Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Mennyiséget a minőség rovására? Egészség - emésztési panaszok

A fogyasztói társadalom és az ösztönös ételválasztás találkozás...

2021. április 13. - Jólétcsokor

 

Diéta, egészség - emésztési panaszok kezelése

 

emesztesi_pankez_tw.jpg A mai fogyasztók gyakran mennyiséget vásárolnak, sokszor a minőség rovására. A megvett termékek egy része nem mindig tápláló, sokszor csak finom. Ráadásul sokan nem csak akkor esznek, hogyha éhesek. Az étkezés manapság kompenzációforrássá vált, mert ez a lehetőség azonnal rendelkezésre áll, könnyű. Bármerre megyünk rengeteg helyen, számos különböző étel késztet folyamatosan döntésre, választásra. A megnövekedett lehetőségek miatt az ösztönök és az ösztönös választások háttérbe szorulnak, ezáltal a megfelelő, testednek is szükséges döntések szinte kivesznek a kínálat rengetegében.

A számos emésztési panasz összefügg a táplálkozás átalakulásával, a választásainkkal. Ezek az ételek gyakran óriási mennyiségű tartósítószert, színezéket tartalmaznak. A hormon és antibiotikumos kezelések, amin átesnek az alapanyagok, a mesterséges ízfokozók tömege megterheli az emésztőrendszert. Míg ha természetes, egyszerű alapanyagokat fogyasztunk, valódi igényeinkkel harmonizáló, szükségleteinknek megfelelő döntéseket hozunk az étkezés terén, akkor az emésztési problémák nagy része elkerülhető.

 Gyakran eszünk. Hogyha idegesek vagyunk, ha örülünk, ha bánatosak vagyunk, ha ünnepelünk, vagy néhányan az ételhez fordulnak, akkor is, ha unatkoznak. Ezzel kezelve a stresszt - mindegy, hogy pozitív, vagy negatív az előjele. Ezt a mintát látjuk otthon, a környezetünkben. Az ételek boldogsághormont szabadítanak fel, viszont az, amit végül elfogyasztunk sokszor nem épp tápláló, egészséges.

 Az ételek és az italok választása nagy segítséget nyújthat - vagy épp ellenkezőleg, gátolhat terveid megvalósításában.
Vannak olyan ételek, melyek erősítik az immunrendszert és pozitívan hatnak hormonháztartásodra is. Csökkentik a kortizol szintet, de megemelik az adrenalin, vagy a boldogsághormon - a szerotonin szintjét.

Vannak egészséges és kevésbé egészséges megoldások...
A magas zsír és cukortartalmú, adalékanyagokat tartalmazó a gyors ételek, édességek választása vidító forrásként, vagy jutalmazáskép épp a vércukorszint ingadozásával, a kajakómával és a mentális stresszel, hosszú távon pedig az elhízással "ajándékoz" meg.

Az összetett szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök, az egészséges zsírok, magok és halak, a sovány fehérjék választása viszont jó hatással van közérzetedre, egészségedre és lelkedre is. A különféle probiotikus ételek - a joghurt, a kefír és a fermentált zöldségek nyugtatóan hatnak emésztési folyamataidra is. A magas magnézium tartalmú ételek, mint a karfiol, brokkoli és a banán, illetve a sok C-vitamint tartalmazó citrusfélék, a különféle zöldségek, a káposzta és hagymafélék támogatják immunrendszered. A triptofán tartalmú fehérjék lazító, nyugtató hatásúak. Az alacsony zsír és cukortartalmú kakaópor, a magas kakaótartalmú csokoládé, a zsírszegény tejtermékek gyümölcsökkel, vagy különféle magokkal párosítva kiváló édességforrásként szolgálhatnak, ha ilyesmire vágysz. Alkalmanként egy kis pohár vörösbor elfogyasztása jó hatással van szív,-és érrendszeredre, amellett, hogy ellazít.

A mai modern társadalomban az ételek választásának egyik fő oka, hogy nem figyelünk a belső hangra. Érdemes végiggondolni mielőtt megveszel, vagy megeszel valamit, hogy mi jut eszedbe, amikor éhesnek érzed magad. Tényleg éhes vagy, vagy csak unatkozol, stresszelsz? Netán kétségbe vagy esve, hogy nem érezhetnél így, mert most ettél, de újra éhes vagy? Vagy állandóan éhes vagy? Esetleg, ha elkezdesz mással foglalkozni, figyelmen kívül hagyod, akkor elmúlik? Netán pontosan tudod, hogy mi az, amit meg szeretnél enni?
Ha nem érzed ezek között a különbséget, akkor nem tudod, hogy mikor és mennyit lenne jó enned. Sem azt, hogy mi lenne megfelelő számodra.
Ha ezt a problémát megoldod, újra megtalálod a kapcsolatot testeddel, akkor jól fogsz választani! Ha pontosan tudod mire van szükséged, akkor nem is fog fogsz elhízni! Testi-lelki igényeiddel harmonizáló, neked épp megfelelő tápanyagokat fogsz választani a megfelelő mennyiségben.

Sajnos manapság gyakori, hogy az ételeket pótcselekvésként fogyasztjuk, mert már gyermekkorunktól ezt a mintát látjuk. Az étel jutalmazás, boldogságforrás, a stressz levezetésének eszköze. Az éhséget, az éhségérzést nem belsőleg érzékeljük, ezzel elveszítve az irányítást. Ilyenkor azért eszünk, mert jól néz ki, vagy megkínáltak és nem akarjuk visszautasítani, vagy drága volt, vagy, mert arra tanítottak, hogy mindent meg kell enni, ami a tányérra került.
Viszont, ha kontrollálod az éhségérzést, akkor tudod, ha valóban éhes vagy és melyik ételt, milyen mennyiségben kívánod. Ezáltal harmóniában együttműködve a testeddel, azt és annyit fogsz enni, amire valóban szükséged van. Ez pedig nem esik egybe feltétlenül az aktuális divatdiéták ajánlásaival, javaslataival...

Ha a külső megfelelések, nem pedig érzéseid alapján döntesz, akkor idővel egyre kevésbé vagy képes felismerni saját igényeidet, szükségleteidet. Nem tudod megtartani a választott étrendet, mert állandóan sóvárogsz valami után, vagy próbálsz megfelelni. Ahhoz, hogy visszatalálj az irányítás állapotába, hallgass a belső énedre, figyeld meg mit érzel, amikor újra éhes vagy. Fogalmazd meg konkrétan milyen érzést kelt benned, mi történik épp körülötted. De nem hagyhatod figyelmen kívül, mert egyre intenzívebben fogod érezni, ha nem foglalkozol vele, ami visszaüt egy túlevés, vagy kevésbé előnyös választások formájában.

Gondold végig mi lenne az, amire igazán vágysz, amire szükséged van. Figyeld, hogy mikor érzed magad jóllakottnak, hogy elégedett vagy-e az étkezés végen. Nem baj, ha 3 falat marad meg, vagy épp ennyit ennél még!
Ha ezt a harmóniát, jó érzést megtalálod, akkor tudni fogod mit válassz és nem eszel szükségtelenül egészségtelen, igényeiddel nem harmonizáló ételeket. Fedezd fel ezt az ösztönös utat és érezd vitálisabbnak magad, egyél örömmel és haladj boldogan a számodra fontos területeken.

Jó felfedezést!

 Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4316496090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása