Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Kulturális kitekintés - Japán ajándékozási szokások

Japán ajándékozás - praktikus módszerek, jól használható ajándékok, figyelmesség és szabályzott keretek

2021. április 27. - Jólétcsokor

Kulturális kitekintés: Japán ajándékozási szokások 
 - praktikus módszerek, jól használható ajándékok, figyelmesség és szabályzott keretek

 

 

A japánok előre definiált társadalmi keretek közt élnek, ami szokatlan lehet az európaiak számára. Az ajándékozási szokások ehhez illeszkednek - ezek megismerése gondolatébresztő lehet. Összehasonlítva az európai, illetve a hazánkban szokásos, számunkra megszokott ajándékozással, számos hasznos felismerést tehetünk...

Hasonlóságok akadnak, de a japánok rengeteg, tőlünk eltérő alkalomra adnak ajándékot és a megközelítésük is számos ponton eltérő. 
Náluk a karácsony és a születésnap inkább gyerekkorban ajándékozási alkalom. Később ezt egy kellemes hangulatú vacsorával oldják meg.

Nagyobb hangsúlyt kapnak viszont a tradicionális szokások
Ajándékot adnak a születéskor, a felnőttkorban lépéskor és a házasságkötéskor. A gyermekeknek a 1.,3.,5.,7. életévükben, a felnőtteknek a 60., 70., 80. életévükben. Iskolakezdésre, illetve az iskola befejezésekor. Beteg látogatáskor, sőt a halálozáskor is.

Az ajándékot mindig a találkozás, látogatás végén adják át, két kézzel és így is veszik át, a szándékunk tisztaságának jeléül.
Az ajándék - temiage, elfogadása előtt illik azt párszor visszautasítani. Kinyitni pedig nem illendő, csak ha barát, rokon, vagy olyan munkatárs adja, akivel igazán jóban vagyunk. Azért, hogy ne sértsük meg az ajándékozó szándékát és az érzéseit esetleges nemtetszésünkkel. Ha látszik, hogy nem igazi öröm az ajándéknak, az problémát okoz, mégha nem is mondjuk ki. Ezt mindenképp kerülik.
Ezzel is megelőzhetők az ajándékok körül kialakuló sértődések, veszekedések.

Speciális szokások és babonák az ajándékozáshoz kötődően
Vannak ajándékok, amiket nem illik adni:
Olyan ajándékot, ami tartalmazza valamilyen formában a 4-es és a 9-es számot, mert a 4-es más kiejtéssel halált jelent, míg a 9-es más értelmezésben szenvedést

Praktikum az ajándékozásban
Igazán jól használható ajándékokat adnak, ami gyakran valamilyen étel, vagy előre elkészített csomag, szett.

Nyáron a sör és üdítő csomag, a mizo - tészta, a különféle zselék számítanak nagyon jó ajándéknak.
A téli időszakban, pedig olyan ajándékot szokás adni, amit a család közösen tud az év végi ünnepeken élvezni. Ilyenkor a hús, hal, sonka és kolbász szettek, illetve az egytálételek elkészítéséhez szükséges készletek számítanak befutónak. Az alkohol mindkét alkalomra jó ajándék.
Ezzel elkerülik a szükségtelen, felesleges kacatok felhalmozódását.

Ajándék szettek, viszont ajándék katalógusok
Az ajándék kiválasztásában számos katalógus áll rendelkezésükre. A döntést előre, az alkalomnak megfelelően összeállított csomagok is segítik.

A viszont ajándék - Okaesi, a kapott ajándék értékének körülbelül fele, de minimum harmada árban szokás visszaajándékozni. Erre külön viszont ajándék katalógusok vannak. Megbecsülik a kapott ajándék árát és egy árban illeszkedő katalógust adnak az ajándékozónak, aki innen kiválaszthatja a vágyott viszont ajándékot.
A szuvenír - omiage, általában valamilyen helyi specialitás, kóstoló, onnan, ahová látogatnak, valami az adott országra, régióra jellemző apróság.

A két, a hála kifejezésére szolgáló ajándékozási időszakuk van
Az Ochugen és az Oseabo, két olyan ünnep, amikor az ősöknek tartottak szertartásokat.
Ilyenkor ajándékoznak, azoknak, akik egész évben segítettek. Ez nem szeretet ajándék, hanem giri, kötelesség ajándék. Meg van szabva, hogy kiknek és milyen értékben szokás adni.
Nagyobb értékben adnak pl.: a főnöknek, a tanároknak, az orvosnak. Kapnak a munkatársak, a barátok, a rokonok, de szomszéd is.
Az ochugen júliusban van, az ajándékokat a június vége és augusztus közepe közti időszakban illik küldeni, de a konkrét idő régiónként eltérő. Míg az z Osaebo, az végi ajándékozási időszak.
A nagyon fontos személyeknek mindkét alkalommal kell adni, az elsőnél nagyobb összegben, míg az év végi ajándék kisebb is lehet. Ochugen és Osaebo alkalmával elegendő egy köszönőlevél, nincsen viszont ajándék.
Ha egyszer küldtek ajándékot valamelyik alkalomra, akkor a következő években is folyamatosan kell küldeni.
Az év végén nem a karácsony, hanem az újév a hangsúlyos ünnep.

A legjobb ajándékok
Ide tartoznak a gyümölcsök, édesség csomagok, a szárított és friss sonka, illetve tenger gyümölcsei készletek, a tea, a rizs. Különösen jó ajándék a törölköző, de adnak még mosószereket és mosogató szereket is.

Különleges alkalmakra adnak pénzt, borítékban és csak hajtatlan, páratlan számú papírpénzt gondosan becsomagolva. A kivételes, személyes alkalmakra maguk válogatják össze az ajándékokat.
Ezeket az ajándékokat még nagyobb figyelemmel csomagolják.

A csomagolás
Nem maguk csomagolják, hanem nem a művészi csomagolásra külön iparág épül, és úgy csomagoltatják be a választott darabokat, már a boltban.

Gondosság, figyelem
A szettek eleve dobozban vannak, viszont ezt még becsomagolják és beleteszik egy zacskóba. Adnak még hozzá ajándékonként egy plusz zacskót is, arra az esetre, hogyha a szállítás során károsodna, koszos lenne, akkor legyen mire lecserélni, és ebben adhassák át.

Az eltérések elgondolkoztatók. Számos megközelítést érdemes lehet átvenni, ha igazán jó, az ajándékozott számára értékes, vágyott, vagy hasznos ajándékot szeretnénk adni, ami nemcsak a polcra, vagy szekrénybe kerülő, megfelelésből megtartott "ajándékok" gyűjteményét gyarapítja. Az adás körüli odafigyelő törődés is gondolatébresztő.

Remélem sikerült hasznos tippeket adnom. Inspirálódj és ha úgy érzed, hogy változtatnál a szokásaidon, akkor tedd meg! 

Kassy

 

 

 

Már a Youtube-on is megtalálsz! A blogom  mellett  videós formátumban is találhatsz információkat, az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 
Jólétcsokor: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4416514252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása