Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Időgazdálkodás 2. rész

0001. december 03. - Jólétcsokor

 

Folyamatos időhiányban szenvedsz?

Nyerj időt magadnak és szüntesd meg az időpazarló szokásokat!

 

Időt nyersz, ha zavartalan időt teremtesz egy-egy  fontos, koncentrációit igénylő feladathoz. Ezeket időzítsd eleve olyan időpontokra, amikor tudod, hogy nem fognak zavarni. Az elkülönített időben légy következetes, csakis azzal az egy dologgal foglalkozz!
Ne halaszd el a dolgokat! Fogj bele, ne várj! Tegyél konkrét lépéseket! Ha még nincs terved, képzeld el a folyamatot, tervezd meg, majd kezd el megvalósítani a konkrét lépéseket! Minden feladathoz rendelj határidőt és igyekezz addig befejezni. Készíts teendő listát, amit akár naponta frissíteni tudsz.
Felejtsd el a halogatást! Vezesd be a 3 perces szabályt! Ha felmerül valami, amit ennyi idő alatt meg lehet oldani, akkor azonnal csináld meg! Ne hagyd későbbre, mert az, hogy újra belekezdesz, ismét ráhangolódsz, több időt vesz el, mintha rögtön megoldod.
Ha félbehagyod a dolgokat, vagy folyton félbeszakítanak rengeteg időt vesztesz! Próbálj napi szinten olyan időzónákat kialakítani, amikor biztos lehetsz abban, hogy senki és semmi nem zavar meg.
Hagyd abba a külső elvárásból, másoknak való megfelelésből csinált szabadidős dolgokat! Ha nem élvezd és nem is tartod hasznosnak, csak azért teszed, mert másvalaki szerint így helyes. Ezek azok a dolgok, amikbe csak azért mész bele, hogy elkerüld a konfliktusokat.
Hagyd ki a reklámidőt! Sok időt vesztesz, ha a tévében nézed a filmeket. Néha maga az adásidőpont sem jó igazán, de mégis úgy döntünk, hogy ennek rendeljük alá az aktuálisabb témákat. Ehelyett konkrét, vagy letöltött tartalmakat nézz, vedd igényben a reklámmentes szolgáltatások valamelyikét. Ha ezt valami miatt nem tudod kivitelezni, legalább használd ki reklám időt másra, töltsd olyasmivel, amit meg tudsz ennyi idő alatt oldani.
Az üresjárat helyett más esetekben is, például utazás, sorban állás alatt, nyerj időt és csinálj meg olyasmit, amit amúgy is meg kell csinálnod. Lehet ez egy telefonhívás, nézd meg üzeneteid, olvasd el a napi híreket.
Az akciók figyelése, a boltok végigjárása helyett vásárolj be egy-két közeli boltban. Ezzel időt takarítasz meg. Ha időszűkében vagy, bevásárlás, főzés helyett rendelj alkalmanként egészséges fogást salátával - a cél érdekében néha megteheted.
Adj át másnak feladatot, vagy osszátok meg a terheket. Vigyázzatok felváltva a gyerekre, vagy ahelyett, hogy órákat töltenél a boltok végigjárásával, rendeljen interneten, kiszállítással.

Azáltal is jobban fogod érezni magad, motiváltabb leszel, hogy látod előrehaladásod, ahogy a kitűzött céljaid fokozatosan megvalósulnak. Mivel folyamatosan sikereket érsz el ebben, nő az önbizalmad is. Sok sikert ehhez!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr7616034568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása