Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Huszonévesek diétai, életmód és edzés tanácsai, fogyás tippjei és ezek esetleges buktatói - hogy válassz számodra megfelelőt?

2020. január 31. - Jólétcsokor

Huszonévesek diétai, életmód és edzés tanácsai, fogyás tippjei és ezek esetleges buktatói

Mielőtt belevágsz egy fogyókúrába, vagy elkezdesz egy edzéstervet követni, keress rá ki írta és tudj meg róla pár dolgot!
Sokszor a készítő magából, saját élethelyzetéből, indul ki, saját lehetőségeit, időbeli, anyagi, egyéb feltételit veszi alapul az összeállításkor.

Ha hasonló korosztály vagytok, hasonló lehetőségekkel, akkor sikeres lehetsz vele, ha egyébként jó munkát végzett. Viszont, ha  jelentősen eltérő korú, nemű, már nem valószínű, hogy nálad is működni fog!
A fogyókúrák többsége olyan helyzetre íródik, ahol csak pár kilótól kell megszabadulni, de nem jelent megoldást azoknak, akik jelentős, több tíz kilós felesleggel vágnak bele.
Nekik egész más megközelítésre, hozzáállásra van szüksége.

Vegyük a sprinter és a maraton futó felkészülését példának. Ha 1-3 kiló csak a felesleg, segíthet egy kúra jellegű megközelítés. (Más eset a vágyott utolsó kilók témája.) Viszont ha utána újra visszatérsz a megszokott mintákhoz, akkor a kilók vissza is fognak jönni így, ezesetben is érdemes életmódváltásban gondolkodni. Viszont 2o-3o kiló leadása hosszútávú, tartós változtatásokat igényel.

Miért számít ki állította össze a tervet? A kora, neme, lehetőségei általában igen meghatározzák azt, hogy milyen módszereket javasol, milyen tapasztalattal bír, emiatt az is, hogy kinek fog beválni. Ezért egy 21 éves, edzőként dolgozó hölgy terve valószínűen nem vezet sikerre egy 50 körüli, 100 kiló feletti, dolgozó családapa estében, sőt nem fog működni egy negyvenes 3 gyermekes egyedülálló anya esetében sem. Nem beszélve az esetleg fennálló betegségekről, vagy átmeneti sérülésekről.

A fiatalok több időt tudnak szentelni az edzésnek, az életmódnak akkor is, ha nem edzőként dolgoznak. Viszont a kor előrehaladtával, az élethelyzetek változásával az az idő, amit rá tudnunk szánni csökken, mert eltolódnak a prioritások. Megfigyelhető, hogy idősebb korban az anyagcsere mindenkinél lassul, így a kiváltott hatás igen eltérő lesz. Ha ez még eltérő anyagi lehetőségekkel is párosul, mert nem tudja megengedni a drágább fittness ételeket, javasolt táplálékkiegészítőket, akkor a történet egyenesen kudarcra van ítélve.
Olyan tervet válasz, ahol a készítő kora, neme, élethelyzete, lehetőségei hasonlóak a tiédhez, vagy kifejezetten ilyen helyzetspecifikus javaslatokban gondolkodik.

Érdemes még azt a szempontot is figyelembe venned, hogy egy egész életében sovány, étkezési problémákkal nem küzdő személy más helyzetből, más tapasztalatokkal, ötletekkel, megoldásokkal indul, mint akinek eddigi egész élete során problémát jelentettek ezek a dolgok, de ezzel együtt is megoldotta, hogy fogyni tudjon és évek óta tartja a súlyát.
Annak fogadd meg a tanácsait, javaslatait, aki önerőből - bármilyen úton - is sikert ért el! Ő bír valódi tapasztalattal, mert "nehezebb helyzetből" indulva, sikerrel győzte le kihívásokat.

Ha jól választasz, időt és energiát spórolhatsz meg magadnak. Ne kezdj eleve kudarcra ítélt vállalkozásba, ami csak csökkenti lelkesedésed és az önbizalmad rombolja! Időt és motivációt vesztesz, ha folyton sikertelenség érzést élsz meg. Ha elszántad magad, időt és energiát áldozol dologra, akkor menj biztosra!

A következő alkalommal a különféle alkalmak traktáinak, kínálgatásainak elkerülésére bevethető kipróbált és bevált ötleteivel jövök.
Ha érdekesnek találtad, nézz körül az eddigi témáim közt és iratkozz fel a folytatásért.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3215911974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása