Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Szorongás - félelemmel telt fantázia

2021. június 08. - Jólétcsokor

Te maradj harmóniában!

 

 szorongas_tw.jpg

A szorongás félelemmel telt fantázia

A szorongás okozhat negatív fizikai és testi hátasokat is. A stressz miatt kialakuló hormonális változások mellett, a nyugtalanságon túl, remegést, izzadást, fej,- és hasfájást, romló emésztéshatékonyságot, étvágytalanságot, vagy épp falást, mellkasi szomorítást is előidézhet.
Ráadásképp mentális szinten is hat, blokkolja a jó döntésék meghozatalát.

Félelem, vagy szorongás?
A félelem tárgya mindig konkrét. Félünk valamilyen állattól, a bezártságtól, a magasságtól.
A szorongás oka nem kézzelfogható, általában nehéz magyarázni. Általános, vagy konkrét témával kapcsolatban rossz érzés tölt el a jelennel, vagy a jövővel kapcsolatban.

Vannak helyzetek, amikor érthető
Ha a reálisan felmerülő veszélyekhez, az estleges, várható kockázathoz kapcsolódik. Ez a "beépített" természetes védőmechanizmus megóv minket, segít jól dönteni.
Ha csak bizonyos speciális helyzetben, különleges alkalmak előtt jelentkezik. Alkalmi, csak időszakosan érezzük. Ilyen alkalom az első iskolai nap előtt, kezdés új munkahelyen, az első randevú, vagy az esküvő előtt.

Kórós állapot
Amikor a szorongás, az irreális helyzeteken való aggódás folyamatossá válik. Elvonja a figyelmet a napi feladatokról és ezzel hátast gyakorol az iskolai, munkahelyi teljesítményre, negatívan befolyásolja a társas kapcsolatokat is.

A szorongás csökkentésére használható módszerek
Masszás, vagy fürdő nyugtató illatokkal, ha szeretnéd kellemes, kellemes, lassú zenét is választhatsz mellé
Meditáció
Ennek legegyszerűbb változatai, mikor ülve, vagy fekve légzésedre koncentrálsz, orron beszívod, szájon kifújod a levegőt, majd tudatosan lelassítod a levegővételt.
Vagy ha fekvő helyzetben légzéskontrollt végzel, utána egyesével tudatosan ellazítod testrészeid.

Mozgás
A fizikai tevékenység, munka, a sport segít levezetni a feszültséget, kiegyenlíti az energiáid. Viszont a késői intenzív mozgást inkább kerüld, a jóga ilyenkor jobb választás.

Napközben jelölj ki egy rövid időszakot, ahol a stresszes dolgokkal foglalkozol és átgondolod ezeket.
A többi időben pedig tereld vissza gondolataid a jelenbe, a feladatokhoz, vagy beszélgetéshez, szórakozáshoz. Beszéld meg magaddal, hogy a stresszes dolgoknak külön ideje van, majd foglalkozol velük akkor, de ez most nem az az idő. Aztán tudatosan térj vissza a jelenbe. 

Alvás - forgolódás nélkül
Koraeste gondold végig a másnapi feladatokat, így nem az ágyban agyalsz majd ezen. Este a kékes fények helyett sárgás fényű lámpákat használj. A lefekvés előtt legalább egy órával kezdj el a pihenésre hangolódni. Lazíts, teremts nyugtató környezetet. Lefekvés előtt kapcsold ki a digitális eszközeid. Készíts elő a szobát, szellőztess, alakíts ki kényelmesen fekhelyed. Zuhanyozz le és lazulj el.
A zavaró gondolatokat engedd tovább és pihenj, lélegezz mélyeket.

Mikor valami miatt rossz érzésed támad, gondold át mit is érzel, mi okozza és mennyire reális ez az érzés. Lehetséges, hogy semmilyen valószínűség nincs, hogy megtörténik... Ne terheld magad esetleges jövőbeli ijesztő események latolgatásával. Fókuszálj a jelenbe, a pozitív dolgokra és töltsd konstruktívan az időd a párázás helyett.

Kassy

 

 

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR: https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw és

https://joletcsokor.blog.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1116581584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása