Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Tuti tipp - megoldás több életmódváltáskor felmerülő problémára

2020. január 28. - Jólétcsokor

A mai részben egy tuti tippel jövök, ami több életmódváltáskor felmerülő problémára megoldást jelent egyben!

Ha azt tapasztaltad, hogy az általad kipróbált egészséges ételek nem ízlettek, sőt nyomokban sem emlékeztetnek az előzőekben megszokott, kedvenc ízeidre és aggodalmaid vannak, ha azért nem is vágsz bele az életmódváltásba, mert túlságosan szeretsz kóstolgatni, enni, vagy nem tudsz lemondani a különféle ízekről, vagy nem tudod, hogy tehetnél egészségesebbé egy fogást, akkor ajánlok egy megoldást, ami ezekre a problémákra választ ad.

Az ízek felfedezése, fokozatos kibontakoztatása - játssz az étellel, legyél felfedező!

Fokozatosan egészítsd ki az ízeket! Szánj időt arra, hogy megtaláld a Te ízvilágodat, a számodra legmegfelelőbb elkészítési módot, összeállítást, fűszerezést! Ülj le és kezdj kísérletezni, hogy az evés továbbra is élmény maradjon azzal együtt, hogy egészséges verzióra váltottál és ne kelljen bűntudatot érezned minden egyes étkezés után!
Használd az összes érzékszerved! Élvezd az illatokat, a színeket, azt, ahogy fokozatosan bontakoznak ki az ízek, illatok.
Kezdj  natúr alappal, kóstolj. Egyik részéhez add hozzá egy zöldség, vagy gyümölcs összetevőt, kóstolj. A másik részét próbáld ki egy másik kedvenc zöldséged, vagy gyümölcsöd hozzáadásával, kóstolj. Egészítsd ki a kedvenc fűszereddel, kóstolj. Adj hozzá valami olyan plusz ízt, kiegészítőt, amit nagyon szeretsz, kóstolj újra.

Ha így kísérletezel több előnnyel jár számodra:
 - fokozatosan egészíted ki az alapot, így elég jól telítődsz már mire a legtöményebb, összetett változathoz érnél, viszont mégis relatív kevés energiabevitellel megúszod, ahhoz képest, mintha egyből ezzel a az utolsó verzióval kezdtél volna.
- közben többféle ízt, változatot megkóstolsz, így lehetőséged van, hogy kielégítsd a kóstolgatás és ízlelés igényedet is és biztosan jó laksz.
- itt a megoldás, ha eddig nem találtad meg a számodra ízletes, fogyasztható változatot, elkészítési módot, hiszen közben ki tudod kísérletezni a számodra legmegfelelőbb összetételt, elhagyva minden felesleges adalékot, plusz cukrot és kalóriát. Figyelj a hőfokra is.
Indulj felfedező útra az ízek világában, legyél kíváncsi kutató, aki a legjobb megoldást keresi. Játssz az étellel...

Nézzük egy gyors példát, ahol lépésenként  bemutatom a folyamatot:
A folyamat elég időigényes, ezért ne egy rohanós napra időzítsd és javaslom, hogy a fő étkezésnél kísérletezz. Ne nagyon éhes, kiéhezett állpontban fogj neki.
A hozzávalókat előre készítsd el, darabold fel, minden fázis, sor végén egyél belőle, így pontosan érzed majd, hogy melyik összetevő hogy befolyásolja az ízhatást. Ha valamelyik elem nem jön be, tedd félre, nem lesz rá szükséged. Oszd el, oszd be, hogy maradjon a végére is, hiszen, az lesz a Te változatod! Ha az elején befalod, vége a játéknak... légy igazi kutató, aki nem siet, figyel minden részletre, hogy eljusson a legjobb megoldáshoz, ami a Te tuti változatod!

Szükséged lesz egy relatív nagy tálra, de az összetevőkből egy-egy kis adag elég. 
Egészséges házi gyümölcsjoghurt
 (zsírszegény túróval is kipróbálhatod): készíts elő: 1 nagy kiszerelésű natúr joghurtot, kedvenc gyümölcseid (pl. meggy, alma) és ízesítőid (fahéj, vanília, kakaó...) Joghurt kb. 2/3-át öntsd tálba, kóstold meg így. Add hozzá két kedvenc gyümölcsöd, levével együtt, az egyik oldal legyen almás, a másik meggyes - ízleld meg így is. Jöhet a fahéj, kóstolj. Egy területre szórj kakaót, a másikat ízesítsd vaníliával. Kóstold meg, össze is keverheted, ha van kedved. Ha megvan melyik jön be, akkor az utolsó joghurt részt így fogyaszd el.

Remélem Te is rengeteg számodra ízletes, egészséges változatot fogsz felfedezni!
Ha valami mégse jön be, ne keseredj el, próbálj ki mást! Időközben rengeteget fog változni az ízlésed és az, hogy mit találsz éppen finomnak! Sok olyan ételt meg fogsz kedvelni, amit korábban nem is gondoltál volna.

Sok sikert a kísérletezéshez!

A következő részben azokról az esetekről lesz szó, ahol valamiért nem sikerült betartanod a tervezett étrendet, illetve ezen helyzetek megoldására jövök tippekkel. Visszavárlak.

Kassy   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3015911966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása