Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Kitartás=Siker – Motiváció – kiegészítő ötletek 2.rész

2020. március 05. - Jólétcsokor

Siker=Kitartás 2. rész - Motiváció - kiegészítő ötletek hogyan tartsd fent hosszútávon a motivációd

Tegyél fokozatosan szokásoddá egy gondolkodásmódot, megközelítést, ez határozza meg napjaid, életszemléleted.

Legyenek céljaid! Tervezz, szervezz!
Írd össze mit szeretnél elérni a különböző életterületeken (kapcsolatok, család, egészség, karrier, anyagiak). Ne pazarold a saját időd! Írj minden területhez egy fő idei célt. Ezzel döntést hozol arról, hogy mit tartasz fontosnak, miért akarsz tenni, hogy milyen "nehézségekkel akarsz megküzdeni". Mert nehézségek vannak, lesznek, de választhatod, hogy valami jelentéktelen, csakis másoknak fontos, de téged nem érdeklő, nem érintő dologra felcseréled időd, vagy valamire, ami téged visz előre. Ha pl. azt tűzted ki egyik célul, hogy lefogysz 20 kilót, akkor ezt bontsd részcélokra, mert 20 kg leadása hosszútávú projekt. Így valószínű, hogy nem feltétlenül fogod tudni egyenletesen tartani  motivációd. Viszont, ha azt mondod, hogy az első hónap végére szeretnél leadni 5 kilót, akkor ez a közelebbi, reális, belátható időn elérhető, gyorsabban megvalósítható és motivációt ad napi szinten.
Fókuszálj a mai napra! Nem rágódj a múlton, ha nem ment valami, vond le a következtetést, tanulj belőle, változtass. Az akkor volt! Most lehetőséged van máshogy csinálni. Ne aggódj a jövő miatt se, ha egyáltalán megtörténik a dolog, amitől tartasz, akkor sem láthatod előre az összes részletet. Ráérsz akkor kitalálni mit tegyél.
Ne keress kifogásokat, ne halogass! Vágj bele, keresd a megoldást, higgy benne, hogy meg is találod! Ne agyald túl a dolgokat, várakozás helyett fogj bele és csináld - közben majd alakul a "hogyan", ahogy kibontakoznak a részletek, tudni fogod, hogy merre haladj, hogy próbálkozz.
Légy optimista! Légy türelmes, a folyamatoknak időre van szükségük minden területen! Nem pár hét alatt híztál meg, így nem számíthatsz arra, hogy a felesleget ennyi idő alatt el tudod tüntetni. Bármely más területen szintén kitartónak kell lenned, hogy változásokat tapasztalj.
Hagyd abba az egészségtelen szokásaid! Ezek nemcsak betegséget okoznak, de hátráltatnak abban, hogy fitt és egészséges életmódot élj. Ha dohányzol, csökken a tüdőkapacitás, ez a mozgás során jelentős hátrány. Ha rendszeresen iszol, szintén kihat arra, hogy mennyire tudsz aktív, friss és lendületes lenni a mindennapokban és milyen lesz a teljesítményed, az eredményeid a mozgás, fogyás terén. A keringésed, az emésztésed hat arra, hogy mennyire vagy fitt és aktív.
Higgy magadban! Várd a legjobbat és tudd, hogy idővel úgyis megtalálod a megfelelő megoldást.
Tanulj, szerezz tapasztalatot, próbálj ki új dolgokat. Fedezd fel magad, azt, hogy mi érdekel, hogy miben vagy igazán jó! Ne csak a hiányosságokat igyekezz kompenzálni, hanem mutasd meg miben vagy te tehetséges, különleges, egyedi! Javítsd ezzel önképed! Önértékelésed ne csak mások véleménye alapján alakítsd. Nem egy címke vagy, amit valaki rád akasztott, hogy bekategorizáljon valamilyen egyéni nézőpont szerint. Egyedi vagy, egyedi célokkal, egyéni úttal.
Ne félj az ismeretlentől, vállalj elfogadható kockázatot. Kísérletezz, szerezz ismereteket, hogy legyen valós tapasztalatod és ezen alapuló véleményt alakíthass ki és jó döntést tudj hozni, ne csak hallomások, hiedelmek alapján. Próbálj ki új módszereket, akkor is, ha félsz kudarctól! Ha az ismeretlentől, sikertelenségtől félsz, nem mersz belevágni, akkor gondold és értékeld át mit élsz meg! Ha új dologba kezdesz, meg fogod tapasztalni korlátaidat. Ezek jelentik jelenlegi komfort zónád határait. Az akadályok kihívások, és nem ússzuk meg, hogy hibázzunk, de az a cél, hogy hosszútávon légy nyertes! Ahhoz, hogy sikeres legyél egy új dologban, még kell haladnod mostani önmagad, máshogy folytatni és fejlődnöd, változtatnod, tanulnod kell. Ne aggódj, ha kitartó vagy és fontos a célod, akkor el is fogod érni, mert képes vagy rá.
Ne ijedj meg, ha valami nem megy, nem sikerül elsőre! Hasznos, hogyha felfedezed és tudatosítod határaid. Nézz szembe a problémával. De ne állj meg itt. Ha elakadsz, keress más megoldást, mert mindig több lehetőség és választás kínálkozik számodra! Ne add fel az első nehézségeknél! Tekints úgy rá, mint tapasztalatra, visszajelzésre, lásd lehetőségként, hogy többet tanulj, más módszereket próbálj ki, új megközelítéseket ismerj meg. Ne légy túl büszke, kérj segítséget, ezzel magadon segítesz, ha egyedül nem látod a kiutat! Egy "kudarc" adhat csak olyan tapasztalatot, ami elvezet a sikerhez! Egy nehézség legyőzése közben módszereket tanulsz, több módon fejlődsz, ez később segítségedre lesz, így valójában tanulási, előrelépési lehetőség!

Légy hatékony és produktív, élvezd ahogy haladsz és érd el mihamarabb céljaid! Hamarosan jön a 3. rész, ha érdekesnek tartod ezt a témát, iratkozz fel, hogy azonnal értesülj a folytatásról! Ha esetleg lemaradtál, 1.rész:LINK 3.rész:LINK.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3815912016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása