Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Mik ezek a foltok?

2021. augusztus 23. - Jólétcsokor

Mik ezek a foltok?

pigmentfoltok_tw.jpg
A pigmentfoltok oka

 

A pigmentfoltok megjelenése sokak számára zavaró, bár az egészségre nézve általában ártalmatlanok.
Viszont, ha rendszeresen megfelelő védelem nélkül napozunk, nemcsak a pigmentfoltok tűnhetnek elő, de a bőrrák veszélye is fennállhat. A ráncok is gyorsabban alakulnak ki és elkezdődik a bőr idő előtti öregedése.

Mi okozza a pigmentfoltokat?
A melanin olyan pigment, ami a bőrben, a hajban és a szemben is megtalálható. Gondoskodik bőrünk természetes UV-védelméről és meghatározza a bőrszínt is. Léte miatt barnulunk le. A gyakori napozás hatására a bőr elkezd több melanint termelni - ez a hiperpigmentáció, ami a pigmentfoltok megjelenésének egyik oka. Általában napnak kitett testrészeken tűnnek fel a foltok - az arcon, a nyakon, a dekoltázson, a kézen, az alkaron és a vállakon.

Ha a melanin egyensúlya felborul a szervezetben megjelennek a sötét foltok. Ezért tűnik elő a pigmentfoltok három fő típusa – a napsugárzás, az öregedés és a hormonális változások okozta pigmentfoltok.
A fényvédelem nélküli napozás mellett, a súlyosan pattanásos bőr, a terhesség, vagy a menopauza alatt felbolondult hormonok következményeiként is megjelenhetnek a bőrünkön pigment- vagy napfoltok - ezeket öregségi foltoknak is nevezik.

A korral, a bőröregedéssel együtt természetes módon megszaporodnak a pigmentfoltok is. A boltokban kaphatók segítő kozmetikumok, ezek többek között hialuronsavat, E-vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak. Halványítják, eltávolítják a sötét foltokat és gátolják az újabbak kialakulását.

Őszi-téli bőrápolás házilag

A pigmentfoltokat nagyanyáink természetes módszerekkel igyekeztek eltűntetni, halványítani - ezek ma is jól használhatók.
Készíts tápláló, ápoló pakolásokat
Keverj mézhez apróra őrölt mandulát. A pakolást 15 percig hagyd bőrödön hatni, majd öblítsd le.
Keverj össze 1deci tejfölt és fél kanál kurkumát, kend be vele a pigmentfoltokat, 15 perc múlva töröld le és alaposan mosd le, szárítsd meg a bőröd.
Egy kiskanál citromlevet és mézet keverj össze natúr joghurttal, kend a pakolást az arcodra. 15 perc után mosd le és töröld szárazra bőröd.

Megfelelő védelem

Az új foltok kialakulása ellen is tehetünk! Fontos a megelőzés, a nyári hónapokban mindenképp védeni kell bőrünket a káros sugaraktól. Válassz bőrszínedhez passzoló, igényeidnek megfelelő napozókrémet, amit nem csak a vízparton, de a városban, vagy sportoláskor is fontos használni. A beton, az üvegfelületek is visszaverik a sugarakat, így egy séta során akkor is leéghetsz, ha kalapot vagy sapkát és napszemüveget viselsz. Vízpartra válassz a magasabb faktorszámú naptejek közül. Sportoláshoz praktikusak a sprék, amiket célzottan és gyorsan vethetsz be, megspórolva a kenegetést. Ezek sokszor por elleni védelmet is biztosítanak, és az izzadtság nem mossa le őket.

Az UV-védelmre nemcsak nyáron érdemes figyelni.
A bőrünk, különösen arcunk állandó védelmet igényel. A nappali krémek között rengeteg fényvédőt is tartalmazó változat kapható. Válassz mindig bőrtípusodnak és az évszaknak megfelelő típust. Az ápolt arcbőr tovább marad szép.
Előzd meg a foltok kialakulását és halványítsd a meglévőket, hogy ezzel is jobb legyen a közérzeted.

Kassy

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1216665298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása