Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Egészségedért változtass!

2021. szeptember 20. - Jólétcsokor

Egészségedért változtass! Edzés - nem fejlődsz?

 

 edz-nemfejlodsz_tw.jpg

 

Edzés - nem fejlődsz? 

Milyen hétköznapi dolog okozhatja?

 

 

Most nem a konkrétan az ismétlésszámokról, vagy a használt súlyokról, a gyakoriságról lesz szó, hanem azokról a hétköznapi okokról, amikre esetleg nem is gyanakodnál.

Edzel, de nem fejlődsz megfelelően?
Okok lehetnek:

Pontosan meg kell fogalmaznod, hogy mi a célod
Ha ez folyamatosan változik, váltogatod, hogy szálkásítasz, vagy tömegelsz, hetente más diétát, módszert használsz, akkor a sok váltás nem támogatja a célod elérését. Nem adsz elég időt magadnak, hogy megvalósuljon, vagy legalább láthatóvá váljon, hogy működik-e. Amellett, hogy ez betegségek forrása is lehet.
Egészségedért változtass
Válassz olyan célt, ami
számodra valóban produktív, előrevivő, megfelel életcéljaidnak, segíti egészséged megőrzését.

Szükséged van megfelelő motivációra, hogy valóban kellő energiát fektess a folyamatban. Az is fontos, hogy legyen egy reális elérhető és előre meghatározott célod, ami felé haladsz. Ha ez csak egy elképzelés, vagy egy gondolat - ez hosszú távon nem mindig elegendő - akkor nem valószínű, hogy meg fog valósulni.
A célod legyen meghatározott
és konkrétan mérhető. Legyen valóban elérhető, motiváló és szükség van egy időhatárra amíg, vagy amikorra ezt teljesíteni akarod. Ez is fontos, hogy reális legyen.
Vagyis pontosan meg kell mondanod például, hogy mikorra, hány kilót szeretnél lefogyni és hogy milyen módon tervezed ezt megvalósítani.
Célszerű felbontanod ezt lépésekre, állomásokra - megfogalmazhatsz aktuális napi célokat, ami arra az alkalomra plusz lendületet ad.
Gondold végig mit szeretnél! Adj konkrét választ a mit, mennyit, miért, meddig/mikorra kérdésekre.

Nem fogsz tovább izmosodni, ha elérted a számodra lehetséges maximális izommennyiséget, amit építeni tudsz - ez a genetikai korlát. Ennek elérése egyáltalán nem olyan nagyon könnyű és a legtöbb ember még bőven tud fejlődni.

Ha túl keményen vagy túl lazán edzel
Ha túl keményen edzel, a végére hagyott technikákra már nem marad energiád. Az edzés vége felé romlik a teljesítmény. Viszont növekszik az esetleges hibás ismétlésekből fakadó sérülésveszély - ezt mindenképp kerülni szeretnénk.
Ha bukásig edzel
Ha már képtelen vagy aznap folytatni, teljesen kihajtod magad, de másnapra is edzést tervezel - mivel ilyenkor növekszik a regenerációs idő, másnap már nem leszel elég hatékony.
Viszont, ha csak ritkán tudsz edzeni, ez jó alternatíva lehet.

A regenerálódási idő figyelmen kívül hagyása és a kevés alvás, vagy a nem megfelelő minőségű/mennyiségű pihenés
Ilyenkor a szervezetednek nincs elegendő ideje, hogy regenerálódjon. Az intenzív edzés során az izomrostokon létrejött mikrorepedések, egyéb sérülések az izomzatban megtudjanak gyógyulni - pedig ez jelenteni azt, hogy erősödsz.
Kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás
Ha alacsony az energiaszinted, romlik a teljesítményed is, csökken az intenzitás és ebben az esetben is nő a sérülésveszély. A testsúlyodat sem tudod olyan mértékben befolyásolni, mintha kipihent vagy.
Ha fogyni, szálkásodni szeretnél, akkor szükséged van elegendő mennyiségű pihenésre, a mindennapokhoz és hogy megfelelő intenzitással edz.

Nem edzel rendszeresen
Nem várhatsz valódi fejlődést, hogyha csak ritkán foglalkozol ezzel.
Ha túl lazán edzel, akkor nem stimulálod eléggé az izmaid. Lehet, hogy rossz a technika, ahogy a gyakorlatokat végrehajtod. Esetleg nem ismered pontosan a határaidat, hogy mi az, amit bírnál. Mivel annál jóval kevesebbet csinálsz, ez nem fejlesztő.

Ha nem nő az edzéseid intenzitása
Ha ugyanazt, ugyanúgy ismételed, akkor nem fogsz fejlődni. Növeld valamilyen módon a terhelést. Viszont nem mindig tudsz emelni a súlyokon. Ezért válassz más módot: a gyakorlatokat lassíthatod, vagy gyorsíthatod, növelheted az ismétlésszámot, vagy a szériaszámot, tarthatsz rövidebb szüneteket, növelheted a robbanékonyságot. Ezeket akár alkalmanként váltogathatod, hogy a tested változó terhelést kapjon. Úgy változtass, hogy a helyes forma megmaradjon.

Hatékonyság
Szükséged lesz tervre és étrendre.
Jól megválasztott, neked megfelelő gyakorlatok mellett az étrended számodra hosszútávon követhető kell legyen.
A gyakorlatok közül van, amelyiket érdemesebb csinálni. De, ha valamiért nem tudod megvalósítani, keress alternatívát.

Fenntartható kell legyen
Időre és rendszerességre van szükség ahhoz, hogy változást tudj elérni a kinézetedben, a testalkatodban.
Tudd élvezni
Az edzésterv és az étrend is ez úgy valósul meg, hogy, igazodik szabadidődhöz az étkezési elveidnek, igényeidhez passzoló. A leginkább neked megfelelően, egészségedet támogatóan kell összeállítani mindkettőt.

Ha ettől eltérően választasz, akkor lehet, hogy gyorsabban eléred a célod. Viszont ha ezt mindössze pár napig, 1-2 hétig tudod fenntartani, akkor a lényegi cél nem valósul meg - ezért jobb, lassabban, de folyamatosan haladod felé.
Ha nem szeretsz futni, válassz más típusú kardiót, ha egy gyakorlatot nem tudsz kivitelezni, keress helyette alternatívát.

A kezdet az ismerkedés időszaka, önmaguk felfedezéséről szól egy új témán keresztül. Ha most vágsz bele, akkor még ezt sem tudod eldönteni, hogy szereted-e az adott dolgot, ez közben derül ki, mikor tapasztalatokat szerzel. Ha már régebb óta foglalkozol a témával, ismered magad, kipróbáltál többféle dolgot, akkor jobban tudod, hogy mi az, ami számodra működni fog. Ennek megfelelően válassz.

Stressz
A krónikus stressz kortizolt termel. Ez a hormon izombontó hatású. Ha egész nap szorongsz, akkor a teljesítményed sem lesz annyira jó, a fejlődés lelassul.
Ha tudod, hogy az életedben stresszesebb időszak következik, akkor érdemes csökkentened az edzésintenzitást, rövidíteni az edzéseket, vagy ritkábban edzeni - mert az intenzív edzés is kortizol termelő hatású.

Remélem a fenti gondolatok segítenek neked, hatékonyabbá válni a fejlődésben, az edzésben és sikerüljön mihamarabb megvalósítani célod.

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr5816684096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása