Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Fogyókúra - alacsony energia bevitel, falásrohamok, visszahízás? Elkerülhető! 1.rész

2021. február 16. - Jólétcsokor

Fogyókúra - alacsony energia bevitel, falásrohamok, visszahízás? Elkerülhető!

 

A túl kevés energiát tartalmazó étrend nem hoz hosszútávon egészséges megoldást!

A diéta egészséges életmódot jelent! Nem pedig gyors fogyást ígérő, időszakos, vagy átmeneti, drasztikus megvonásokkal járó fogyókúrát. A siker nem abban rejlik, hogy túlzó módon lecsökkented a kalóriabevitelt és alig eszel valamit!

Ha keveset eszel, koplalsz, az sem testileg, sem lelkileg nem lesz rád jó hatással! 
Szerintem ma egészségesen-diétásan étkezni nem rémes, sőt! Nagyon finom ételeket készíthetsz, ami igazán az ízlésednek való - megfelelően táplálja a tested és kielégítő számodra. Így fél-1 kg fogyás tartható lesz hosszabb távon szenvedés nélkül, bár lassabban hoz eredményeket, de emellett alkalmanként lehetőséged van elfogyasztani azt, amire nagyon vágysz. Így nem alakul ki sóvárgás.  
 
Ha hosszan sóvárogsz kedvenceid után, minden számodra igazán finom ételt teljesen megvonsz magadtól, egy idő után nem fogod bírni.

Falásroham
Az alacsony energia-bevitel miatt leesik a vércukor-szinted, ingerlékenyebb, agresszívebb, türelmetlenebb leszel. Rádtörhet pl.: egy konfliktus után. Sokan az érzelmi reakciók hatásait  evéssel vezetik le, így nyugtatva magukat. Ilyenkor nem éhes vagy! Az evés csak kompenzáció, igazából valami más dolog hiányzik az életedből, ami boldoggá, elégedetté és nyugodttá tenne. Ilyenkor hiába eszel, nem is tudsz jól lakni az étellel. Mások kiegészítő tevékenységként esznek, pl.: az esti film alatt, számítógép mellett, netán unalomból fogyasztanak plusz ételt, de nem éhesek. Vagy egyenesen kiéhezve sóvárognak valami édességre.

Az éhség háttérben állhat még:
Számos olyan állapot, amikor tényleg az étel, valamilyen tápanyag, vitamin hiányzik a szervezetedből és ezt kell pótolnod az elfogyasztott étellel. Pl.: alacsony kalóriás diéta, ingadozó vércukorszint, hormonális probléma, alváshiány, vagy alvás gondok, alacsony fehérje-, zsírbevitel, alacsony rostbevitel, folyadékhiányos állapot és az imént említett érzelmi evés. 

Érdemes különbséget tennünk a fizikai és a mentális éhség között!

A mentális éhség: nemrég ettünk, de nagyon kiéhezettnek érezzük magunkat. Ilyenkor érdemes  tudatosan figyelni az érzelmeinkre és az evést megelőző helyzetekre. Hasznos megvizsgálni a lelkiállapotunkat, az érzelmeinket. Volt valamilyen konfliktushelyzet az étvágyat megelőzően? Ilyenkor érezhetjük magunkat szomorúnak, dühösnek, de lehet bennünk félelem, vagy harag. Próbáljuk meghatározni, hogy az adott pillanatban mi a jellemző érzelem, amit érzünk, amiért evésbe menekülünk. Segít, ha megtaláljuk mi azt, ami eltereli a figyelmet róla, áthangol. Ha mégis megtörtént, megettél valamit, felesleges az utólagos önutálat. Van ilyen, megesik… Megoldást az jelent, ha megkeressük a kiváltó okot, és változtatunk.

Visszahízás
Ha a kúrák javaslatára hirtelen, drasztikusan lecsökkented a tápanyag –és kalóriabevitelt, biztosan fogysz! De nemcsak zsírt, hanem vizet, izmot is veszítesz! Mikor eléred a megfelelőnek vélt számot a mérlegen és ezután vissza is térsz az előzőekben szokásos étrendedhez - ami a kiinduló állapotod okozta, rövidesen újra ugyanott fogsz tartani! Az éhezés-szerű állapot után, mikor újra elkezdesz enni. De a szervezeted tartalék üzemmódba kapcsolt és a bevitt többletet tartalékolni fogja. Ezért újra hízni fogsz.

Megoldást az fog hozni, ha egészségesen, tudatosan választva eszel zöldségeket, gyümölcsöket, amiket jó szénhidrátforrásokkal, sok fehérjével és egészséges zsírokkal kombinálsz - olyan arányban és módon, ahogy az leginkább megfelel neked, ahogy a tested a legkönnyebben dolgozza fel és így ellátja szervezeted a megfelelő vitaminokkal és tápanyagokkal.

Egyénileg meg kell találni, mi az a működő, kiegyensúlyozott diéta/étrend, ami nem szenvedés, tartható hosszú távon. Ebben a verzióban, az új egészségesebb életmódba belefér alkalmanként a hagyományos, zsíros, cukros, egészségtelen étel, sütemény is, így nem kell kedvenceidről lemondanod. A változásnak nem kell drasztikusnak, gyorsnak lennie.

Egyél mértékkel, változatosan igényeidnek megfelelő egészséges, tápláló, vitaminokban gazdag és finom ételeket. Ez jó a testednek, jól esik ezeket enned és nem érzel hiányt.

Ha hosszútávon gondolkodsz, bár lassabban fogsz haladni, de nem kell kúra végét várnod, hogy végre megehesd azt, amire igazán vágysz, hanem sóvárgás, hiányérzet nélkül megteheted rendszeresen és elkerülöd a falásrohamokat, hiánybetegségeket.

Tény, hogy mindannyian nagyon szeretünk finomakat enni, és ez teljesen rendben is van így! Nem kell megfosztanod magad ettől. Gondold újra az étkezésed és találj egyensúlyra egészségesen, elégedetten! A következő részben konkrét tippekkel várlak, hogy tudod megvalósítani ezt.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1616428102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása