Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

A paradicsom előnyös hatásai

2021. augusztus 16. - Jólétcsokor

A paradicsom előnyös hatásai

 dicsi_tw.jpg

Kísérletezz kedvedre!

 

 

A nyár egyik nagy kedvence a paradicsom. Rengeteg módon készíthetjük és számos előnyös hatása van.
A-,C-, K- vitamint, folsavat, káliumot, tiamint, niacint, B6- vitamint, foszfort és rezet is tartalmaz. Alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú, jó hidratáló és laktató egyben. Hatékonyan támogatja egészségmegőrzés és alakformálás a céljainkat is.

Miért érdemes fogyasztanod?
A paradicsom A-vitaminja látásjavító hatású, fényesebbé, erősebbé, egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a töredezettségét.
Béta-karotin tartalma hozzájárul a bőr egészségéhez, véd a káros napsugárzástól, antioxidáns, csökkenti a ráncosodást. Sejtvédő és regeneráló hatású.
A K-vitamin mellett remek kalciumforrás - ezek óvják a csontokat, segítik a sérülések utáni regenerálódást. A likopin hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez, így a csontritkulás valószínűsége is csökken, ha rendszeresen fogyasztod. Jó hatással van a szív,- és érrendszerre, gátolja a vérrögök kialakulását, csökkenti a magas vérnyomást.
Hidratál, magas víz és rost tartalmú, de alacsony kalóriatartalmú, rostjai miatt anyagcseregyorsító.
A flavonoid és a karotenoid tartalma gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású.
Segít megakadályozni az epe,- és vesekövek kialakulását. A benne található króm normalizálja a vércukorszintet.
Ha külsőleg, szépészeti, vagy gyógyászati céllal is használnád - pakolásként megszünteti a bőrirritációt, gyulladáscsökkentő hatású.

Nyersen is kitűnő, de léként, szószként, aszalva, salátákba, vagy főtt ételekbe is tehetjük. Fajták szerint érdemes választani a felhasználási módok közül - így igazán kiélvezhetjük a létrehozható változatos ízeket.
Érdemes nyersen és hőkezelve is fogyasztani, mert nem veszíti el előnyös hatásait így sem. Akár tartósíthatjuk is, mert megőrzi antioxidáns és vitamin tartalmát.

Paradicsomfajták

Rengeteg féle létezik az egészen pici koktélparadicsomtól, a nagy méretekig - ezek akár 1 kilósak is lehetnek. Változatos színekben kaptató, édességük, cukor és savtartalmuk jelentősen eltérő. Fogyasztásra és befőzésre különböző fajtákat javasolnak. A paradicsomok íze a talaj minőségétől és a tápanyagoktól függ.

A koktélparadicsom - nagyon ízletes édes, kis méretű. Falatkákhoz, salátákba, díszesítéshez tökéletes.
A bikaszív paradicsom - a góliát paradicsomhoz hasonlóan befőzésre kiváló, hatalmas, lédús és édes.
Datolya paradicsom - az egyik legkedveltebb fajta, szinte egész évben, a legtöbb boltban, piacon elérhető.
Sárga paradicsom - frissítő ízű, dekoratív, színével feldobja az ételeket.
Fehér paradicsom - igazi különlegesség, hazánkban kevésbé ismert fajta.
Kék paradicsom - erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, a cukorbetegség és a fekélyek gyógyítása során hatékonyan alkalmazható fajta.
Lila paradicsom - rákellenes hatású, gyulladáscsökkentő és antioxidánsokban hasonlóan gazdag, mint különleges színű társai.
Kumato - kívül fekete, belül piros változat.
Ananász paradicsom - a szivárvány színeiben kapható, emellett óriási méretével is kitűnik.
Cukorfalat paradicsom - Veresegyházi különlegesség, a világon az egyik legédesebb paradicsomfajta.
Cseresznye paradicsom - a koktélparadicsomnál nagyobb, hazánkban is elterjedt, finom fajta, több színben, kellemes édes ízvilággal.
Málna paradicsom - édes, változatos méretű paradicsomfajta, jól szállítható és tárolásra és kiválóan alkalmas.
Eper paradicsom - a szamócára hasonlító alakú, édes változat.

Használd ki a nyár adta lehetőségeket, támogasd egészség és alakformálás terveid, juttasd szervezeted értékes tápanyagokhoz természetes módon.
Kísérletezz kedvedre, fedezd fel a számodra legízletesebb variációkat!

Kassy

https://joletcsokor.blog.hu

Már a Youtube-on is megtalálsz! Az  itteniektől többnyire eltérő tartalommal várlak - 

JÓLÉTCSOKOR:  https://www.youtube.com/channel/UCF5BB9WmGs-qWLct8FAK4Bw

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1016658040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása