Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Akcióterv a különféle összejövetelek traktáinak kivédésére - 1.rész - Úszd meg jelentős súlynövekedés nélkül!

2020. február 01. - Jólétcsokor

 

 

Akcióterv a különféle összejövetelek traktáinak kivédésére 1.rész

A nagy ünnepekkor, a fontos családi összejöveteleken általában több fogás készül és nagyobb mennyiség kerül a tányérokra. Hogy úszd meg ezeket a helyzeteteket jelentős túlevés nélkül? Készülj fel előre! Az alkalmat megelőző napokban egyél könnyebb ételeket, csökkentett mennyiséget, fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, igyál többet, légy minél aktívabb. Így kalóriadeficittel vágsz neki és valószínű, hogy összességében jelentősebb plusz nélkül megúszod, ha tartod magad a következő tippekhez:


Az egyszerűbb esetekkel:

Étterem - ma már minden hely kínálatában szerepel saláta, egészséges változat, ezekből válogass.
Egyszerre csak egy ételt kérj ki, így nem érzel késztetést, hogy azonnal tovább egyél és időt nyersz, hogy a tested érzékelje a telítődést a következő fogás előtt, ha pedig elég volt, akkor abba is hagyhatod.
Ha valami csak részben felel meg, kérdezd meg, hogy tudnának-e változtatni a köreten, (pl. a hal mellé sült krumplit, vagy grillezett csirke, pulykamell mellé kukoricás rizst kínálnak, de egy zsírosabb húsétel mellett salátát olvasol az étlapon), kérd meg a pincért, hogy cseréljék arra a köretre.
Ha csak egy összetevővel van problémád, kérd, hogy azt hagyják el. Megfigyeléseim szerint, az á la carte  éttermekben, ahol helyben készül a választott fogás neked, mindig nyitottak változtatási kérésekre. Ha a hely nem ilyen, akkor is érdemes kérdezned, hátha a pincér javasol nekem megfelelőbb verziót.
Rendelhetsz fél adagot, vagy felezhettek, de kérhetsz elvitelt is.

Szálloda, kirándulás

Manapság a szállodákban a legtöbb esetben svédasztalos jellegű az összes étkezés - így szabadon válogatsz össze magadnak ételeket, nem kell ragaszkodni a köretjavaslathoz. Alkoss szabadon ízlésednek, éhségérzetednek megfelelően. Javaslom, hogy először kóstolj - ez egy kis darab, ha tényleg ízlik, akkor szedj belőle valamennyit. Ha még ennél, bátran térj vissza! Itt nincs kötöttség, a variációk tekintetében szabad vagy, viszont érdemes megfogadnod, hogy ne edd végig az egész sort, ha többfélét választasz, figyelj a kombinációra, a mennyiségre! Élvezd ki, hogy nem kell vásárolnod, főznöd, bátran kóstolj meg olyan, amit nem szoktatok készíteni, vagy helyi specialitásokat. Hogy ne csak az evésről szóljon a szabadság, tervezzetek be aktív programokat, próbáljátok ki a szálloda fürdő-szauna részlegét, fedezzétek fel a környéket, sétáljatok, mozogjatok a szabadban.

Ha kirándultok megint ízlés és igény szerint válogatsz össze úti csomagot - itt figyelj a szükséges energiapótlás mellett a folyadékra is, törekedj arra, hogy a mennyiségek illeszkedjenek a terhelés mértékéhez, időtartamához.

Vendégség nálad - vállald be, hogy mindent te készítesz, így biztos lehetsz abban, hogy a számodra megfelelő és egészséges fogások kerülnek a tányérodra. A többieknek ez lehetőség a kóstolásra, de készülhet számukra valamilyen tápanyagdúsabb változat, vagy külön fogás is, ha belefér az idő és anyagi keretedben. Ha ezen alkalmakkor süteményt is szoktatok enni, akkor készülj egy egészséges, könnyű desszerttel. Ha az adott alkalomra megvan a szokásos, bevett torta, süti, ami elengedhetetlen részét képezi a családi szokásoknak, készítsd el kissé átdogozott, fitnesz megközelítés szerint a tradicionális süteményt egészséges változatát. Ez esetben, praktikus több receptet kinézned és előre tesztelni, hogy miképp viselkednek ezek az anyagok, milyen a végeredmény, így lehetőséged van változtatni.
Ne félj megváltoztatni egy családi receptet azért, hogy bűntudat nélkül ehess kedvencedből! Nyugodtan reformáld meg, pl. cseréld le a zsírt, margarint egészségesebb változatra és helyettesítsd a lisztet és cukrot kevésbé energiadús verzióra a nagyi, vagy más idősebb rokon által bevett összetételt. Készítsd vékonyabb tésztával, könnyed töltelékkel. Megfigyeléseim szerint bár megjegyzik, hogy ez furcsa, nem így szokott kinézni, de végül vesznek belőle még, elfogy és megállapítják, hogy annak ellenére, hogy ez most "nem úgy sikerült", finom volt.
Ha valami más összetételű, máshogy néz ki, de ennek ellenére finom, hozza a megszokott ízvilágot, akkor nem fognak kritizálni érte. A részleteket az összetevőkről nem is kell feltétlenül megosztanod.
Ha nálatok az a szokás, hogy tradicionálisan mindenki egy adott étellel készül és viszi magával a közös alkalomra, a fenti módszert akkor is bevetheted.

Alkalmi, pl. munkahelyi kínálgatás kivédése - nem kell enni, sőt megkóstolni se, ha nem szereted, nem vagy éhes, nem vágysz rá! Nyugodtan hárítsd el valamilyen indokkal, rád jellemző és elfogadható dolgot említs (pl. félbehagytál egy feladatot, amit mindképp befejeznél, de utána visszatérsz kóstolni) Ne aggódj lesz más, aki időközben megeszi! Ha mégis kedvet érzel, kóstolj meg egyet, bátrán lehet adagot felezni - ezt kis mennyiséget akár a nap folyamán könnyen tudod kompenzálni.

Plusz ötlet lehet, hogy családi, baráti összejövetelre javasolj programot, adj témát az alkalomnak, készülj előre valamivel, ha erre nem lennének nyitottak, ajánlj egy közös sétát. Közben tudtok beszélgetni és nemcsak az evésről és az ezt szokásosan követő ücsörgésről szól az összejövetel.

Ne aggódj, élvezd ki!
A fitt, egészségesen izmos alkat nem az ünnepnapokon készül, hanem az év többi kb. 350 napján! Ha a ezeken a napokon odafigyelsz az étrendedre, könnyű, egészséges ételeket eszel és rendszeresen mozogsz, akkor megengedheted, hogy évente pár alkalommal, a nagy ünnepeken, születésnapon, vagy fontos évfordulón, eseményeken megkóstolj más ételeket is. Használd a fenti tippeket, hogy megúszd a felesleges plusz kalóriákat és élvezd az együtt töltött időt, kedvenceid ízeit. A következő részben a nehezebb esetekre jönnek javaslatok.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr8015911976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása