Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Stresszkezelés - tippek a nyugalmasabb napokért

2020. január 20. - Jólétcsokor

Stresszkezelés

A mai részben ötleteket, tippeket olvashatsz a nyugalmasabb napokért, hogy jobban tudj pihenni, könnyebben tudj az életmódváltásra, fogyásra fókuszálni és mihamarabb megvalósuljon célod. Ha a folyamatos feszültség miatt állandóan kattog az agyad valamin, akkor nem tudsz a fontos dolgokra koncentrálni,  pihenni, ellazulni sem. Igyekezz csökkenteni a külső és belső konfliktusokat!

 

Légy jelen! Otthon állandóan a munkahelyi dolgokon, feladatokon jár az agyad. A melóban az otthoni dolgokon pörögsz. De igazán nem vagy jelen egyikben sem.
Igyekezz szétválasztani az életterületeket! Ne vidd haza a munkát, a munkába ne vidd a személyes, vagy családi problémáid.
Ha beérsz dolgozni, hagyd kint az otthoni eseményeket, hogy a munkádra tudj figyelni. Hamarabb végzel, kizárod a megosztott figyelemből fakadó hibákat. A munkaidő végen gondold végig, írd össze a másnapi feladatokat, így nem kell ezen agyalnod még este otthon az ágyban elalvás helyett is és biztosan nem fog elmaradni semmi.
Ne vidd haza a munkát! Munkaidő után igyekezz maximálisan szeretteiddel, a saját dolgaiddal foglalkozni. Délután, este próbálj lazító, nyugtató tevékenységeket beiktatni. Menj mozogni, edzeni, fuss, tekerj, vagy sétálj egyet. Ezzel kiegyenlíted a terhelést, levezeted a feszültséget. Ha kedved van, jógázz, meditálj, szaunázz, vagy próbáld ki a masszázst.

Ne vállald túl! A drasztikus megvonások az étkezésben, vagy túl gyakori és intenzív edzés - hosszú távon nem fogod tudni tartani egyiket sem. Mindkettő jelentős feszültségforrás önmagában is. Ne tetézd ezzel, ha egyébként is stresszes az életed. Gondolkozz hosszútávon, haladj kicsi, teljesíthető lépésekben.
Készülj fel az érzelmi hullámvölgyekre! Legyen támogatód, akivel megoszthatod érzéseid, aktuális problémáid. Hasonlóak a céljaitok, így egymás segítségére lehettek a nehéz helyzetekben, adhattok ötleteket egymásnak. Egymást motiválva könnyebb lesz kitartani, átlendülni a holtponton.

A családi mintákból, szokásokból is fakadhatnak nehézségek...
Pl. az ünnepek, családi látogatás, vendégség alkalmával, adódhat nézeteltérés abból, hogy te változtatni szeretnél az életmódodon, mást máshogy eszel. Nem kell feltétlenül részletes magyarázatot adnod, vagy konfrontálódni, de megfelelni sem kell a szokásos elvárásoknak. Ne szorítsd háttérbe terved, tegyél meg mindent a siker érdekében. (Erre számos hatékony módszer van - később részletesen is tervezek kitérni erre.)

+1 Került a túlevést, az érzelmi evést!
Ezek azok az alkalmak, amikor már nincs, vagy eleve sem volt szükséged kajára, de mégis valamilyen okból - mert még van, lehet enni, megkínáltak, vagy önmagad felvidítása, harmóniád helyreállítása "érdekében" eszel. Viszont ez utólag épp az ellenkező hatást váltja ki benned érzelmileg! Ha már átélted, akkor ismered az önutálattal vegyes önmarcangolást, hogy nem kellett volna... mégis sokan újra elkövetik ezt a hibát. Igyekezz észre venni a helyzetet, mert a túlevés nemcsak a gyomrod, emésztőrendszered állítja felesleges kihívások elé, de lelki feldolgozás plusz energiádba kerül.

Meríts ötletet a fenti tippekből, kezd el őket bevezetni, hogy tehermentesíteni tudd magad és maradjon energiád az életmódváltás megvalósítására!
A következő téma a csalónap lesz, hogy kikor, miképp működik ez igazán hatékonyan - illetve az ezzel kapcsolatos általános félreértések. Hogy te ne ess ezekbe a hibákba, látogass vissza!

 

Jó pihenést, lazítást, töltődjetek fel, hogy utána hatékonyabban valósítsátok meg kitűzött célotokat!

 

Kassy

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2015911950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása