Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Tedd a kaotikus lakást harmonikus otthonná - Rendszerezz

2021. április 20. - Jólétcsokor

 

 

Halomban a ruhák, edénykupacok, átláthatatlan a szekrény? Nem találsz semmit és
 folyton keresgélsz? Tedd a kaotikus lakást harmonikus otthonná!

Rendszerezz


Sokan ezt a feladatot kényszerként élik meg
, szükségszerű, de halogatott dologként tekintenek rá és egyáltalán nem gondolnak rá jó érzéssel. Pedig a rendszerezés felszabadító érzés, a megkönnyebbülés forrása!

Hogyan vágj bele?
Ha nagyon nehezen veszed rá magad, már régen szükséges lenne megcsinálnod, viszont egyáltalán nincs kedved belefogni, mert hosszú és nyűgös feladat, túl sok időt vesz igénybe, mindig későbbre halasztod, akkor naponta csak öt percet szánj rá.
Ez nagyon rövid idő, biztosan belefér a napodba! Ha ráérsz és egy olyan területen jársz, ahol erre szükség van, akkor vágj bele!
Mindig csak addig folytasd, amíg kedved van! Har úgy érzed, hogy nem jó ezzel foglalkozni, akkor nyugodtan hagyd abba. Ezt akár naponta többször is megismételheted. A következő nap folytasd. Alkalmanként lehet, hogy késztetést érzel arra, hogy tovább csináld és jóval hosszabb időt töltesz ezzel, mint 5 perc. Idővel ez egyre többször megesik majd és néhány nap múlva a látott eredmény hatására még inkább fogsz kedvet érezni arra, hogy ezzel foglalkozz. Jó érzéssel tölt el, hogy alakul a környezeted, változik és rendezettebbé, átláthatóbbá válnak a dolgok és egyre jobban fogod érezni magad. A dolgok harmonikusabbá válnak azáltal, hogy mindennek megvan a helye és könnyen, gyorsan megtalálod a hosszas pakolás, keresgélés helyett.

Hol kezd?
Ott, ahol kedvet érzel hozzá, vagy, ahol óriási szükségét látod. Lehet ez a ruhásszekrényed, a könyvek, az ékszereid, vagy akár a csekkek, hivatalos dolgok.
Miközben ezeket a helyükre teszed, át is válogatod. Itt a lehetőség, hogy megválj azoktól a dolgoktól, amikre nincs szükséged.
 - Amit hosszú ideje nem használsz és nem is tervezed.
 - Ami leromlott
, de nem lehet, vagy nem is akarod javíttatni.
 - Azok a ruhák, amik nem jók rád, vagy elhasználódnak.
- Olyan tárgyak, amik valami miatt szükségtelenek már számodra.
 - Ajándékok, dolgok, amikhez nincsen személyes kötődésed, nem tetszik és nem is használod - csak tartogatod, mert úgy kaptad. 

Azoktól nyugodtan megválhatsz, amikhez nem érzel érzelmi kötődést, nincs számodra használati értéke sem és nem is találod szépnek.

Érdemes különválasztani azokat, amik még használhatók valamire.
Ezeket újrahasznosíthatod otthon - pl.: elfeslett ruhából lehet porrongy. Vagy nyugodtan ajánld fel másnak, hogy hasznosuljon. Ami nálad csak helyfoglaló, szemét, vagy nem tetszik, az lehet, hogy valakinek szükséges, tetszene, vagy épp ilyet keres és nagyon örülne neki.

Így csak a valóban neked fontos és szükséges, tényleg használt dolgaid fognak visszakerülni. Ez jóval kevesebb helyet foglal és átláthatóbbá válik a környezet.
Jobb érzés lesz, hogy csak igazán lényeges dolgok vesznek körül, amik örömmel töltenek el - ezeket ezáltal még jobban tudod értékelni.
Az átlátható elrendezéssel megspórolod a hosszas keresgélést is.

Témánként haladj
Ha úgy döntöttél, hogy a ruhákkal foglalkozol, akkor nézd végig a lakás minden pontját. Keresd meg az összes darabot és tedd helyére - szekrénybe, fogasra, mosásba.

Tippek az átrendezéshez
A konyhában a különböző bontott száraz ételeket - tésztákat, babot, borsót - tarthatod jól záródó üvegekben.
Lakás különböző pontjain kialakíthatsz kisebb polcokat, amikre az ott szükséges dolgokat fel tudod tenni. Szerelj fel akasztókat.
A szekrényekben és a fiókokban használj külön tartókat és dobozokat. A nappaliban, ha illik a stílusodhoz, fonott kosárba és kerülhetnek a különböző párnák takarók. Az újságoknak kialakíthatsz valamilyen számodra tetsző újságtartó alkalmatosságot. A esti filmnézéshez szükséges dolgokat - távirányító, műsor tarthatod a fotel,  vagy kanapé oldalára akasztott tartóban, így nem foglalják el a helyet a dohányzóasztalon.

Ha ezt a módszert bevezeted, akkor az életedben más dolgok is változni fognak!
A vásárlás előtt jobban átgondolod, hogy mire költesz. Hogy valóban szükséged van-e rá. Csak akkor fogod megvenni, ha valamilyen szükségletet elégít ki, ha valamilyen tervedhez szükséges ez az eszköz, vagy jó érzést jelent számodra ránézni és birtokolni, kapcsolódni hozzá.

Idővel napi rutinná válik a rendszer fenntartása és feltűnés nélkül, könnyedén fogod csinálni.
Ha dolgaid rendezettek, akkor sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudsz haladni, ami jóval könnyedebb, harmonikusabb érzés lesz számodra. Szeretet dolgaid vesznek körül, amik örömmel töltenek el és rengeteg időt nyersz.

Vágj bele, megéri!
Élvezd az átláthatóság tiszta harmóniáját.

 

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2916505462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása