Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Életmódváltás - hiedelmek és tévhitek felszámolása 1. rész: A csaló nap működése

2020. január 21. - Jólétcsokor

 

Új sorozatomban szeretném cáfolni és felszámolni az életmódváltással kapcsolatos tévhiteket, hogy könnyebb dolgotok legyen és elkerülhessétek ezeket a hibákat.
A csaló nap működése, illetve az ezzel kapcsolatos általános hibák, félreértések

 

Ezt a fogalmat sokan félreértelmezve, azzal azonosítják, hogy ilyenkor aztán össze-vissza ehetnek mindenféle ételt. Pedig nem erről van szó! Hanem arról, hogy ha hónapok óta diétázol, értél el változásokat, viszont jelenleg éppen stagnál az állapotod, nem fejlődsz, a fogyásod nem halad tovább, akkor segíthet kimozdulni, ha jó minőségű szénhidrátot viszel be.

Azok a diéták, amik automatikusan heti egy-két csaló napot engedélyeznek, nem fognak sikerre vinni.

Ha arra gondolsz, hogy ezzel megúszod a nehézséget, amit a változtatás miatt megélsz, akkor biztosan kudarcra van ítélve az elképzelésed.

 

Ahogy már említettem, a fogyás azon alapul, hogy a nap és az edzés során több kalóriát használsz fel, mint, amit beviszel, vagy pedig kevesebb kalóriát viszel be, mint amire a szervezetednek szüksége van. Ahhoz, hogy csökkenjen a súlyod már elegendő lehet napi 200-400 kalória tartós deficit. Ezzel egy hét alatt 1400-2800 kalória mínuszt hozol össze. Viszont: ha egyetlen egy ilyen csaló napon beviszel 4-500 kalóriát, akkor tönkretetted a heti munkád. Összességében a bevitt mennyiség nagyobb, mint a tényleges szükségleted volt, hízni fogsz. Ha pár hétig követsz egy ilyen módszert, sokkal rosszabb helyzetbe kerülsz, mint előtte voltál.

Kezdetben jobb, ha maximum csak csaló étkezésre gondolsz és ezt sem arról szól, hogy akkor össze-vissza eszel mindenféle gyorsétteremi kaját, pizzát csokifagyi, cukros üdítő és süti halmokkal körítve - ezekkel akár több napi kalóriaszükségleted 1 étkezésben rögtön ki is elégíted!

 

Nézzük a lényeget

Ahhoz, hogy a változás a kezdetekkor elinduljon, minimálisra kell csökkentened a cukor, szénhidrát, glutén tartalmú tápanyagok fogyasztását. Beindul a fogyás ezt az elején "megengedi" a szervezeted, hiszen jelentősek a tartalékok. Mivel a szervezeted alapvetően létfenntartásra törekszik, ezért egy ponton túl, amikor észleli a csökkenést, raktározásban kezd és leáll a fogyásod.

Hogy kimozdulj a holtpontról, pár száz kalória erejéig, valami számodra vágyott és a tested számára is hasznos tápanyagot fogyasztasz csalóétkezésként. A tested pedig azt érzi, hogy van tápanyag, nem kell raktározni, rendelkezésre áll az utánpótlás, ezzel eléred, hogy újraindul a fogyás. 
Ha erre figyelsz, ki tudod használni a csaló nap adta lehetőséget. A következő részben a 24 órás kaja kísértés legyőzésének módszereit kezdem boncolgatni. 

Sok sikert, hogy mihamarabb elérd a vágyott fittebb, egészséges alakot.

 

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr7315911952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása