Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Edzés a hőségben

2021. július 19. - Jólétcsokor

Edzés a hőségben

 

nyaaar_teljesitmenyromlas_tw.jpg


Teljesítményromlás

 


Ha évek óta edzel, megfigyelhetted talán te is, hogy a forróság beköszöntével romlik a teljesítmény és az edzés kedv is csökken. Fáradékonyabbak, sokszor nyugtalanabbak vagyunk és még a kisebb megterhelés is kimerítő.

A meleg plusz terhet jelent a keringésnek, emelkedik a pulzus és romlik az állóképesség. Másfél-két hét után a szervezet alkalmazkodik a megváltozott időjáráshoz. Viszont azt, hogy mennyire leszel terhelhető a nyári melegben, nagyban egészségi állapotodtól és egyéni tényezőktől fog függeni - edzettségi szinted, testalkatod, keringésed állapota, de hat rá az is, hogy bírod általában a meleget.
A teljesítményed valószínűleg minden esetben romlani fog a hűvösebb időszakhoz képest.
Legyél elfogadó testeddel, tarts hosszabb szüneteket, sőt, ha úgy érzed, állj meg, tarts pihenőt is, de a rosszullétet mindenképpen kerüld el.

Az izzadással nemcsak folyadékot vesztesz! Hanem számos olyan anyagot, ami fontos szervezeted számára. Ezeket különféle módon pótolhatod, készíthetsz nyári zöldségekből, gyümölcsökből saját turmixot, vitaminkoktélt, de választhatsz akár kész, ízlésednek megfelelő sportitalt, vagy izotóniás italt.
Igyál edzés előtt és után mindenképp, akár közben is.
A test az aktivitás során plusz hőt termel, amit a környezeti hővel együtt kezelnie kell a szervezetnek - ez fokozott izzadással jár.
Ha nem vagy megfelelően hidratált, romlik a keringésed, emelkedik a pulzusod, romlik a teljesítmény és szervezet ellenálló képessége gyorsan csökken, ahogy kezd kiszáradni.

Válts könnyebb ételekre

Használd ki a nyár lehetőségeit, rengeteg friss zöldségből, gyümölcsből válogathatsz, ezzel is támogathatod egészséged. Finomak, azokat a tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket biztosítják, amire szervezetednek szüksége van ebben az időszakban. Egészséges, természetes alternatívái a kapszulás, tablettás változatoknak, ráadásul ízletesek, hidratálnak, emésztésednek is jót tesznek, laktatnak, telítenek.

Párosítsd őket könnyű fehérjékkel - így változatos, egészséges ételekkel kényeztetheted magad. Nem lassítanak le, elkerül a kajakóma is, aktív tudsz maradni, ami javítani fog közérzeteden.


Az intenzív megterhelés után érdemes hűvös helyen regenerálódni és hosszabb pihenőidőt biztosítani, hogy szervezeted újra kész legyen az edzésre.
Edzéseidet, ha tudod időzítsd a kora reggeli, vagy késő esti órákra, amikor hűvösebb van.

Ha nincs kedved szokásos edzésedhez, válassz mást!
Kiváló alternatíva az úszás, a különféle vízi edzések. Ha szeretsz strandolni, választhatsz strandröplabdát, és a különféle vízisportok, kajak, kenu, szörf, evezés a kellemes időtöltés mellett megfelelő aktivitást biztosítanak és kellően változatossá teheted velük nyári edzéseid.
A klimatizált termek is megoldást jelenthetnek, ha inkább mégis bent mozognál.

Maradj Naprakész
Védd bőröd a neked megfelelő krémekkel, szerezz be UV szűrős napszemüveget, sportsapkát, napellenzőt. A sportboltokban rengeteg alternatívát tálalsz az UV szűrős sportruhák közt is.

Az elkerült bajok...

A nyár a lazulás-pihenés időszaka, légy boldog, mégis figyelj az ilyenkor gyakori veszélyforrásokra. A vízi balesetek, égések, csípések, az apró sérülések - horzsolások, vágások, sebek, vagy egy ételmérgezés ne zavarja meg a pihenésed.

 

Keresd meg azt a módot a mozgásra, ami számodra ebben az időszakban a legmegfelelőbb - így az edzéskedved is visszér és aktívan tudod élvezni a nyári hőmérsékletváltozásokkal, frontokkal teli időszakot is.
Maradj mozgásban és élvezd ki a nyarat, töltődj fel.

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9216624418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása