Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

ÉÉÉHES VAGYOK?!

2021. augusztus 02. - Jólétcsokor

 

Evés éhség nélkül?

 

 eeeehesvagyok_tw.jpg

Éhségtípusok és az evés hatásai

 

Sokszor érezzük magunkat éhesnek, vagy egyenesen ránktör az evésvágy... Rengetegszer eszünk valódi éhség nélkül is.

Miért érzünk erre késztetést?
A boltokban, az utcán folyamatosan kapható kaja-áradat, a reklámok mind erre inspirálnak. Sok evéssel kapcsolatos döntésünkre nem is vagyunk tudatosak, "észrevétlenül"  is döntünk az ételekkel kapcsolatban. A különféle marketingfogások, környezetünkben folyamatosan rendelkezésre álló ételek, édességek, kis nasik evésre késztetnek.

Többet eszünk, mint szükséges lenne. Az emésztőrendszer tudattalan túlterhelése további túlevésre késztet, gyulladásokat képez szervezetben, ami gyorsítja az öregedési folyamatot. A közérzetet is jelentősen rontja a produktivitás mellett.

A legtöbben ilyenkor beleesnek abba a hibába, hogy - mivel pörgésre, aktivitásra, produktivitásra vágynak, további édes, zsíros, szénhidrátban gazdag ételhez, nasikhoz fordulnak, amivel állapotukat csak tovább rontják. Ráadásul meg kell élniük diétájuk esetleges kudarcát is ezek mellett.
Ezek a döntések az egészségkárosodás kockázatát rejtik, hatásukra nő a szív és érrendszeri, emésztőrendszeri problémák gyakorisága, a rák kockázata és gyorsítják az öregedési folyamatot.

Keresd a különbséget az éhség és az étvágy között!

Étvágyat akkor érzünk, ha érzékszerveink olyan ingereket továbbítanak, amik miatt megkívánunk egy ételt.
Az éhséget fizikai "tünetek" kísérik, az agyunk jelzi, hogy energiára van szüksége a szervezetünknek, üres és korog a gyomrunk.

Ha figyelünk magunkra, az érzéseinkre, tudatosítjuk a körülményeket, felfedezhetjük a kiváltó okot is, elkerülve ezzel az esetleges túlevést és megkímélve magunkat a plusz kalóriáktól, az újabb kilóktól és a néha még a diéta megszegését kísérő bűntudattól.Ha az étvágyat mégsem a valódi, fizikai éhség motiválja, akkor kezelhetjük a tényleges kiváltó okot.

Az éhség, az étvágy különféle típusai
Érzékszerveink által kiváltott éhségfajták
Ha valahol meglátunk valami finomat és ettől "éhezünk meg". Ez nem igazi éhségérzet, csak a vonzó látvány hozza elő. Ilyenkor praktikus az evés helyett, másra terelni a figyelmünket.
Ha tervezgetjük, hogy mit főzzünk, vagy recepteket nézegetünk, gondolataink az ételek körül forognak és közben éhezünk meg. Ez sem tényleges éhség, ha más témával kezdünk foglalkozni és elmúlik az érzés. Viszont, ha eztán is érezzük, akkor készítsük el az egyik vonzó ételt, mert tényleges éhségről van szó.
Ha valaki mellettünk kibont valamilyen édességet, vagy jóízűen eszik valamilyen illatozó ételből,  hangosan rágcsál és ezek hatására mi is megkívánjuk az ételt. Koncentráljunk másra, mert csak az érzékszerveink okozta ingerek vezetnek félre, vagy keressünk más helyet magunknak egy időre.
Kiválthat éhségérzetet, ha illatozik az épp elkészült sütemény, vagy a friss kávé. Itt is a lehetőség, hogy van, lehet fogyasztani, indítja a vágyat.
Megesik, hogy egy bizonyos ízt kívánunk meg - édeset, sósat, csípőset ennénk, vagy egy konkrét dolgot akarunk, ilyenkor erre szervezetünknek valóban szüksége van, együnk belőle nyugodtan. Néha már 1-2 falat is elég, máskor meglepően nagy adag sem fog negatív hatással lenni.

A lelki problémák okozta éhség
Kiválthatja a félelem, a stressz, a harag, a lehangoltság, sőt unalom is, vagy pótcselekvésképp eszünk, nassolunk munka, tévézés közben. Nagy részük tudatossággal, önkontrollal elkerülhető. Lesznek helyzetek, amikor valószínűleg nem ússzuk meg, mert lelki egyensúlyunk annyira kibillent, hogy vidítóként, a pozitívabb érzésekért az ételhez fordulunk hangulatunk javítására.

A túlterhelés hatására kialakulhat
Energiahiány, rossz emésztés, súlyproblémák, fejfájás, mentális és érzelmi stressz, nyugtalanság, különféle egészségproblémák az immunrendszer legyengülése miatt. Csökken a fizikai és mentális teljesítőképesség.
Ok lehet
Cukros, zsíros, szénhidrátban gazdag és gyorsételek, gyakori fogyasztása. Illetve a készételekben található adalékok. Az, ha rendszeresen éhség nélkül eszünk, vagy túlesszük magunkat.

A csökkent hatásfokunk kompenzálására, hogy felpörgessük magunkat, gyakran választunk az előbb említett ételekből. Az eredmény épp az ellenkező lesz, a magas inzulinszint, az ingadozó vércukorszint hatására nemcsak hízni fogunk, de ismét létrehozzunk a kerülni akart állapotot.

A táplálkozási tanácsok közt vezető nézet, hogy naponta többször kell kisebb adagokat enni - az életmódjukra figyelők többsége át is vette ezt.

Mégis lehet, hogy jót tesz a régi 3xi étkezésre visszatérni?
A hosszabb szünetekben a szervezetet fel tudja dolgozni a tápanyagokat, így összességében kevesebbet eszel, mintha ötször ennél.
Ha ezt netán még kettőre csökkented, esetleg az egyik étkezést kicsit eltolod, akkor lényegében megvalósítod az időszakos böjtölést, ami tisztító hatású, támogatja szervezeted.
A régiek is rendszeresen böjtöltek, vallási, vagy egyéb okból. Akkoriban ennek egészségügyi hatásait nem vizsgálta senki. Mára megállapították, hogy ilyenkor csökkennek a gyulladások a szervezetben és lelassul az öregedési folyamat, mert tehermentesíted az emésztésed. Ez felszabadítja energiáidat, aktívabb leszel és mentálisan is hatékonyabb.
Szintén segít, ha könnyebb ételekre váltasz, vagy 10-15%-al csökkented az elfogyasztott mennyiséget, ezekkel is csökkented az alkalmanként bevitt energia mennyiségét. Éhezni így sem fogsz, viszont jóval aktívabb, frissebb és hatékonyabb tudsz maradni.

A böjt csodája
A gyomor, a máj, a vese tehermentesítése számos előnyös hatással bír: gyulladáscsökkentő, mentális serkentő, öregedésátló, csökkenti a szív,- és érrendszeri, illetve a daganatos problémák, a cukorbetegség valószínűségét.

Öngondoskodás
Egészségünk, közérzetünk javulását más módszerekkel is támogathatjuk az egészséges és változatos táplálkozás mellett.
A meditáció, a jóga is jó hatással van. A tudatosság, a jelenlét a pillanatban kulcsot ad a kezünkbe, hogy valóban megélhessük a jelent, az épp zajló eseményeket. Így időnket nem a múltban, vagy a jövőben töltjük, hanem át tudjuk élni az épp zajló eseményeket.
Érdemes még emellett beiktatnunk a rendszeres mozgást és egyéb töltődés-módokat, amivel  visszaállíthatjuk lelki egyensúlyunkat, harmóniánkat. Ilyen lehet például, ha valaki szereti, a masszázs, vagy, ha imád a természetben lenni, akkor időt szánni erre. Szintén jó lehet a naplóírás, vagy az, ha kedvenc hobbinkkal foglalkozunk pihenésképp szabadidőnkben. hobbi,  

Használd ki ezeket a remek lehetőségeket te is, hogy a felesleges kalóriák, a pótcselekvés-evés  helyett jó érzésekkel, élményekkel töltődj fel.
 

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3016636208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása