Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Erősítő edzések - Hölgyeknek

2021. július 05. - Jólétcsokor

 

Erősítő edzések – Hölgyeknek

 

erosites_holgyek_tw.jpg

Izmosodj!

 

Az erősítő edzések, az izomépítés témaköre inkább a férfiaknál kerül fókuszba, a hölgyek kevésbé tekintik vonzó edzésmódnak. Szerencsére ez az utóbbi időben változni látszik.
A nők számára is rengeteg egészségtámogató lehetőséget tartogat az erősítés, azon a nyilvánvaló tényén túl, hogy egy formásabb, tónusosabb alkat, önbizalomnövelő hatású, magabiztosabb megjelenést, tartás ad.

Nőként, nem kell attól tartanod, hogy a férfiakéhoz hasonló, erőteljes izomzat alakul ki, ha elkezdesz súlyzózni, erősíteni. Az izomépítést nagyrészt a tesztoszteron hormon határozza meg - amiből átlagosan 2o%-al kevesebb termelődik a női szervezetben, mint a férfiakéban.
Ha belevágsz, érdemes még tudnod, hogy fogamzásgátlót használó nők izomépítési képessége a megfigyelések szerint 5o%-al volt kisebb, mint a más védekezési módot használóké. Egy megfigyelés szerint, ha edzésed előtt 3-4dl vízben feloldasz 1 kiskanál szódabikarbónát és ezt elfogyasztod, akkor segít lebontani az intenzív erősítés során keletkező tejsavat, támogatja az izomregenerációt. 

Miért éri meg erősítened?
Az saját súlyos, vagy súlyzós edzés fokozza az immunitást, segít megelőzni a csontvesztést, elkerülni a sérüléseket. Hatékonyabbá teszi az edzést, fokozza a dinamikát, intenzitást és növeli a stabilitást is.
Idősebb korban az erősebb vázizomzat tartóképességének különösen fontos szerepe van a sérülések elkerülésében, a könnyebb, gyorsabb gyógyulásban.

A rendszeres tréningek javítják az alvás minőségét, kiegyensúlyozzák energiáid, ellazítanak és tisztító hatással is bírnak, enyhítik, sokszor meg is szüntetik a menstruációt kísérő tüneteket.
De a formásan izmosabb testalkat előnyt jelent a diétában, anyagcseregyorsító hatású és a változó korban is segít egyensúlyban tartani, kompenzálni a hormonális változásokat.

Egy-egy kardió edzést érdemes akár teljesen erősítésre cserélni, de a kutatások szerint a 2 edzésforma kombinációja 2o-4o%-al hatékonyabb a felhasznált energia és az anyagcserefolyamatokra gyakorolt hatás tekintetében.

Ha erősíteni szeretnél a következő élelmiszerekből válogass:
Az izomépítéshez energiatöbbletre van szükség, amit praktikus főként fehérjéből bevinni.
Jó választás a fehérjében gazdag zöldségek mellé húst, tojást, halat, tejtermékeket, bogyós gyümölcsöket, magvakat fogyasztani. Ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról sem, folyamatosan pótold a felhasznált mennyiséget.
Az izomépítés szempontjából meghatározó szerepe van még a lazításnak és a nyújtásnak is - ezeket se hagyd ki, ráadásul edzésbefejező levezetésnek is tökéletes. Pihenj, hogy izmaid tudjanak regenerálódni a következő edzésig.

Önbizalmad, alakformálás terveid és egészséged érdekében is érdemes időt fordítani az erősítő edzésekre. Élvezd ki ennek előnyös hatásait te is.

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr6616607460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása