Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Veled is megesik, hogy túleszed magad?

2021. június 15. - Jólétcsokor

Veled is megesik, hogy túleszed magad?

 falas_tw.jpg

 

Szeretünk enni... Mindannyian... Természetes, mert emberek vagyunk. Számunkra az evés már nem csak létfenntartás, hanem válogatunk, szeretjük az ízeket élvezni, kóstolgatni, elfogyasztani kedvenc ételeinket. Sok az alkalom, amikor eszünk… és néha hajlamosak vagyunk túlzásba esni, szinte falni…

Gyakran eszünk. Hogyha idegesek vagyunk, ha örülünk, ha bánatosak vagyunk, ha ünnepelünk, néhányan az ételhez fordulnak, akkor is, ha unatkoznak, mások ezzel kezelik a stresszt. Ezt a mintát látjuk otthon, a környezetünkben. Az ételek boldogsághormont szabadítanak fel, viszont az, amit végül elfogyasztunk sokszor nem épp tápláló, egészséges.

A túlevésnek, falásrohamnak rengeteg oka lehet

Mi is ez?
Rád tör a vágy hogy, egyéééél, falj. Néha elveszik a kontroll és az okot sem tudod, de rád jön a zabáltatnék. Van, hogy folytatod... már nem tesz boldoggá, nem élvezed, csak nem bírod abbahagyni.
Ez hosszabb idő alatt elhízáshoz vezethet, ha gyakorivá válik a túlevés.

Mi okozhatja?

A túl szigorú, megszorításokkal teli diéta
A sok lemondás, megvonások, mikor a napi szükségletedhez képest nagyon kevés energiát kap a szervezeted, csak egy ideig tartható. Mikor a hiány már eléri azt a szintet, hogy elfogy az akaraterőd, akkor jön a falás.
Ha ezt tapasztalod, mindenképp érdemes diétát váltani és egy lassabb, de fenntartható fogyási módszert választani.

Tápanyaghiány
Ilyenkor nem az energia hiányzik, hanem valamilyen tápanyag, vitamin, nyomelem.
A kalcium, vagy a cink hiányát nem érzed konkrétan, csak bizonyos ételekre kezdesz vágyni. Ha utánanézel, attól függően, hogy mit kívánsz, választhatsz megfelelő étrend-kiegészítőt, vagy egészségesebb étel-alternatívát a hiány pótlására.
Erről többet:
Falásroham1.:
https://joletcsokor.blog.hu/2021/02/16/fogyokurak-falasrohamok-visszahizas_1_resz
Falásroham2.: https://joletcsokor.blog.hu/2021/02/23/fogyokura_alacsony_energia_bevitel_falasrohamok_visszahizas_elkerulheto_itt_a_megoldas_2_resz

Zsíros - cukros étel kombinációk
Ezek finomak, ha megszoktad őket, hiányozni fognak a diétás étrendedből. Érdemes ezekből  alkalmanként mértékkel enned, hogy ne rohamszerűen törjön rád a vágy.

Kapkodva és gyorsan
Ha éhesek vagyunk, hajlamosak vagyunk gyorsan enni. Alig megrágva, az emésztés sem lesz annyira hatékony, nem érezzük az ízeket, sem test reakcióit.
Ilyenkor a szükségesnél sokkal többet eszünk anélkül, hogy időben észrevennénk, mert nem érezzük, hogy jóllaktunk.
Ha nagyon éhes vagy, kezdj valamilyen salátával. Mikor már nem olyan intenzív az érzés, lassíts és térj át a tápanyagban gazdagabb ételre. Tarts szüneteket, élvezd az ételt.

Evés, mint pótcselekvés
Sokan megszokásból esznek valamit egy film mellé – mégha nem is éhesek. Ha nem figyeljük, hogy mennyit eszünk, nem koncentrálunk az ételre, ízekre, nem is érezzük, a jóllakást.
Néha nem is az éhség az ok. Gondold végig, hogy mit érzel, hogy tényleg éhes vagy-e. Lehet, rájössz, hogy valami más hiányzik...

"Már úgyis mindegy"
Egy kis csalás után, ha abba tudod hagyni, nem rontod el a diétád. Sőt, lelkileg még hasznodra is válik, mert élvezed kedvenc ízed. Nem nehéz kompenzálni sem. De, ha felfalsz mindent, mert nem sikerül abbahagyni, vagy, mert úgy érzed, hogy már nem számít, végül elfogy az összes, sőt még keresel valami más is, azzal már tényleg túleszed magad és még lelkileg is rossz hatású lehet, ha bűntudatod  van és a diétád kudarcaként éled meg.

Jutalmazás
Gyermekkorból jön a minta, ha ügyes vagy, elérsz valamit, akkor kapsz valami finomságot, kedvenceid ételed, vagy sütid.
Ha kialakul egy reflex és a jutalom már nem kötődik valódi tartalomhoz, alakalomhoz, vagy aránytalanul túlzóvá válik, akkor lehet rossz is.

Kaja, mint örömforrás
Érzelmi okból eszel, lelkileg vagy rosszul, valami más hiányzik az életedből, amit az étellel próbálsz helyettesíteni. Ha kezeld a lelki részét, megszűnik a problémád.

Stressz
A feszültség csökkentésére kezdesz enni, falni. Figyelj, lassíts, élvezd az ételt, tereld az ízekre a figyelmed, így lenyugszol és a túlevés is megspórolod.

Ha kontrollálod az éhségérzést, akkor tudod, ha valóban éhes vagy és melyik ételt, milyen mennyiségben kívánod. Ezáltal harmóniában együttműködve a testeddel, azt és annyit fogsz enni, amire valóban szükséged van. Ez pedig nem esik egybe feltétlenül az aktuális divatdiéták ajánlásaival, javaslataival... 

Ahhoz, hogy visszatalálj az irányítás állapotába, hallgass a belső énedre, figyeld meg mit érzel, amikor újra éhes vagy. Fogalmazd meg konkrétan milyen érzést kelt benned, mi történik épp körülötted. De nem hagyhatod figyelmen kívül, mert egyre intenzívebben fogod érezni, ha nem foglalkozol vele, ami visszaüt egy túlevés, vagy kevésbé előnyös választások formájában. 
Gondold végig mi lenne az, amire igazán vágysz, amire szükséged van. Figyeld, hogy mikor érzed magad jóllakottnak, hogy elégedett vagy-e az étkezés végen. Nem baj, ha 3 falat marad meg, vagy épp ennyit ennél még!

Ha ezt a harmóniát, jó érzést megtalálod, akkor tudni fogod mit válassz és nem eszel szükségtelenül egészségtelen, igényeiddel nem harmonizáló ételeket.
Fedezd fel ezt az ösztönös utat és érezd vitálisabbnak magad, egyél örömmel és haladj boldogan a számodra fontos területeken.

Jó felfedezést! 

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2916593608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása