Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Étkezz szezonálisan, lokálisan!

2021. június 29. - Jólétcsokor

Nyár-hőség-superfoood

 szezonalislokalis_tw.jpg

 

Étkezz szezonálisan, lokálisan

 

 

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezek a hazai és jelenleg szinte bármelyik boltban kapható zöldségek, gyümölcsök hasonlóan jók, sőt, sokszor jobbak hatóanyag tartalmukban, mint külföldi társaik! Ám jóval olcsóbbak, frissebbek, ezeknél! Vitamin, tápanyag tartalmuk jóval inkább megmarad és élvezhető a számunkra, mint a szállítás miatt hosszabb idő alatt, messzebbről érkező alternatívák.


Válaszd a helyit!

A lokálisan termesztett élelmiszerek sokszor sokkal jobb minőségűek is, mint a néha még éretlenül leszedett, külföldről importált társaik és a szezonális zöldségek, gyümölcsök épp azokat a tápanyagokat tartalmazzák, melyekre az adott évszakban a mi szervezetünknek szüksége van.

 

Piros hazai kedvenceink szezonja épp most van. Csodálatos gyümölcsökkel tehetjük ízesebbé és egészségesebbé könnyű nyári ételeinket.
A málna, szeder, eper, ribizli, áfonya, magas vitamin, antioxidáns,- és flavonoid tartalmával járul hozzá egészségünkhöz. A piros gyümölcsök védik a szívet, az ereket, ráadásul nagyon finomak. A körte gyulladáscsökkentő hatású, az alma emésztéssegítő. Rostjaival mindkettő hozzájárul a tisztuláshoz, laktatnak
A meggy, a cseresznye, az őszi és sárgabarack, a görög és sárgadinnye élettani hatása is hasonlóan kedvező, rengeteg a nyári időszakban szervezetünknek elengedhetetlen tápanyagot pótolhatunk velük természetes formában.

Akár reggeli kása részei lehetnek, gyümölcslevesként, de önmagukban, köztes étkezésként is megállják helyüket. A banán magnéziumban gazdag, magas a rosttartalma hosszú időre eltelít és energiát ad. A citrusféléket magas C-vitamin tartalmuk, antioxidáns és tisztító hatásuk miatt érdemes fogyasztani.

 

A zöldségek is fontosak a nyári diétás étrendben, vitamin,- és magas rosttartalmuk miatt egyaránt, segítik az emésztést, laktatnak. Segítségükkel tápanyagban gazdag, könnyű nyári ételeket hozhatunk létre, amik nedvességtartalmukkal, kellemes ízvilágunkkal megkönnyítik a hidratálást is. Mind elősegítik alakformálás terveinket és ellátják szervezetünket a szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal.

 Szintén a legtöbb helyen elérhető a póréhagyma, a zeller, a sárgarépa, mind egyaránt támogatja az emésztést és zsírégetés segítő. Az alacsony kalóriás zöldségek biztosítják a jóllakottság érzetet és támogatják a zsírbontó folyamatokat. A répa mellett a "narancssárgák", az őszi és sárgabarack, a sárgadinnye és narancs, Béta karotint tartalmaznak, a nyári barnaság megszerzését és megőrzését is segítik, óvják bőrünket a kiszáradástól. A borsó rostokkal és fehérjékkel gazdagítja étrendünket, a brokkoli méregtelenítő hatású.

A zöldségek zöld részeit, leveleit nagyon jól fel lehet használni a különböző szószok, mártások készítéséhez, de akár saját összeállítású pesztót is készíthetünk.

 

A fűszerek

A friss fűszerek nagyon jó kiegészítői lehetnek salátáknak, vagy húsételeinknek, italainak só és cukor helyett. További egészséges anyagokat, finom ízeket adva hozzá a különböző fogasokhoz.

A frissen vágott fűszernövények aromájukkal frissességet, csodás ízeket varázsolnak nekünk.

Próbáld ki a petrezselymet, zsályát, kaprot, kakukkfüvet, a bazsalikomot, ezeket akár otthon is termesztheted.

Ezeket csokrokba kötve meg is száríthatod, hogyha szeretnéd őket később más formában is fogyasztani. A szárítást lehetőleg meleg helyen végezzük, ahol nem éri őket nedvesség, viszont óvjuk őket a rovaroktól és a portól. Mikor teljesen megszáradtak, a szükséges részeket lemorzsolhatjuk és üvegekbe, vagy jól záródó dobozokba helyezzük el, légmentesen, fénytől védve. Így megőrzik színüket és aromájukat. De még friss állapotban, darabolva alufóliában, vagy jégkocka-tartóban rakhatjuk mélyhűtőbe is. Vízzel felöntve italainkhoz, vagy például fűszervajként készítve ételeinkhez használhatjuk.

 

Hidratálj!
A víz fontos a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A megfelelő hidratálás hozzájárul szerveink optimális működéséhez, ezáltal befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet és az immunrendszer működését. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontos.
A cukros üdítők, az alkoholos italok helyett javasolt a tiszta víz, vagy jók még a különféle teák, préselt zöldség, gyümölcslé, ízesített víz; szörp, levesek, turmixok, a magas folyadéktartalmú gyümölcsök, zöldségek - pl. a joghurtos uborkasaláta, híg, leveses-szószos ételek, vagy a gyümölcsös kefir, joghurt, túró. Akár a házi készítésű gyümölcsfagyi, valamelyik pépesített kedvencünk, vízbe és,-vagy joghurtba keverve.

 

Érdemes kihasználni a nyár adta lehetőségeket, hogy támogasd egészség és alakformálás terveid, hogy rengeteg egészséges tápanyaghoz, vitaminhoz juttasd szervezeted természetes módon!
Élvezd a nyár szépségeit, maradj egészséges, fitt és viseld könnyebben a hőséget!

Kassy
 

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw és

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1016607462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása