Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Kerüld el a csapdákat! Fogyókúrás hibák – 2. rész

2020. január 10. - Jólétcsokor

 

Kerüld el a csapdákat! Gyakran elkövetett fogyókúrás és étrendi hibák 2. rész

Folytatódik a sorozat a buktatókkal, amit sokan, sokszor elkövettek - tanulj a hibájukból! Segítek, hogy kiküszöbölhesd a gyakran elkövetett fogyókúrázás és étrend hibákat. Készülj konkrét tervvel ezekre a helyzetekre.

 

Alapvető félreértések miatt hibázol – Jó és rossz élelmiszerek és az “ideális” jelzők

 

Bele se kezdesz, mert azt hiszed, hogy az egészséges életmód túl drága neked.
Hidd el, nem az, sőt! Ha van terved, kialakultak étkezési szokásaid, előre gondolkodsz, sokszor jobban jössz ki, mintha ez előző étrended követnéd! Természetesen választhatsz nagyon drága alapanyagokat... igen, lehet - tedd meg, ha nincs anyagi akadálya! De, ha csak ez gátol, hogy elkezd, akkor ne aggódj, számos olcsóbb alternatíva létezik!

Nincs jó, rossz, sem egészséges, vagy egészségtelen élelmiszer! Gyors példák, hogy érthető legyen: pl. az uborka egészséges, de ha csak azt fogyasztod hosszú időn át, komoly hiánybetegségek fognak kialakulni. Vagy egy relatív magas kalóriatartalmú étel feltétlenül kerülendő, egészségtelen - pl. a diófélék zsírosak, kalóriadúsak - igen, magas a kalóriatartalmuk, mégis mértékkel fogyasztva rengeteg hasznos tápanyaghoz juthatsz általuk, viszont a transzzsírok valóban kerülendők. 

Mértékkel minden élelmiszer lehet jó, ha helyesen választod meg a kombinációt, a mennyiséget és a fogyasztás időpontját. Szintén érdemes figyelembe venned egyéni preferenciáid, esetleges allergiád, ételérzékenységed.  Tervezéssel egy jó étrendben mindenféle tápanyag és étel beleférhet, még az édesség is, ha mértékletes vagy és kompenzálsz. A szélsőséges, egyoldalú, rosszul összeállított étrend, a mértéktelen fogyasztás teszi az ételeket egészségtelenné.

Ideális - kinek? Milyen élethelyzetben? Nem tűzheted ki ugyanazt a célt és várhatod, hogy azonos idő alatt eléred, ha más élethelyzetben vagy! Más lehetőségeid vannak, ha a fitnesz a fő napi tevékenységed, huszonéves vagy, csak ezzel kell foglalkoznod, vagy akkor, ha idősebb vagy, lassabb anyagcserével, munka, család mellett kezdesz bele!

Fontos, hogy reális és elérhető legyen a cél - különben kudarcra van ítélve a terved! Mindig tartsd szem előtt egyéni sajátosságaid, lehetőségeid, az időt, anyagiakat, amit erre tudsz szánni, ezek figyelembevételével tervezz.

Nem kell minden trendet követned! Mielőtt vásárolsz gondold végig: Tényleg azonnal szükséged van a legdrágább edzőfelszerelésre? Biztos? Akkor is, ha most mész először kipróbálni azt a mozgásformát? Javaslom, hogy ne verd rögtön óriási költségekbe magad! Válassz egy sportolásra alkalmas ruhát és edzőcipőt - akár az otthoni ruhatáradból, és menj el, próbáld ki párszor. Meglátod tetszik-e, ahogy azt is, hogy mire van szükséged az adott edzésformához ténylegesen.
Superfood!? Ma ez egy igen felkapott kifejezés, minden nagyon jó nekünk, hisz szuperfood, nemde? Nem feltétlenül! Mielőtt nagy mennyiségben bevásárolnál ezekből az egészséges táplálkozás jegyében, gondold végig: kóstoltad-e már és szereted-e egyáltalán az adott terméket! Ha még nem is ettél, vegyél kipróbálásra elegendő mennyiséget kezdetnek. Javaslom, ha ezelőtt sosem szeretted, keress más, számodra is szuper alternatívát, ahelyett, hogy felesleges költekezésbe kezdesz, amit az követ, hogy a beszerzett alapanyag a kukában landol.
Ezzel megkímélheted magad pár kellemetlen pillanattól.

 

A  folytatjuk, hogy idén végre sikeres legyen a váltás és tartós eredményt érj el!

 

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr7715911926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása