelelőbb öngondoskodási formát, töltődj fel és érezd magad jobban testileg-lelkileg.
Ha a bőrápolásra esik aktuális választásod, az biztosan jót fog tenni!

Kassy

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

Dinnyefajták - miért érdemes fogyasztanod?

A dinnye előnyös hatásai és változatai

dinnye_tw.jpg

Dinnyefajták - miért érdemes fogyasztanod?

 

A dinnye eredete
Egyiptomban már 4000 éve ismerték és termesztették. Sok alfaja létezik eltérő ízzel, kinézettel. A legtöbb fajta gyorsan nő és nem igényel nagy törődést. Csak napfényre és meleg időre van szüksége a tavasszal elvetett magoknak, hogy nyár végére, ősz elejére gyümölcsöt hozzanak. Egyszerűen, kevés ráfordítással termeszthetők. Igazán a meleg éghajlaton érzik jól magukat a dinnyefélék.

A legszívesebben fogyasztott dinnyefajták
Görögdinnye
Afrikából származik, hozzávetőleg 1200 alfaja ismert, ezek különböző méretű gyümölcsöket teremnek, egészen a 3-tól a 25 kg-os súlyig. Közös tulajdonságuk a kemény héj, a puha gyümölcshús és általában sok magjuk van. Nagyon magas a víztartalmuk, 90% körüli, így kitűnőek frissítőnek a hőségben. A világ görögdinnye termelésének 70%-a Kínából érkezik, de Brazília, Törökország és Irán is nagyobb termesztők.
Kantalup sárgadinnye
Kantalup néven két dinnyefajta is van, az európai - ez az olasz Cantalupo városáról kapta nevét, itt nemesítették az 1700-as években. Az európai héja szürkés-zöld, fehér csíkokkal és az észak-amerikai változat, ennek héja hálós mintázatú. A húsa mindkettőnek narancssárga és kimondottan édes.
Gália sárgadinnye
Izraelben nemesítették a 70-es években a kantalup és a mézdinnye hibridjeként. Formája szinte szabályos gömb, héja hálós mintázatú, akkor tekintjük érettnek, ha a héj színe zöldről sárgásra vált. Húsa lime-zöld és lédús. Mára meglehetősen elterjedtté vált nyugaton.
Mézdinnye
Héja sima és viaszos tapintású, sárgás-zöld színű. A húsa halványzöld és lédús, fogyaszthatjuk frissen és szárítva. Gazdag C- és B-vitaminban, alacsony a kalóriatartalma. A magjai finomak, nyersen és pirítva is fogyaszthatóak.
Mikulás dinnye
Spanyol fajta, Észak- és Dél-Amerikában termesztik, héja sötétzöld, csíkos, húsa halvány zöldes, fehéres, íze hasonló, mint a mézdinnyéé. Leszüretelésük után akár 6 hónapig is elállnak - nevét is erről kapta, mikulás vagy karácsonyi dinnye - a nyár végén beérett gyümölcsöt még karácsonykor is fogyaszthatjuk.
Érdekesség, hogy Japánban már kocka alakú dinnyét is termesztenek a gazdák a könnyebb szállítás és tárolás kedvéért.

A görögdinnye előnyös hatásai
Segít a vesebetegségek, a magas vérnyomás, a rák, a cukor,- és szívbetegségek, a makuladegeneráció megelőzésében. Kiváló rostforrás, laktató és hidratáló magas folyadéktartalma miatt Gyógyhatása függ az érettségétől. Egyedülálló kombinációban tartalmaz szerves vegyületeket, vitaminokat, táp,- és ásványi anyagokat. C, A, és B6-vitamint, niacint, tiamint és karotinoidok és fitonutriensek, Káliumot, Kalciumot, Magnéziumot, fehérjéket, antioxidánsokat, valamint Béta-karotin és a likopin is van benne - öregedésgátló.
Melegben csökkenti a testhőmérsékletet, víztartalma eltávolítja a felesleges folyadékot a szervezetből izzadság formájában és szabályozza a vérnyomást.
A kálium és magnézium vérnyomáscsökkentőtisztítja az ereket, artériákat, serkenti a véráramlásta karotinoidok megakadályozzák az erek keményedését, ezzel csökkentik a vérrögök, az agyvérzés, a szívroham és az érelmeszesedés kockázatát.
cukorbetegek, akiknek alacsony energiatartalmú ételeket kell fogyasztania, panaszkodnak az éhezés miatt a görögdinnye jó kiegészítő lehet, mert ízletes, kevés kalóriát tartalmaz. A gyümölcs összetevői fokozzák az inzulin hatását.

Sárgadinnye előnyös hatásai
Az érett sárgadinnye nyersen fogyasztva a legegészségesebb, de akár húsok mellé, vagy fagylaltként, levesnek elkészítve is ízletes. Több fajtája van - ezek színe és íze eltérő.
Tuning az immunrendszernek
Sok ásványi anyagot, vitamint (A és C-vitamin, Kalcium, Kálium, magnézium, foszfor, réz, cink, króm, vas, tiamin, nátrium és folsav) tartalmaz, immunerősítő.
Magas Béta-karotin tartalma gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, látásjavító hatású. 
Segíti a betegségek, műtétek utáni gyorsabb gyógyulást, hozzájárul a megnövekedett ásványi anyag és vitamin szükséglet biztosításához - például edzés, diéta alkalmával hasznos kiegészítő.
Élénkíti a veseműködést, tisztítja a vért
, segít a lerakódások eltávolításában - az izületek a lerakódott húgysav miatt begyulladhatnak, ilyenkor fájnak, a sárgadinnye ennek egyik természetes gyógyítója lehet.
Segíti az emésztést, a bélrendszer tisztulását, gyakori fogyasztása helyreállítja a gyomor- és bélműködést.
A belső hidratálás jót tesz sejteknek, a bőr feszesebbé válik, csökken a szárazsága. A felhalmozódott méreganyagok is okozhatnak bőrproblémákat – pattanások, ekcéma, allergiás kiütések - ilyen esetben a gyümölcs fogyasztása látványosan javíthat.
A fogyókúra-segítő, magas rost- és tápanyagtartalma miatt akár egy főétkezés is helyettesíthető vele. Magas gyümölcscukor tartalma hosszan energiával látja el a szervezetet, víztartalma telítő hatású.
Akár aszalva tartósítható is - megőrzi teljes vitamin- és ásványi anyag tartalmát, zamatát - így télen is élvezheted előnyös hatásait.

Használd ki a nyár adta lehetőségeket, támogasd egészség és alakformálás terveid és juttasd szervezeted értékes tápanyagokhoz természetes módon.
Kísérletezz kedvedre, fedezd fel a számodra legízletesebb variációkat!

Kassy

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

Mik ezek a foltok?

Mik ezek a foltok?

pigmentfoltok_tw.jpg
A pigmentfoltok oka

 

A pigmentfoltok megjelenése sokak számára zavaró, bár az egészségre nézve általában ártalmatlanok.
Viszont, ha rendszeresen megfelelő védelem nélkül napozunk, nemcsak a pigmentfoltok tűnhetnek elő, de a bőrrák veszélye is fennállhat. A ráncok is gyorsabban alakulnak ki és elkezdődik a bőr idő előtti öregedése.

Mi okozza a pigmentfoltokat?
A melanin olyan pigment, ami a bőrben, a hajban és a szemben is megtalálható. Gondoskodik bőrünk természetes UV-védelméről és meghatározza a bőrszínt is. Léte miatt barnulunk le. A gyakori napozás hatására a bőr elkezd több melanint termelni - ez a hiperpigmentáció, ami a pigmentfoltok megjelenésének egyik oka. Általában napnak kitett testrészeken tűnnek fel a foltok - az arcon, a nyakon, a dekoltázson, a kézen, az alkaron és a vállakon.

Ha a melanin egyensúlya felborul a szervezetben megjelennek a sötét foltok. Ezért tűnik elő a pigmentfoltok három fő típusa – a napsugárzás, az öregedés és a hormonális változások okozta pigmentfoltok.
A fényvédelem nélküli napozás mellett, a súlyosan pattanásos bőr, a terhesség, vagy a menopauza alatt felbolondult hormonok következményeiként is megjelenhetnek a bőrünkön pigment- vagy napfoltok - ezeket öregségi foltoknak is nevezik.

A korral, a bőröregedéssel együtt természetes módon megszaporodnak a pigmentfoltok is. A boltokban kaphatók segítő kozmetikumok, ezek többek között hialuronsavat, E-vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak. Halványítják, eltávolítják a sötét foltokat és gátolják az újabbak kialakulását.

Őszi-téli bőrápolás házilag

A pigmentfoltokat nagyanyáink természetes módszerekkel igyekeztek eltűntetni, halványítani - ezek ma is jól használhatók.
Készíts tápláló, ápoló pakolásokat
Keverj mézhez apróra őrölt mandulát. A pakolást 15 percig hagyd bőrödön hatni, majd öblítsd le.
Keverj össze 1deci tejfölt és fél kanál kurkumát, kend be vele a pigmentfoltokat, 15 perc múlva töröld le és alaposan mosd le, szárítsd meg a bőröd.
Egy kiskanál citromlevet és mézet keverj össze natúr joghurttal, kend a pakolást az arcodra. 15 perc után mosd le és töröld szárazra bőröd.

Megfelelő védelem

Az új foltok kialakulása ellen is tehetünk! Fontos a megelőzés, a nyári hónapokban mindenképp védeni kell bőrünket a káros sugaraktól. Válassz bőrszínedhez passzoló, igényeidnek megfelelő napozókrémet, amit nem csak a vízparton, de a városban, vagy sportoláskor is fontos használni. A beton, az üvegfelületek is visszaverik a sugarakat, így egy séta során akkor is leéghetsz, ha kalapot vagy sapkát és napszemüveget viselsz. Vízpartra válassz a magasabb faktorszámú naptejek közül. Sportoláshoz praktikusak a sprék, amiket célzottan és gyorsan vethetsz be, megspórolva a kenegetést. Ezek sokszor por elleni védelmet is biztosítanak, és az izzadtság nem mossa le őket.

Az UV-védelmre nemcsak nyáron érdemes figyelni.
A bőrünk, különösen arcunk állandó védelmet igényel. A nappali krémek között rengeteg fényvédőt is tartalmazó változat kapható. Válassz mindig bőrtípusodnak és az évszaknak megfelelő típust. Az ápolt arcbőr tovább marad szép.
Előzd meg a foltok kialakulását és halványítsd a meglévőket, hogy ezzel is jobb legyen a közérzeted.

Kassy

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A paradicsom előnyös hatásai

A paradicsom előnyös hatásai

 dicsi_tw.jpg

Kísérletezz kedvedre!

 

 

A nyár egyik nagy kedvence a paradicsom. Rengeteg módon készíthetjük és számos előnyös hatása van.
A-,C-, K- vitamint, folsavat, káliumot, tiamint, niacint, B6- vitamint, foszfort és rezet is tartalmaz. Alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú, jó hidratáló és laktató egyben. Hatékonyan támogatja egészségmegőrzés és alakformálás a céljainkat is.

Miért érdemes fogyasztanod?
A paradicsom A-vitaminja látásjavító hatású, fényesebbé, erősebbé, egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a töredezettségét.
Béta-karotin tartalma hozzájárul a bőr egészségéhez, véd a káros napsugárzástól, antioxidáns, csökkenti a ráncosodást. Sejtvédő és regeneráló hatású.
A K-vitamin mellett remek kalciumforrás - ezek óvják a csontokat, segítik a sérülések utáni regenerálódást. A likopin hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez, így a csontritkulás valószínűsége is csökken, ha rendszeresen fogyasztod. Jó hatással van a szív,- és érrendszerre, gátolja a vérrögök kialakulását, csökkenti a magas vérnyomást.
Hidratál, magas víz és rost tartalmú, de alacsony kalóriatartalmú, rostjai miatt anyagcseregyorsító.
A flavonoid és a karotenoid tartalma gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású.
Segít megakadályozni az epe,- és vesekövek kialakulását. A benne található króm normalizálja a vércukorszintet.
Ha külsőleg, szépészeti, vagy gyógyászati céllal is használnád - pakolásként megszünteti a bőrirritációt, gyulladáscsökkentő hatású.

Nyersen is kitűnő, de léként, szószként, aszalva, salátákba, vagy főtt ételekbe is tehetjük. Fajták szerint érdemes választani a felhasználási módok közül - így igazán kiélvezhetjük a létrehozható változatos ízeket.
Érdemes nyersen és hőkezelve is fogyasztani, mert nem veszíti el előnyös hatásait így sem. Akár tartósíthatjuk is, mert megőrzi antioxidáns és vitamin tartalmát.

Paradicsomfajták

Rengeteg féle létezik az egészen pici koktélparadicsomtól, a nagy méretekig - ezek akár 1 kilósak is lehetnek. Változatos színekben kaptató, édességük, cukor és savtartalmuk jelentősen eltérő. Fogyasztásra és befőzésre különböző fajtákat javasolnak. A paradicsomok íze a talaj minőségétől és a tápanyagoktól függ.

A koktélparadicsom - nagyon ízletes édes, kis méretű. Falatkákhoz, salátákba, díszesítéshez tökéletes.
A bikaszív paradicsom - a góliát paradicsomhoz hasonlóan befőzésre kiváló, hatalmas, lédús és édes.
Datolya paradicsom - az egyik legkedveltebb fajta, szinte egész évben, a legtöbb boltban, piacon elérhető.
Sárga paradicsom - frissítő ízű, dekoratív, színével feldobja az ételeket.
Fehér paradicsom - igazi különlegesség, hazánkban kevésbé ismert fajta.
Kék paradicsom - erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, a cukorbetegség és a fekélyek gyógyítása során hatékonyan alkalmazható fajta.
Lila paradicsom - rákellenes hatású, gyulladáscsökkentő és antioxidánsokban hasonlóan gazdag, mint különleges színű társai.
Kumato - kívül fekete, belül piros változat.
Ananász paradicsom - a szivárvány színeiben kapható, emellett óriási méretével is kitűnik.
Cukorfalat paradicsom - Veresegyházi különlegesség, a világon az egyik legédesebb paradicsomfajta.
Cseresznye paradicsom - a koktélparadicsomnál nagyobb, hazánkban is elterjedt, finom fajta, több színben, kellemes édes ízvilággal.
Málna paradicsom - édes, változatos méretű paradicsomfajta, jól szállítható és tárolásra és kiválóan alkalmas.
Eper paradicsom - a szamócára hasonlító alakú, édes változat.

Használd ki a nyár adta lehetőségeket, támogasd egészség és alakformálás terveid, juttasd szervezeted értékes tápanyagokhoz természetes módon.
Kísérletezz kedvedre, fedezd fel a számodra legízletesebb variációkat!

Kassy

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

 

 

Mi okozza a sörhasat?

A nagy has formálása

 

 sorhas_tw_1.jpg

Férfiak tipikus hízás gondja - mi okozza sörhasat?

 

A férfiak jelentős részére jellemző az alma típusú, hasi hízás. Ennek több oka is lehet. Az életmód, a testmozgással kapcsolatos szokások, a táplálkozás mind befolyásolja.
Akik nem mozognak és emellett többnyire feldolgozott élelmiszereket és zsírban, szénhidrátban, cukorban gazdag ételeket fogyasztanak, azoknál többségében valóban zsírlerakódás jelenik meg. Ez a zsigeri zsír számos egészségügyi probléma forrása lehet, amellett, hogy meghatározza a külsőt. 
Megjelenhet azoknál is, akik rendszeresen mozognak - esetükben a táplálkozási szokások okozhatják a sörhas kialakulását.
Sok férfinek, aki foglalkozik megjelenésével, vagy szeretne fogyni, alakformálni probléma ez.

Mitől alakul ki a sörhas?

Nem kizárólag a sör ivásától jön létre, a többlet nem csak zsírszövetből áll. A sörhas nem zsírhas, a megnagyobbodást nem feltétlenül a zsír okozza. A has az ellazult kötőszövetek, és bél hatására kitágul. A sörhas zsírból, vizenyőből, kötőszövetekből, zsigeri zsírból és a kitágult belekből áll.
30 éves kor felett a belek elkezdenek kitágulni. A bél, egy kb. 7-8 méter hosszú csőrendszer, képes tágulni, a korral ez is veszít rugalmasságából. A kész ételek, a fehér kenyér, a cukros élelmiszerek hatására ez a változás fokozódik.

Az evés is tágítja a gyomrot, a beleket. Amikor ezután sört, vagy szénsavas italt iszik valaki, akkor elkezd a hasfal is tágulni. A szénsav egy része a gyomorból, másik része a belekből távozik. A hasfal tágul, ha a hasizom nem tolja vissza, akkor elkezd egyre kiterjedtebbé válni.
A kötőszövetek, a bélrendszer elernyed a sok szénsavtól. A sör B-vitamin, komló, árpa és maláta tartalmú, ezek lazítják a beleket, segítik a sörhas létrejöttét. A sör gyorsan felszívódó szénhidrátokat is tartalmaz. Ez fokozza a belek tágulását és segíti a zsigeri zsír lerakódását is. Az alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátok, a zab, Graham-kenyér, rozskenyér kevésbé épít zsírszövetet.
Ha egyszerre sokat eszel, tágul a has. Este fokozottabban igaz ez. Ha ilyenkor nagy adagokat eszel, akkor valószínűbb, hogy jobban fog nőni a hasad.

Érdekesség, hogy a férfiak többnyire hasi légzést használnak és a tüdő alsó léghólyagjaiba veszik a levegőt. A hasunk ezért kicsit jobban fog tágulni és a zsigerek közé a zsír beépül, ami hajlamosíthat magas vérnyomásra, cukorbetegségre, a metabolikus szindrómára. A nők többnyire automatikusan mellkasi légzést folytatnak, így őket kevésbé érinti ez a változás.

Hogy lehet megszabadulni tőle?

A férfiaknál ez a zsír aktív, vissza tud kerülni a keringésbe. A nőknél a hízás nehezebben tüntethető el, mert bőrszövet alatti zsírszövet jön létre. 
Érdemes utifűmagot és lenmagot fogyasztani, mindkettő béltisztító, segíti a fogyást, a konjac is magas rosttartalmú - ételekbe és italokba keverheted őket. Jól telítenek, ami az éhséget is csökkenti.

helyes táplálkozás mellé, ha edzeni kezdesz, van visszaútaz izomzat vissza tudja nyerni a tónusát. Fontos a rendszeres testmozgás. A hát, a hasizmok fejlesztése a tartásod mellett ezt a problémát is javítja. A ferde hasizmok és az alsó hátizmok erősítésére érdemes nagy hangsúlyt fektetni.

rendszeres futáskor elégetett kalória a hasi zsigerektől kerül felhasználásra, így fokozatosan lefaragja a zsírt. A súlyzós edzések mellett be kell iktatnod az aerob jellegű mozgást is, a futás, tekerés jó alternatívák. Ha jól megy a futás és viszonylag jó állóképességed, akkor érdemes kipróbálni az intervallum és kardió edzések kombinációját.

Ha szeretsz kísérletezni, próbáld ki a trx-et, a cross traininget, az olyan edzésmódszereket, ahol a kardió és az erősítő rész kombinálódikEzekkel zsírt égethetsz és közben izmot is építesz. Gyakorold a hasbehúzást, ez szintén jó hatással lesz. A hasat be és kicsit felfelé húzd, így tónust kap hasizom. Üléskor se lógjon a hasad, húzd ki magad, miközben a hasad behúzod.

Ezek a módszerek, ha kitartó vagy, fokozatosan megoldják a problémát. A test, az izmok regenerálódni fognak és a has formálódik, egyre kisebb lesz.
Sok sikert a változtatáshoz!

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

 

ÉÉÉHES VAGYOK?!

 

Evés éhség nélkül?

 

 eeeehesvagyok_tw.jpg

Éhségtípusok és az evés hatásai

 

Sokszor érezzük magunkat éhesnek, vagy egyenesen ránktör az evésvágy... Rengetegszer eszünk valódi éhség nélkül is.

Miért érzünk erre késztetést?
A boltokban, az utcán folyamatosan kapható kaja-áradat, a reklámok mind erre inspirálnak. Sok evéssel kapcsolatos döntésünkre nem is vagyunk tudatosak, "észrevétlenül"  is döntünk az ételekkel kapcsolatban. A különféle marketingfogások, környezetünkben folyamatosan rendelkezésre álló ételek, édességek, kis nasik evésre késztetnek.

Többet eszünk, mint szükséges lenne. Az emésztőrendszer tudattalan túlterhelése további túlevésre késztet, gyulladásokat képez szervezetben, ami gyorsítja az öregedési folyamatot. A közérzetet is jelentősen rontja a produktivitás mellett.

A legtöbben ilyenkor beleesnek abba a hibába, hogy - mivel pörgésre, aktivitásra, produktivitásra vágynak, további édes, zsíros, szénhidrátban gazdag ételhez, nasikhoz fordulnak, amivel állapotukat csak tovább rontják. Ráadásul meg kell élniük diétájuk esetleges kudarcát is ezek mellett.
Ezek a döntések az egészségkárosodás kockázatát rejtik, hatásukra nő a szív és érrendszeri, emésztőrendszeri problémák gyakorisága, a rák kockázata és gyorsítják az öregedési folyamatot.

Keresd a különbséget az éhség és az étvágy között!

Étvágyat akkor érzünk, ha érzékszerveink olyan ingereket továbbítanak, amik miatt megkívánunk egy ételt.
Az éhséget fizikai "tünetek" kísérik, az agyunk jelzi, hogy energiára van szüksége a szervezetünknek, üres és korog a gyomrunk.

Ha figyelünk magunkra, az érzéseinkre, tudatosítjuk a körülményeket, felfedezhetjük a kiváltó okot is, elkerülve ezzel az esetleges túlevést és megkímélve magunkat a plusz kalóriáktól, az újabb kilóktól és a néha még a diéta megszegését kísérő bűntudattól.Ha az étvágyat mégsem a valódi, fizikai éhség motiválja, akkor kezelhetjük a tényleges kiváltó okot.

Az éhség, az étvágy különféle típusai
Érzékszerveink által kiváltott éhségfajták
Ha valahol meglátunk valami finomat és ettől "éhezünk meg". Ez nem igazi éhségérzet, csak a vonzó látvány hozza elő. Ilyenkor praktikus az evés helyett, másra terelni a figyelmünket.
Ha tervezgetjük, hogy mit főzzünk, vagy recepteket nézegetünk, gondolataink az ételek körül forognak és közben éhezünk meg. Ez sem tényleges éhség, ha más témával kezdünk foglalkozni és elmúlik az érzés. Viszont, ha eztán is érezzük, akkor készítsük el az egyik vonzó ételt, mert tényleges éhségről van szó.
Ha valaki mellettünk kibont valamilyen édességet, vagy jóízűen eszik valamilyen illatozó ételből,  hangosan rágcsál és ezek hatására mi is megkívánjuk az ételt. Koncentráljunk másra, mert csak az érzékszerveink okozta ingerek vezetnek félre, vagy keressünk más helyet magunknak egy időre.
Kiválthat éhségérzetet, ha illatozik az épp elkészült sütemény, vagy a friss kávé. Itt is a lehetőség, hogy van, lehet fogyasztani, indítja a vágyat.
Megesik, hogy egy bizonyos ízt kívánunk meg - édeset, sósat, csípőset ennénk, vagy egy konkrét dolgot akarunk, ilyenkor erre szervezetünknek valóban szüksége van, együnk belőle nyugodtan. Néha már 1-2 falat is elég, máskor meglepően nagy adag sem fog negatív hatással lenni.

A lelki problémák okozta éhség
Kiválthatja a félelem, a stressz, a harag, a lehangoltság, sőt unalom is, vagy pótcselekvésképp eszünk, nassolunk munka, tévézés közben. Nagy részük tudatossággal, önkontrollal elkerülhető. Lesznek helyzetek, amikor valószínűleg nem ússzuk meg, mert lelki egyensúlyunk annyira kibillent, hogy vidítóként, a pozitívabb érzésekért az ételhez fordulunk hangulatunk javítására.

A túlterhelés hatására kialakulhat
Energiahiány, rossz emésztés, súlyproblémák, fejfájás, mentális és érzelmi stressz, nyugtalanság, különféle egészségproblémák az immunrendszer legyengülése miatt. Csökken a fizikai és mentális teljesítőképesség.
Ok lehet
Cukros, zsíros, szénhidrátban gazdag és gyorsételek, gyakori fogyasztása. Illetve a készételekben található adalékok. Az, ha rendszeresen éhség nélkül eszünk, vagy túlesszük magunkat.

A csökkent hatásfokunk kompenzálására, hogy felpörgessük magunkat, gyakran választunk az előbb említett ételekből. Az eredmény épp az ellenkező lesz, a magas inzulinszint, az ingadozó vércukorszint hatására nemcsak hízni fogunk, de ismét létrehozzunk a kerülni akart állapotot.

A táplálkozási tanácsok közt vezető nézet, hogy naponta többször kell kisebb adagokat enni - az életmódjukra figyelők többsége át is vette ezt.

Mégis lehet, hogy jót tesz a régi 3xi étkezésre visszatérni?
A hosszabb szünetekben a szervezetet fel tudja dolgozni a tápanyagokat, így összességében kevesebbet eszel, mintha ötször ennél.
Ha ezt netán még kettőre csökkented, esetleg az egyik étkezést kicsit eltolod, akkor lényegében megvalósítod az időszakos böjtölést, ami tisztító hatású, támogatja szervezeted.
A régiek is rendszeresen böjtöltek, vallási, vagy egyéb okból. Akkoriban ennek egészségügyi hatásait nem vizsgálta senki. Mára megállapították, hogy ilyenkor csökkennek a gyulladások a szervezetben és lelassul az öregedési folyamat, mert tehermentesíted az emésztésed. Ez felszabadítja energiáidat, aktívabb leszel és mentálisan is hatékonyabb.
Szintén segít, ha könnyebb ételekre váltasz, vagy 10-15%-al csökkented az elfogyasztott mennyiséget, ezekkel is csökkented az alkalmanként bevitt energia mennyiségét. Éhezni így sem fogsz, viszont jóval aktívabb, frissebb és hatékonyabb tudsz maradni.

A böjt csodája
A gyomor, a máj, a vese tehermentesítése számos előnyös hatással bír: gyulladáscsökkentő, mentális serkentő, öregedésátló, csökkenti a szív,- és érrendszeri, illetve a daganatos problémák, a cukorbetegség valószínűségét.

Öngondoskodás
Egészségünk, közérzetünk javulását más módszerekkel is támogathatjuk az egészséges és változatos táplálkozás mellett.
A meditáció, a jóga is jó hatással van. A tudatosság, a jelenlét a pillanatban kulcsot ad a kezünkbe, hogy valóban megélhessük a jelent, az épp zajló eseményeket. Így időnket nem a múltban, vagy a jövőben töltjük, hanem át tudjuk élni az épp zajló eseményeket.
Érdemes még emellett beiktatnunk a rendszeres mozgást és egyéb töltődés-módokat, amivel  visszaállíthatjuk lelki egyensúlyunkat, harmóniánkat. Ilyen lehet például, ha valaki szereti, a masszázs, vagy, ha imád a természetben lenni, akkor időt szánni erre. Szintén jó lehet a naplóírás, vagy az, ha kedvenc hobbinkkal foglalkozunk pihenésképp szabadidőnkben. hobbi,  

Használd ki ezeket a remek lehetőségeket te is, hogy a felesleges kalóriák, a pótcselekvés-evés  helyett jó érzésekkel, élményekkel töltődj fel.
 

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

Nyári étel-mód tippek

Nyári étel-mód tippek

 

 nyarietelmod_tw.jpg

 

Hidratálj! Szuper nyári italok

 

A nyár tökéletes abból a szempontból, hogy jóval kevésbé vágyunk a nehéz ételekre, inkább választunk könnyű, hűsítő, energiaszegényebb finomságokat. Itt az alkalom, hogy egészséges ételekkel, vitaminban gazdag, ízletes finomságokkal töltsük fel szervezetünket és segítsük alakformálás terveinket.

Salátával - akár zöldségekből, gyümölcsökből, egy turmixxal, vagy valamilyen gyümölccsel akár egy egész étkezést is kiválthatunk. A zöldségek, gyümölcsök mellé jó választás a sajt és a sonka, de a joghurt és a kefír is alternatíva lehet - érdemes kipróbálnod több verziót is.

Hidratálj!
A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás a melegben különösen fontos. A víz fontos a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásához, a salakanyagok kiválasztásához, a sav-bázis egyensúly fenntartásához. A megfelelő hidratálás hozzájárul a szervek optimális működéséhez, befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet és az immunrendszer működését.

A dehidratáció jelei
A közismertebbek: a szomjúság, a száraz száj, a sötét sárga vizelet. Jelentkezhet még: rossz közérzet, zavartság is, a hirtelen rádtörő éhség mellett. A meleg ellenére megszűnő izzadás, a furcsa hőérzet, a hidegrázás szintén fontos jelzés. Akár súlyos következményei is lehetnek például a hőguta, súlyos kimerültség, izomgörcsök, a végső esetben a halál is bekövetkezhet.

Lehet, hogy te is tapasztaltál már intenzív sportolás, edzés, fizikai megterhelés után izomgörcsöt, kimerültséget, izomgyengeséget, fejfájást, rossz közérzetet. Ezek lehetnek az elektrolit és a folyadékhiány tünetei.
Az elektrolitok - a nátrium, kálium, kalcium, magnézium és a klorid - a folyadékháztartást szabályozzák, a tápanyagokat szállítják és segítik a salakanyagok kiválasztását. Fontosak a szervek, az izmok és az agy működéséhez.

Pótold az izzadás során elvesztett folyadékot és ásványi sókat!
Válogathatsz a sportitalok között, vagy készíthetsz kedvenc ízeiddel, a hétköznapi zöldségek, gyümölcsök felhasználásával számodra megfelelő változatokat - erre a nyár remek lehetőséget kínál.

A paradicsom, cékla, a fodros kel, a brokkoli, a hüvelyesek mellett a leveles zöldekből is válogathatsz, a rukkola, a sóska, a spenót, a kelkáposzta kiegészítésére kísérletezhetsz a különféle csirákkal is.
A tejtermékek - a tej, joghurt, kefír - vagy ezek laktózmentes változatai; a tojás, a gomba, mind olyan természetes, de kalóriaszegény elektrolitforrás, melyek kombinációjával a sport utáni izotóniás ital helyettesíthető.

Készíts könnyű, alakbarát és egészséges nyári ételeket, italokat
Melyik miért jó választás?
Például a jégsaláta tartalmazza a legtöbb nedvességet, de a fejes,- és a római saláta is jó alternatíva. A görögdinnye és az uborka - nagy része víz, jól hidratálnak és magnézium, kálium tartalmuk a keringésnek és a bőrnek is jót tesz. A zeller a kálium mellett magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket tartalmaz, tisztító hatású, ahogy a gyömbér, a csili, a fahéj is. A kaliforniai paprika és a citrusfélék C-vitaminban gazdagok, a cukkini folsavat, káliumot tartalmaz az A-, és C-vitamin mellett, a cékla pedig segíti a máj méregtelenítő munkáját, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású, ahogy az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök is.

A sárgarépa és narancssárga társai, erősítik az immunrendszert, karotint és A-vitamint tartalmaznak, védik a szemet. A sárgadinnye A,- és C-vitaminban és káliumban gazdag, a sárgabarack antioxidáns tartalma miatt hat a haj, a bőr és a köröm minőségére. Az őszibarack mindezek emellett boront is tartalmaz - ami a megfelelő hormonszintekért felelős. A kajszibarack a vitaminok mellett, vas, szelén valamint káliumtartalmú - ezekre is szükség van a fehérjék építéséhez és a szénhidrátok lebontásához is.
A "narancsszínűek" Béta-karotija és A-vitaminja védi a szemet, regenerálja a bőrt, kiváló antioxidáns. Alacsonyabb a rák, a szív,- és érrendszeri, a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen színű zöldségeket és gyümölcsöket.

Mindezek kiváló rostforrások, ezzel biztosítják az emésztés megfelelő működését is. A bennük található vitaminok, antioxidánsok és egyéb tápanyagok szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontásában és felszívódásában, a vérképzőrendszer, valamint az idegrendszer normális működésében.

Legjobb, ha a gyümölcsöket, zöldségeket frissen, nyersen fogyasztod, de érdemes kedvenceidből lekvárt, befőttet, ivólevet készíteni, vagy mélyhűtőbe eltenni. Így ezek előnyös hatásait egész évben élvezheted.

 Hidratálás zöldségekkel, gyümölcsökkel
Turmix, smoothie, frissítő ivólé, fagyi összetevőjeként választhatsz zsírmentes tejet, joghurtot, kefírt - ha érzékenységed nem engedi, cseréld le; a gyümölcsök, zöldségek mellé, így változatos salátákat, leveseket és italokat készíthetsz személyes kedvenceidből.
Ezeket nem kell feleslegesen cukorral, vagy mézzel édesíteni. Ha nem elegendő számodra magában az összetevők csodás íze, használhatsz sztíviát, eritritet, vagy más kalóriamentes édesítőt.

Akár tisztítókúraként is jó, ha sok vizet iszol, amit méregtelenítő hatású összetevők hozzáadásával még hatékonyabb tehetsz.
A citromfű, vagy a csavart citrom, nyugtató hatású, csökkenti az étvágytalanságot, lúgosító hatású, külsőleg használva vírus és baktériumölő hatású. A menta és a gyömbér gyomornyugtató, emésztéssegítő. Az uborka gyulladáscsökkentő hatású, de akár pakolásként is használhatod, a paradicsomhoz hasonlóan. A savanyú uborka, vagy káposzta leve - nátrium- és káliumtartalma miatt szintén előnyös választás. Nagyobb mennyiségben erős tisztító hatással bír.
Ha nem js ez a cél, akkor ízletes, könnyű nyári frissítő italt fogyaszthatsz ezekkel az összetevőkkel.

A fűszerek
Különleges ízvilágukkal az ételek sokkal ízletesebbé tehetők, hatóanyagaik előnyösen hatnak az emésztésre, erősítik az immunrendszert, javítják az anyagcserét és közvetetten segítik a zsírégetést is. A legerősebb zsírégető fűszerek a mustármag, a fahéj, a gyömbér, a csili, a menta, a kurkuma, a petrezselyem és a bazsalikom. A petrezselyem igazán előnyös választás! Erős vízhajtó, csökkenti a puffadást és megkönnyíti az emésztést.
A ételeidbe, italaidba kerülhet egy teáskanál chia mag, ami omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Az elkerült bajok...
A nyár a lazulás-pihenés időszaka, légy boldog, mégis figyelj az ilyenkor gyakori veszélyforrásokra. Az égések - sütésnél, grillezésnél, az apró sérülések - vágások, vagy egy ételmérgezés ne zavarja meg a kísérletezést. Fogaid érdekében óvatosan a magokkal és a hideg-meleg dolog gyors váltogatásával. A melegben az ételek jóval gyorsabban romlanak, figyelj a frissességre, ha bármilyen okból minőségileg problémás valami - már nemcsak illattal bír, elszenesedett, vagy nem kelt friss érzetet, akkor érdemes mást választanod.

Ezek a nyomelemekben, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag ételek, italok felturbózzák az energiaszintet, tele vannak emésztést segítő rostokkal is - érdemes mindennap fogyasztani belőlük. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, megduzzadnak, telítenek, laktatnak, csökkentik az éhséget, így kevesebb kalóriát fogyasztasz majd.

Ha nem iszol eleget, megfájdul a fejed, csökken a fizikai és mentális teljesítőképességed, romlik a közérzeted. A nyár csodás és finom lehetőségeket tartogat, hogy elkerüld a folyadékhiányt, friss, aktív és egészséges maradj. Használd ki ezeket, kísérletezz élvezd az ízeket és érezd jól magad a melegben is!

 

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

 

Edzés a hőségben

Edzés a hőségben

 

nyaaar_teljesitmenyromlas_tw.jpg


Teljesítményromlás

 


Ha évek óta edzel, megfigyelhetted talán te is, hogy a forróság beköszöntével romlik a teljesítmény és az edzés kedv is csökken. Fáradékonyabbak, sokszor nyugtalanabbak vagyunk és még a kisebb megterhelés is kimerítő.

A meleg plusz terhet jelent a keringésnek, emelkedik a pulzus és romlik az állóképesség. Másfél-két hét után a szervezet alkalmazkodik a megváltozott időjáráshoz. Viszont azt, hogy mennyire leszel terhelhető a nyári melegben, nagyban egészségi állapotodtól és egyéni tényezőktől fog függeni - edzettségi szinted, testalkatod, keringésed állapota, de hat rá az is, hogy bírod általában a meleget.
A teljesítményed valószínűleg minden esetben romlani fog a hűvösebb időszakhoz képest.
Legyél elfogadó testeddel, tarts hosszabb szüneteket, sőt, ha úgy érzed, állj meg, tarts pihenőt is, de a rosszullétet mindenképpen kerüld el.

Az izzadással nemcsak folyadékot vesztesz! Hanem számos olyan anyagot, ami fontos szervezeted számára. Ezeket különféle módon pótolhatod, készíthetsz nyári zöldségekből, gyümölcsökből saját turmixot, vitaminkoktélt, de választhatsz akár kész, ízlésednek megfelelő sportitalt, vagy izotóniás italt.
Igyál edzés előtt és után mindenképp, akár közben is.
A test az aktivitás során plusz hőt termel, amit a környezeti hővel együtt kezelnie kell a szervezetnek - ez fokozott izzadással jár.
Ha nem vagy megfelelően hidratált, romlik a keringésed, emelkedik a pulzusod, romlik a teljesítmény és szervezet ellenálló képessége gyorsan csökken, ahogy kezd kiszáradni.

Válts könnyebb ételekre

Használd ki a nyár lehetőségeit, rengeteg friss zöldségből, gyümölcsből válogathatsz, ezzel is támogathatod egészséged. Finomak, azokat a tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket biztosítják, amire szervezetednek szüksége van ebben az időszakban. Egészséges, természetes alternatívái a kapszulás, tablettás változatoknak, ráadásul ízletesek, hidratálnak, emésztésednek is jót tesznek, laktatnak, telítenek.

Párosítsd őket könnyű fehérjékkel - így változatos, egészséges ételekkel kényeztetheted magad. Nem lassítanak le, elkerül a kajakóma is, aktív tudsz maradni, ami javítani fog közérzeteden.


Az intenzív megterhelés után érdemes hűvös helyen regenerálódni és hosszabb pihenőidőt biztosítani, hogy szervezeted újra kész legyen az edzésre.
Edzéseidet, ha tudod időzítsd a kora reggeli, vagy késő esti órákra, amikor hűvösebb van.

Ha nincs kedved szokásos edzésedhez, válassz mást!
Kiváló alternatíva az úszás, a különféle vízi edzések. Ha szeretsz strandolni, választhatsz strandröplabdát, és a különféle vízisportok, kajak, kenu, szörf, evezés a kellemes időtöltés mellett megfelelő aktivitást biztosítanak és kellően változatossá teheted velük nyári edzéseid.
A klimatizált termek is megoldást jelenthetnek, ha inkább mégis bent mozognál.

Maradj Naprakész
Védd bőröd a neked megfelelő krémekkel, szerezz be UV szűrős napszemüveget, sportsapkát, napellenzőt. A sportboltokban rengeteg alternatívát tálalsz az UV szűrős sportruhák közt is.

Az elkerült bajok...

A nyár a lazulás-pihenés időszaka, légy boldog, mégis figyelj az ilyenkor gyakori veszélyforrásokra. A vízi balesetek, égések, csípések, az apró sérülések - horzsolások, vágások, sebek, vagy egy ételmérgezés ne zavarja meg a pihenésed.

 

Keresd meg azt a módot a mozgásra, ami számodra ebben az időszakban a legmegfelelőbb - így az edzéskedved is visszér és aktívan tudod élvezni a nyári hőmérsékletváltozásokkal, frontokkal teli időszakot is.
Maradj mozgásban és élvezd ki a nyarat, töltődj fel.

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

süti beállítások módosítása