Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Dinnyefajták - miért érdemes fogyasztanod?

2021. augusztus 30. - Jólétcsokor

A dinnye előnyös hatásai és változatai

dinnye_tw.jpg

Dinnyefajták - miért érdemes fogyasztanod?

 

A dinnye eredete
Egyiptomban már 4000 éve ismerték és termesztették. Sok alfaja létezik eltérő ízzel, kinézettel. A legtöbb fajta gyorsan nő és nem igényel nagy törődést. Csak napfényre és meleg időre van szüksége a tavasszal elvetett magoknak, hogy nyár végére, ősz elejére gyümölcsöt hozzanak. Egyszerűen, kevés ráfordítással termeszthetők. Igazán a meleg éghajlaton érzik jól magukat a dinnyefélék.

A legszívesebben fogyasztott dinnyefajták
Görögdinnye
Afrikából származik, hozzávetőleg 1200 alfaja ismert, ezek különböző méretű gyümölcsöket teremnek, egészen a 3-tól a 25 kg-os súlyig. Közös tulajdonságuk a kemény héj, a puha gyümölcshús és általában sok magjuk van. Nagyon magas a víztartalmuk, 90% körüli, így kitűnőek frissítőnek a hőségben. A világ görögdinnye termelésének 70%-a Kínából érkezik, de Brazília, Törökország és Irán is nagyobb termesztők.
Kantalup sárgadinnye
Kantalup néven két dinnyefajta is van, az európai - ez az olasz Cantalupo városáról kapta nevét, itt nemesítették az 1700-as években. Az európai héja szürkés-zöld, fehér csíkokkal és az észak-amerikai változat, ennek héja hálós mintázatú. A húsa mindkettőnek narancssárga és kimondottan édes.
Gália sárgadinnye
Izraelben nemesítették a 70-es években a kantalup és a mézdinnye hibridjeként. Formája szinte szabályos gömb, héja hálós mintázatú, akkor tekintjük érettnek, ha a héj színe zöldről sárgásra vált. Húsa lime-zöld és lédús. Mára meglehetősen elterjedtté vált nyugaton.
Mézdinnye
Héja sima és viaszos tapintású, sárgás-zöld színű. A húsa halványzöld és lédús, fogyaszthatjuk frissen és szárítva. Gazdag C- és B-vitaminban, alacsony a kalóriatartalma. A magjai finomak, nyersen és pirítva is fogyaszthatóak.
Mikulás dinnye
Spanyol fajta, Észak- és Dél-Amerikában termesztik, héja sötétzöld, csíkos, húsa halvány zöldes, fehéres, íze hasonló, mint a mézdinnyéé. Leszüretelésük után akár 6 hónapig is elállnak - nevét is erről kapta, mikulás vagy karácsonyi dinnye - a nyár végén beérett gyümölcsöt még karácsonykor is fogyaszthatjuk.
Érdekesség, hogy Japánban már kocka alakú dinnyét is termesztenek a gazdák a könnyebb szállítás és tárolás kedvéért.

A görögdinnye előnyös hatásai
Segít a vesebetegségek, a magas vérnyomás, a rák, a cukor,- és szívbetegségek, a makuladegeneráció megelőzésében. Kiváló rostforrás, laktató és hidratáló magas folyadéktartalma miatt Gyógyhatása függ az érettségétől. Egyedülálló kombinációban tartalmaz szerves vegyületeket, vitaminokat, táp,- és ásványi anyagokat. C, A, és B6-vitamint, niacint, tiamint és karotinoidok és fitonutriensek, Káliumot, Kalciumot, Magnéziumot, fehérjéket, antioxidánsokat, valamint Béta-karotin és a likopin is van benne - öregedésgátló.
Melegben csökkenti a testhőmérsékletet, víztartalma eltávolítja a felesleges folyadékot a szervezetből izzadság formájában és szabályozza a vérnyomást.
A kálium és magnézium vérnyomáscsökkentőtisztítja az ereket, artériákat, serkenti a véráramlásta karotinoidok megakadályozzák az erek keményedését, ezzel csökkentik a vérrögök, az agyvérzés, a szívroham és az érelmeszesedés kockázatát.
cukorbetegek, akiknek alacsony energiatartalmú ételeket kell fogyasztania, panaszkodnak az éhezés miatt a görögdinnye jó kiegészítő lehet, mert ízletes, kevés kalóriát tartalmaz. A gyümölcs összetevői fokozzák az inzulin hatását.

Sárgadinnye előnyös hatásai
Az érett sárgadinnye nyersen fogyasztva a legegészségesebb, de akár húsok mellé, vagy fagylaltként, levesnek elkészítve is ízletes. Több fajtája van - ezek színe és íze eltérő.
Tuning az immunrendszernek
Sok ásványi anyagot, vitamint (A és C-vitamin, Kalcium, Kálium, magnézium, foszfor, réz, cink, króm, vas, tiamin, nátrium és folsav) tartalmaz, immunerősítő.
Magas Béta-karotin tartalma gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, látásjavító hatású. 
Segíti a betegségek, műtétek utáni gyorsabb gyógyulást, hozzájárul a megnövekedett ásványi anyag és vitamin szükséglet biztosításához - például edzés, diéta alkalmával hasznos kiegészítő.
Élénkíti a veseműködést, tisztítja a vért
, segít a lerakódások eltávolításában - az izületek a lerakódott húgysav miatt begyulladhatnak, ilyenkor fájnak, a sárgadinnye ennek egyik természetes gyógyítója lehet.
Segíti az emésztést, a bélrendszer tisztulását, gyakori fogyasztása helyreállítja a gyomor- és bélműködést.
A belső hidratálás jót tesz sejteknek, a bőr feszesebbé válik, csökken a szárazsága. A felhalmozódott méreganyagok is okozhatnak bőrproblémákat – pattanások, ekcéma, allergiás kiütések - ilyen esetben a gyümölcs fogyasztása látványosan javíthat.
A fogyókúra-segítő, magas rost- és tápanyagtartalma miatt akár egy főétkezés is helyettesíthető vele. Magas gyümölcscukor tartalma hosszan energiával látja el a szervezetet, víztartalma telítő hatású.
Akár aszalva tartósítható is - megőrzi teljes vitamin- és ásványi anyag tartalmát, zamatát - így télen is élvezheted előnyös hatásait.

Használd ki a nyár adta lehetőségeket, támogasd egészség és alakformálás terveid és juttasd szervezeted értékes tápanyagokhoz természetes módon.
Kísérletezz kedvedre, fedezd fel a számodra legízletesebb variációkat!

Kassy

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1016666364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása