Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Miért hízunk el?

2020. február 06. - Jólétcsokor

Modern életmód és lehetőségek, kontra tradicionális nézetek - miért hízunk el?

 

Kisgyermekkorban a picik még érzik, hogy mikor éhesek, mikor laktak jól és maguktól abbahagyják. Ovisként viszont, hogyha folyton azzal szembesülnek, hogy csak az a jó gyerek, aki mindent megeszik, ha pedig marad valami a tányérján, akkor rossznak titulálják. Ezt a kezdeti ösztönös érzést felváltja a megfelelés, aszerint akar viselkedni, amit elvárnak tőle a szülei. Ha emellett a szülők gyakran még az evést, az édességet használják általános megoldásként, a jutalmazás állandó formájaként is, akkor a gyerek el is felejtheti, hogy eddig enni akkor, annyit szokott, ha éhes volt. Ezekkel a megerősítésekkel a szülők a gyerekben olyan mintákat ültetnek el, ami hosszú távon nem szolgálja az érdekeit.  Általában az elhízott szülők gyerekei valószínűbben lesznek elhízottak, mivel azt a mintát látják otthon. Felnőtt korban, ha nem tudatosak eléggé, megőrzik ezeket a szokásokat saját életükben, még az is könnyen megeshet, hogy ők is ezt a mintát örökítik tovább.

A mai világban a gyerekek többsége rengeteget ül, ehhez képest nagy mennyiségű táplálékot, édességet eszik, gyakran gyorsételek és ezt alkalmanként még a szülők hirtelen előkapható kész ételekkel egészítik ki. Viszont manapság már nem nagyon szokás gyalog, bringával járni, a játszótéren játszani, mindenhová szülők viszik kocsival, vagy tömegközlekedéssel utazik, a napja nagy részét pedig az iskolában, különórákon, majd otthon ülve tölti, akkor is ha ez már szabadidős program, mert tovább ül a számítógép, telefon és TV közt helyet változtatva. Régen a  gyerekeknek még volt esélyük lemozogni a felesleget, manapság viszont egyre több az elhízott gyerek, nem valamilyen betegség, hanem szüleik szokásai, mutatott minta miatt. Emiatt a már kis kortól rengeteg megjegyzést kap a kortárscsoportban, ami lelkének sem tesz jót, otthon pedig jön a vigasztalás-étel, felnőtt korban ez bánatevéssé alakulhat.

A szülők ezt a mintát még szüleiktől hozták, akik a régi világban rengeteget mozogtak, dolgoztak, sokszor kézzel végezték, amit manapság gépek oldanak meg helyettünk. Nem volt minden sarkon bolt, pékség, ami viszonylag hosszan nyitva tart és ahol folyamatosan rendelkezésre áll mindenfelé termék, tápanyag. Régen előre kellett gondolkodnunk és tervezni. A jelentős mennyiségű fizikai munka során azt a jóval nagyobb bevitt tápanyagmennyiséget bőven el használták. Napjainkba viszont a többség ülőmunkát végez, abszolút nem mozog, a boltig is kocsival megy és tartja azokat a szokásokat, amit otthonról hozott. Mivel a legtöbben azt tapasztalták, hogy gyerekkorukban ez még működött, mert lemozogták és fiatalon az anyagcsere is jóval gyorsabb. Idősödve hízásnak indulnak, majd ha nem figyelnek, egyre nagyobb túlsúlyt halmoznak fel az évek alatt.

A váltogatás nélkül megtartott minták egészségkárosító hatása

Ha őrzik a "mindent megeszünk, ne maradjon maradék, mert ételt nem dobunk ki" elvet és a fogásokat emellett a tradicionális módokon, zsírosan, sok sóval, cukorral és még több szénhidráttal készítik. (Régen az ételt nem dobunk ki azt jelentette: eltesszük, alakítjuk, kiegészítjük - ezt ma is megtehetnék.) A szokásos mennyiséget eszik, amit gyerekkorában mintaadagként szüleiktől látták. A mai világban, ahol megváltozott az élet, mások a feltételek, más a napi ritmus és munka energiaigénye ez automatikusan elhízáshoz vezet. Ha nem tudatosak erre, vagy nem akarják figyelembe venni a sokasodó jeleket, amiket a test küld, akkor középkorunkra könnyen jócskán túlsúlyos, cukorbeteg, magas koleszterin szintű, érrendszeri problémás beteggé válhatnak!

Ha ennyire nem durva a jelenlegi helyzeted, de észrevetted, hogy vannak rossz szokások, bevett reflexek, amiket még mindig követsz és hízáshoz vezetnek, akkor válts, cseréld le ezetek! Ha eddig nem váltottál, itt a tökéletes időpont! Sosem késő átalakítani a hibás mintákon alapuló szokásokat és elhagyni azt, ami rossz hatással van rád, egészségedre. Rövidesen javulást fogsz tapasztalni, ha elszánt vagy, akkor lehetőséged van arra, hogy valóban nagy változásokat érj el és akár meg is szűnjenek azok a problémák, amik jelenleg még részét képezik életednek.
Nem kell megvárni semmilyen alkalmat, vagy évfordulót. A mai nap tökéletes, hogy elkezd! Vágj bele! A folytatásban: hogy kezdj mozogni jelentősebb túlsúllyal, hogy elkerüld a sérüléseket.

 

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr5815911986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása