Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Időgazdálkodás

0001. december 03. - Jólétcsokor

Tippek hogyan tudod jobban beosztani az  idődet


Folyamatos időhiányban szenvedsz? Nem fér bele valami, amit szívesen elkezdenél? Ha átszervezed a napi programod, újratervezed az időbeosztásod segíteni fog, hogy hatékonyabbá válj!

Figyeld meg mire mennyi időt szánsz egy-egy nap és mérlegeld az eredmények alapján, hogy mennyire jól osztod be az időd.  Ha úgy látod nem vagy elég hatékony és sok időd pazarlod el, vagy nem vagy elég szervezett, akkor alakítsd át mire mennyi időt szánsz, tervezd át napirended.

Valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy viszonylag sok időt töltesz a közösségi oldalak nézegetésével és, azzal, hogy ezen gondolkodsz, vagy erről beszélgettek. Hogy időt nyerj, használd tudatosan a telefonod, számítógéped! Kerüld, hogy a csak úgy időszakonként újra és újra nézegeted van-e új üzeneted, vagy böngészed, görgeted a közösségi oldalak semmitmondó témáit cél nélkül! Ez tipikus időrabló szokás, amivel rengetegen vesztegetik el idejüket céltalanul. Érdemes lehet ezt az időt rövidíteni. Bevezethetsz napi limitet magadnak, sőt korlátozást is tudsz beállítani a telefonodon, hogy a megadott idő után automatikusan tiltsa le az ilyen jellegű szolgáltatások elérését.

Vezesd be a naptárhasználatot! A digitális változatok mellé használj fizikai naptárt is! A fontos feladatokat írd be, ejlöld, hogy melyik nap, mikor csinálod meg. Hatékonyabbá válsz, ha tudod mi mikor jön és akár napi listát is készíthetsz belőle.
Ha elkészültél, pipáld ki az adott  feladatot. Így látod a folyamatos haladást.
Ha új dologba fognál, különíts el ennek egy időzónát, amikor eldöntöd, hogy kizárólag azzal foglalkozol.
Hagyj magadnak szabadidőt! Legyen elég időd pihenni és fontos az én idő is, amikor kedvedre, szabadon azzal foglalkozhatsz, amivel épp szeretnél. Ez biztosítja, hogy feltöltődj és legyen kedved, energiád a feladatokhoz.
Relaxálj, lazulj el, teljes zárd ki, tedd félre a zavaró gondolatokat mielőtt nekiállnál egy feladatnak - így nem kalandozik el folyton a figyelmed és tudsz figyelni.
Egy dologra koncentrálj! Hatékonyabb vagy, ha egyszerre egy dologra figyelsz és kizárólag azzal foglalkozol.
Igyekezz jól megválasztani a feladatot, tervezd be mit mikor, milyen sorrendben csinálsz.  A hosszabb, jelentős odafigyelést, vagy kreativitást, ötletességet, újító megközelítést igénylő dolgokat igyekezz a napod elején megoldani. Hagyd a végére, azokat, amik csak mechanikus dolgok, amikor már kevésbé tudsz koncentrálni. Különítsd el a kreatív és a mechanikus munkát igénylő feladatokat is! Amit elkezdesz, azt fejezd be mihamarabb.

Vizsgáld meg azt is, hogy ennyire hatékonyak a mostani rutinjaid! Ha időrablók, vagy sok a hézag, akkor szervezd újra! Alakítsd ki új rutinokat! Így idővel a feladatok automatikusan mennek majd. Ha adott sorrendet, egy megszokást követsz, nem kell koncentrálnod rá. Hatékonyabbá válsz, mivel megszoktad és tudod mi következik anélkül, hogy odafigyelnél, mégsem marad el semmi - közben kicsit kikapcsolhatsz.

A második részben olyan tippekkel jövök, amikkel időt nyerhetsz magadnak.

Azáltal is jobban fogod érezni magad, motiváltabb leszel, hogy látod előrehaladásod, ahogy a kitűzött céljaid fokozatosan megvalósulnak. Mivel folyamatosan sikereket érsz el ebben, nő az önbizalmad is. Sok sikert ehhez!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4516034566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása