Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Nyári étel-mód tippek

2021. július 26. - Jólétcsokor

Nyári étel-mód tippek

 

 nyarietelmod_tw.jpg

 

Hidratálj! Szuper nyári italok

 

A nyár tökéletes abból a szempontból, hogy jóval kevésbé vágyunk a nehéz ételekre, inkább választunk könnyű, hűsítő, energiaszegényebb finomságokat. Itt az alkalom, hogy egészséges ételekkel, vitaminban gazdag, ízletes finomságokkal töltsük fel szervezetünket és segítsük alakformálás terveinket.

Salátával - akár zöldségekből, gyümölcsökből, egy turmixxal, vagy valamilyen gyümölccsel akár egy egész étkezést is kiválthatunk. A zöldségek, gyümölcsök mellé jó választás a sajt és a sonka, de a joghurt és a kefír is alternatíva lehet - érdemes kipróbálnod több verziót is.

Hidratálj!
A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás a melegben különösen fontos. A víz fontos a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásához, a salakanyagok kiválasztásához, a sav-bázis egyensúly fenntartásához. A megfelelő hidratálás hozzájárul a szervek optimális működéséhez, befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet és az immunrendszer működését.

A dehidratáció jelei
A közismertebbek: a szomjúság, a száraz száj, a sötét sárga vizelet. Jelentkezhet még: rossz közérzet, zavartság is, a hirtelen rádtörő éhség mellett. A meleg ellenére megszűnő izzadás, a furcsa hőérzet, a hidegrázás szintén fontos jelzés. Akár súlyos következményei is lehetnek például a hőguta, súlyos kimerültség, izomgörcsök, a végső esetben a halál is bekövetkezhet.

Lehet, hogy te is tapasztaltál már intenzív sportolás, edzés, fizikai megterhelés után izomgörcsöt, kimerültséget, izomgyengeséget, fejfájást, rossz közérzetet. Ezek lehetnek az elektrolit és a folyadékhiány tünetei.
Az elektrolitok - a nátrium, kálium, kalcium, magnézium és a klorid - a folyadékháztartást szabályozzák, a tápanyagokat szállítják és segítik a salakanyagok kiválasztását. Fontosak a szervek, az izmok és az agy működéséhez.

Pótold az izzadás során elvesztett folyadékot és ásványi sókat!
Válogathatsz a sportitalok között, vagy készíthetsz kedvenc ízeiddel, a hétköznapi zöldségek, gyümölcsök felhasználásával számodra megfelelő változatokat - erre a nyár remek lehetőséget kínál.

A paradicsom, cékla, a fodros kel, a brokkoli, a hüvelyesek mellett a leveles zöldekből is válogathatsz, a rukkola, a sóska, a spenót, a kelkáposzta kiegészítésére kísérletezhetsz a különféle csirákkal is.
A tejtermékek - a tej, joghurt, kefír - vagy ezek laktózmentes változatai; a tojás, a gomba, mind olyan természetes, de kalóriaszegény elektrolitforrás, melyek kombinációjával a sport utáni izotóniás ital helyettesíthető.

Készíts könnyű, alakbarát és egészséges nyári ételeket, italokat
Melyik miért jó választás?
Például a jégsaláta tartalmazza a legtöbb nedvességet, de a fejes,- és a római saláta is jó alternatíva. A görögdinnye és az uborka - nagy része víz, jól hidratálnak és magnézium, kálium tartalmuk a keringésnek és a bőrnek is jót tesz. A zeller a kálium mellett magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket tartalmaz, tisztító hatású, ahogy a gyömbér, a csili, a fahéj is. A kaliforniai paprika és a citrusfélék C-vitaminban gazdagok, a cukkini folsavat, káliumot tartalmaz az A-, és C-vitamin mellett, a cékla pedig segíti a máj méregtelenítő munkáját, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású, ahogy az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök is.

A sárgarépa és narancssárga társai, erősítik az immunrendszert, karotint és A-vitamint tartalmaznak, védik a szemet. A sárgadinnye A,- és C-vitaminban és káliumban gazdag, a sárgabarack antioxidáns tartalma miatt hat a haj, a bőr és a köröm minőségére. Az őszibarack mindezek emellett boront is tartalmaz - ami a megfelelő hormonszintekért felelős. A kajszibarack a vitaminok mellett, vas, szelén valamint káliumtartalmú - ezekre is szükség van a fehérjék építéséhez és a szénhidrátok lebontásához is.
A "narancsszínűek" Béta-karotija és A-vitaminja védi a szemet, regenerálja a bőrt, kiváló antioxidáns. Alacsonyabb a rák, a szív,- és érrendszeri, a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen színű zöldségeket és gyümölcsöket.

Mindezek kiváló rostforrások, ezzel biztosítják az emésztés megfelelő működését is. A bennük található vitaminok, antioxidánsok és egyéb tápanyagok szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontásában és felszívódásában, a vérképzőrendszer, valamint az idegrendszer normális működésében.

Legjobb, ha a gyümölcsöket, zöldségeket frissen, nyersen fogyasztod, de érdemes kedvenceidből lekvárt, befőttet, ivólevet készíteni, vagy mélyhűtőbe eltenni. Így ezek előnyös hatásait egész évben élvezheted.

 Hidratálás zöldségekkel, gyümölcsökkel
Turmix, smoothie, frissítő ivólé, fagyi összetevőjeként választhatsz zsírmentes tejet, joghurtot, kefírt - ha érzékenységed nem engedi, cseréld le; a gyümölcsök, zöldségek mellé, így változatos salátákat, leveseket és italokat készíthetsz személyes kedvenceidből.
Ezeket nem kell feleslegesen cukorral, vagy mézzel édesíteni. Ha nem elegendő számodra magában az összetevők csodás íze, használhatsz sztíviát, eritritet, vagy más kalóriamentes édesítőt.

Akár tisztítókúraként is jó, ha sok vizet iszol, amit méregtelenítő hatású összetevők hozzáadásával még hatékonyabb tehetsz.
A citromfű, vagy a csavart citrom, nyugtató hatású, csökkenti az étvágytalanságot, lúgosító hatású, külsőleg használva vírus és baktériumölő hatású. A menta és a gyömbér gyomornyugtató, emésztéssegítő. Az uborka gyulladáscsökkentő hatású, de akár pakolásként is használhatod, a paradicsomhoz hasonlóan. A savanyú uborka, vagy káposzta leve - nátrium- és káliumtartalma miatt szintén előnyös választás. Nagyobb mennyiségben erős tisztító hatással bír.
Ha nem js ez a cél, akkor ízletes, könnyű nyári frissítő italt fogyaszthatsz ezekkel az összetevőkkel.

A fűszerek
Különleges ízvilágukkal az ételek sokkal ízletesebbé tehetők, hatóanyagaik előnyösen hatnak az emésztésre, erősítik az immunrendszert, javítják az anyagcserét és közvetetten segítik a zsírégetést is. A legerősebb zsírégető fűszerek a mustármag, a fahéj, a gyömbér, a csili, a menta, a kurkuma, a petrezselyem és a bazsalikom. A petrezselyem igazán előnyös választás! Erős vízhajtó, csökkenti a puffadást és megkönnyíti az emésztést.
A ételeidbe, italaidba kerülhet egy teáskanál chia mag, ami omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Az elkerült bajok...
A nyár a lazulás-pihenés időszaka, légy boldog, mégis figyelj az ilyenkor gyakori veszélyforrásokra. Az égések - sütésnél, grillezésnél, az apró sérülések - vágások, vagy egy ételmérgezés ne zavarja meg a kísérletezést. Fogaid érdekében óvatosan a magokkal és a hideg-meleg dolog gyors váltogatásával. A melegben az ételek jóval gyorsabban romlanak, figyelj a frissességre, ha bármilyen okból minőségileg problémás valami - már nemcsak illattal bír, elszenesedett, vagy nem kelt friss érzetet, akkor érdemes mást választanod.

Ezek a nyomelemekben, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag ételek, italok felturbózzák az energiaszintet, tele vannak emésztést segítő rostokkal is - érdemes mindennap fogyasztani belőlük. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, megduzzadnak, telítenek, laktatnak, csökkentik az éhséget, így kevesebb kalóriát fogyasztasz majd.

Ha nem iszol eleget, megfájdul a fejed, csökken a fizikai és mentális teljesítőképességed, romlik a közérzeted. A nyár csodás és finom lehetőségeket tartogat, hogy elkerüld a folyadékhiányt, friss, aktív és egészséges maradj. Használd ki ezeket, kísérletezz élvezd az ízeket és érezd jól magad a melegben is!

 

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr7516631506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása