Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Mi okozza a sörhasat?

2021. augusztus 09. - Jólétcsokor

A nagy has formálása

 

 sorhas_tw_1.jpg

Férfiak tipikus hízás gondja - mi okozza sörhasat?

 

A férfiak jelentős részére jellemző az alma típusú, hasi hízás. Ennek több oka is lehet. Az életmód, a testmozgással kapcsolatos szokások, a táplálkozás mind befolyásolja.
Akik nem mozognak és emellett többnyire feldolgozott élelmiszereket és zsírban, szénhidrátban, cukorban gazdag ételeket fogyasztanak, azoknál többségében valóban zsírlerakódás jelenik meg. Ez a zsigeri zsír számos egészségügyi probléma forrása lehet, amellett, hogy meghatározza a külsőt. 
Megjelenhet azoknál is, akik rendszeresen mozognak - esetükben a táplálkozási szokások okozhatják a sörhas kialakulását.
Sok férfinek, aki foglalkozik megjelenésével, vagy szeretne fogyni, alakformálni probléma ez.

Mitől alakul ki a sörhas?

Nem kizárólag a sör ivásától jön létre, a többlet nem csak zsírszövetből áll. A sörhas nem zsírhas, a megnagyobbodást nem feltétlenül a zsír okozza. A has az ellazult kötőszövetek, és bél hatására kitágul. A sörhas zsírból, vizenyőből, kötőszövetekből, zsigeri zsírból és a kitágult belekből áll.
30 éves kor felett a belek elkezdenek kitágulni. A bél, egy kb. 7-8 méter hosszú csőrendszer, képes tágulni, a korral ez is veszít rugalmasságából. A kész ételek, a fehér kenyér, a cukros élelmiszerek hatására ez a változás fokozódik.

Az evés is tágítja a gyomrot, a beleket. Amikor ezután sört, vagy szénsavas italt iszik valaki, akkor elkezd a hasfal is tágulni. A szénsav egy része a gyomorból, másik része a belekből távozik. A hasfal tágul, ha a hasizom nem tolja vissza, akkor elkezd egyre kiterjedtebbé válni.
A kötőszövetek, a bélrendszer elernyed a sok szénsavtól. A sör B-vitamin, komló, árpa és maláta tartalmú, ezek lazítják a beleket, segítik a sörhas létrejöttét. A sör gyorsan felszívódó szénhidrátokat is tartalmaz. Ez fokozza a belek tágulását és segíti a zsigeri zsír lerakódását is. Az alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátok, a zab, Graham-kenyér, rozskenyér kevésbé épít zsírszövetet.
Ha egyszerre sokat eszel, tágul a has. Este fokozottabban igaz ez. Ha ilyenkor nagy adagokat eszel, akkor valószínűbb, hogy jobban fog nőni a hasad.

Érdekesség, hogy a férfiak többnyire hasi légzést használnak és a tüdő alsó léghólyagjaiba veszik a levegőt. A hasunk ezért kicsit jobban fog tágulni és a zsigerek közé a zsír beépül, ami hajlamosíthat magas vérnyomásra, cukorbetegségre, a metabolikus szindrómára. A nők többnyire automatikusan mellkasi légzést folytatnak, így őket kevésbé érinti ez a változás.

Hogy lehet megszabadulni tőle?

A férfiaknál ez a zsír aktív, vissza tud kerülni a keringésbe. A nőknél a hízás nehezebben tüntethető el, mert bőrszövet alatti zsírszövet jön létre. 
Érdemes utifűmagot és lenmagot fogyasztani, mindkettő béltisztító, segíti a fogyást, a konjac is magas rosttartalmú - ételekbe és italokba keverheted őket. Jól telítenek, ami az éhséget is csökkenti.

helyes táplálkozás mellé, ha edzeni kezdesz, van visszaútaz izomzat vissza tudja nyerni a tónusát. Fontos a rendszeres testmozgás. A hát, a hasizmok fejlesztése a tartásod mellett ezt a problémát is javítja. A ferde hasizmok és az alsó hátizmok erősítésére érdemes nagy hangsúlyt fektetni.

rendszeres futáskor elégetett kalória a hasi zsigerektől kerül felhasználásra, így fokozatosan lefaragja a zsírt. A súlyzós edzések mellett be kell iktatnod az aerob jellegű mozgást is, a futás, tekerés jó alternatívák. Ha jól megy a futás és viszonylag jó állóképességed, akkor érdemes kipróbálni az intervallum és kardió edzések kombinációját.

Ha szeretsz kísérletezni, próbáld ki a trx-et, a cross traininget, az olyan edzésmódszereket, ahol a kardió és az erősítő rész kombinálódikEzekkel zsírt égethetsz és közben izmot is építesz. Gyakorold a hasbehúzást, ez szintén jó hatással lesz. A hasat be és kicsit felfelé húzd, így tónust kap hasizom. Üléskor se lógjon a hasad, húzd ki magad, miközben a hasad behúzod.

Ezek a módszerek, ha kitartó vagy, fokozatosan megoldják a problémát. A test, az izmok regenerálódni fognak és a has formálódik, egyre kisebb lesz.
Sok sikert a változtatáshoz!

Kassy

 

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr6716648632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása