Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Életmódváltás - tévhitek és hiedelmek felszámolása sorozat - Nagy túlsúly és a lapok, könnyen elérhető netes anyagok fogyástippjeinek, diétáinak hatása - mire számíthatsz?

2020. február 04. - Jólétcsokor

 

Életmódváltás - tévhitek és hiedelmek felszámolása sorozat - Nagy túlsúly és a lapok, könnyen elérhető netes anyagok fogyástippjeinek, diétáinak hatása -  Mire számíthatsz, ha belevágsz egy ilyen, a legtöbb lapban megtalálható, általános étrendbe és követed a tippeket, ha jelentős túlsúllyal indulsz?

 

Mivel a legtöbb 1300-1600 kalóriás étrendet javasol - ami jó lehet, ha kb. 60 kilós nő vagy, de a súlytöbbleted relatív kevés.
Viszont ha eleve nehezebben vagy, a leadni tervezett súly pedig 20 kiló, vagy több és pár hétig köved, kezdetben nem jelent gondot, mert "van miből", lendületes fogyásnak indulsz.
Pár hét lendületes csökkenés után, a fogyás megáll, a szervezeted tartalék üzemmódba vált, anyagcseréd lassul.
A tartósan alacsony energiabevitel miatt lecsökken energiaszinted. Ha észreveszed, hogy megállt a fogyás és kitartóan folytatod, megjelennek az éhezés következtében a fizikai tünetek, tapasztalhatsz fejfájást, szédülést, koncentráció zavart. Megjelennek az érzelmi reakciók, kilengések - váltakozik az elkeseredett depressziós tehetetlenség és az agresszív, vitára hajlamos attitűd. Mindenen kiakadsz, a vitákat, konfliktusokat megsínyli a lelked is. Ez szorongásig, alvászavarig fokozódhat, ami a munkádra is kihat, ha ezt addig sikerült is elkerülnöd.


Innen már biztos a kudarc, tarthatatlan az állapot, feladod, képtelen vagy folytatni - jogosan, mert a teljesen egészségtelen megközelítés minden negatív hatását megtapasztalhatod!

Mi történhet? Ha visszatérsz az előző étkezési szokásaidhoz, az érzelmi megélés mellé, hogy sikertelen volt ez a próbálkozás is, kudarcot élsz át, ami csökkenti az önbizalmad, számíthatsz még a következőkre:
Mivel tartalék módban vagy, a hirtelen jelentősen megnövekedett energia bevitelt a szervezeted raktározni kezdi, amihez hozzájön a lelassult anyagcsere miatti további hízás. Az elmúlt hetekben minden bizonnyal nemcsak vizet és zsírt, hanem izmokat is vesztettél. Viszont most könnyen kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy annyira visszahízol, hogy a súlyod nagyobb lesz, mint a kiinduló állapotban volt. Mit jelent ez? A tested zsír és izom aránya tovább tolódott zsír felé, ezáltal még kevesebb lesz a napi energiafelhasználásod. Mert a kevesebb izom, kevesebb energiát használ fel.
Ha sikerül úgy megreformálnod a változtatásokat, hogy elérd a normális, megfelelő energiabevitelt és az összetételt is korrigálod - hisz ezekben a javaslatokban rendszeresen fellelhetők egészségesnek nem épp nevezhető összetevők, akkor lehet esélyed, hogy lassan konszolidálóik az állapotod és lejjebb tudod vinni ismét a súlyod hosszabb idő alatt. De erre a legtöbben a mindenre kiterjedő problémahalmaz mellett már nem tudnak vállalkozni.
Szóval jelentősen rosszabb helyzetben vagy most, mint eredetileg voltál!


Ezért érdemes mindenképp mielőtt ilyen, nem személyre szóló, - vagy legalább lehetőségeidhez, céljaidhoz igazított - tervet kezdenél követni - csak mert könnyen elérhető és kéznél van. Praktikus utánanézned az alapvető dolognak, hogy kinek szól? Hogy helyesen dönts szükséged van arra, hogy reálisan mérlegeld helyzeted, lehetőségeid, célod.

Ezért én semmiképp nem javaslom, hogy jelentős súlytöbblettel átalakítás nélkül, hetekre efféle diétát válassz magadnak! Ne kezdj bukásra ítélt tervet követni! Válassz az igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelőt, ami valóban segít, hogy elérd a célod és megelégedéssel fog eltölteni a végeredmény.

Kívánom, hogy mihamarabb érd el kitűzött célod, szükségtelen kerülők és megélések nélkül! A következő rész témája az lesz, hogy milyen tünetekre számíthatsz egy kiadósabb evészet után.

 

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4915911982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása