Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

A fogyás lelki és pszichológiai háttere - segítők szerepe

2020. február 10. - Jólétcsokor

A fogyás lelki és pszichológiai háttere - a segítők és a jelenleg kevésbé támogatók hatásai
Hoztál egy döntést az egészséged érdekében, hogy teheted könnyebbé magadnak, hogy kitarts és lehetőleg maradj mindig motivált?

 

Ha csak te döntesz így, lehetnek emiatt konfliktusaid, ha kapcsolatban vagy, vagy családoddal élsz.
Számos kifogás felmerülhet döntésed el szemben, mivel az edzésére, egészséges ételek elkészítésére, az alapanyagok beszerzésére valahonnan időt kell nyerned, vagyis ezt valahonnan hiányozni fog, a másik szóvá teheti ezt, kaphatsz olyan megjegyzést is, hogy túl sok időt töltesz ezzel az egésszel. Súrlódásokhoz vezethet az étkezések során, a folyamatos kínálgatás, nehéz mindig visszautasítani, nagyon elszántnak kell lenned, hogy sose csábulj el. Ha nem kóstold meg valakinek a finom főztjét, akkor nem fog feltétlenül örülni, ha pedig megkóstolod és utána rosszul érzed magad a döntésed miatt, akkor te nem.
Ha a családod még nem érti, hogy az egészséged, a jó közérzeted, önképed, boldogságod érdekében döntöttél az életmódváltás mellett, ami számos változtatással jár, akkor sérelmezhetik, hogy a közös alkalmakkor fel akarod rúgni a tradíciókat, a bevett szokásokat, amik eddig ugyanúgy a te életed részei is voltak. Ezek csak a legnyilvánvalóbb példák, hogy számos módon ütközhetsz ellenállásba, kritikában, de kaphatsz rosszalló megjegyzéseket - akár a munkahelyeden, vagy a baráti körben azoktól, akik nem váltottak hozzád hasonlóan.

Keress támogatót, támogatókat! Együtt könnyebb lesz, mert segíteni tudjátok egymást a nehéz helyzetekben, akkor, amikor óriási kitartásra van szükség, mert épp stagnálás van, akkor is, ha másik elcsábulna. Segítségedre lehet a váltás okozta nehézségekben, javasolhat megoldást, ötletet, ami segít. Ha megosztjátok módszereiteket, a nektek bevált tippeket, akkor könnyebben haladtok. Számos nyilvánvaló dolog szóba jöhet még a receptcsere, vagy a közös kóstoló elég nyilvánvaló. Ha kollégák, közeli barátok vagytok, akár főzhettek is "együtt", megbeszélve a menütervet eloszthatjátok azt, hogy melyiket ki csinálja meg és viszi - ezzel mindketten időt nyertek. Adhattok egymásnak tippeket az edzés terén is, szóba jöhet a közös mozgás, ha hasonló dolgok vonzanak titeket - mondjuk mindketten szeretek futni, de érdemes belevágni, akkor is, ha a másikat inkább valami más, pl. a csoportos terembeli tréning vonzza. Új tapasztalatot szerezhetnek ezáltal, megkedvelhettelek olyat mozgást, amiről nem is gondoltátok volna, hogy élveznétek, de jól jöhet a változatosság, akkor is, ha nincs kedved a szokásos edzésedhez, vagy éppen stagnáló állapotban van valamelyikőtök.
Együtt mindenképpen könnyebb lesz megküzdeni az amúgy is  számos nehézséget hordozó, néhol stresszes, változtatásokkal és lemondásokkal tarkított helyzetekkel
, segíthettek megoldás javaslattal, ha a másik épp holtpontra jutott, vagy becsúszott valami nem tervezett étel elfogyasztás. Motiválhatjátok egymást - ha éppen feladnád, de látod hogy a másik mennyire lelkes, kitartó, elszánt, akkor valószínűbb, hogy a "kedvéért",  a közös fogadalom és cél teljesítéséért mégis folytatod, kitartasz. 

Pároknak: ha együtt kezdtek bele, közösen fogjátok megélni az összes pozitív élményt, de gyakran negatívakat is! Ezek kihívások elé állíthatnak, próbára tehet titeket. Figyelem csajok! Egy dolog, amit legtöbbször nem említenek: okosan tüntettek ki a célt, nehogy ez vezessen csalódáshoz, kudarc érzéshez, vitához! A pasik legtöbbször  közös étrend  azonos mozgás  mellett könnyebben fogynak, gyorsabban és tovább, mivel a szervezetük kevésbé ragaszkodik a felgyülemlett zsírhoz. Tisztában kell lenned azzal, hogy más a test összetételetek, ők sokkal izmosabbak, erősebb a csontozatuk, hormonjaik miatt hamarabb építenek izmot is. Nőként testünk - evolúciós okokból, az anyaságra való felkészülés miatt, inkább rugalmas és változásra képes, ha megtörténik a fogantatás gyorsan tudjon alkalmazkodni. A termékenység megtartása érdekében más a zsírarány és az is, ahogy a test hajlandó, vagy épp nem hajlandó megválni a tartalékoktól. Így a "megszabadulunk közösen 10-10 kilótól" nem lesz jó választás számodra. Nézzünk egy gyakorlati példát: 180 centis, erős csontozatú pasi, aki fiatalon mozgott 90-100 kiló is lehet. Ha hízik, elérheti a 130-at. Míg egy hazánkban élő, egy átlagosnak tekinthető 165 centis nő normál súlyú 55 kilóig. Ha hízott, akkor mondjuk 70 kiló. Nyilvánvaló, hogy a 130 kilóból könnyebben, gyorsabban megy le 10, mint a 70-ből.  Viszont, ha olyan célt tűztök ki, hogy "fogyjunk együtt, legyünk fittebbek, éljünk, étkezzünk egészségesebben, hogy minél tovább lehessünk együtt boldogságban, egészségesen" akkor nem jössz ki rosszul belőle, nem fogod rosszul érezni magad. 
Azt is érdemes tudni, hogy azonos neműek közt lehetnek jelentős eltérések az átalakulás során - attól függően, hogy milyen izomzattal, edzésmúlttal rendelkeztek, vagy milyen gyors az anyagcserétek, de lehet eltérés a végzett edzésmódszer, intenzitás, gyakoriság következtében. Meghatározó, hogy egyébként mennyire vagytok leterheltek, stresszesek, milyenek a lehetőségeitek befektethető energia, idő, anyagiak terén. 
Érdemes lehet egyéni célt kitűzni, de együttműködni a megvalósításban. Mindenképpen számos előnnyel jár számodra, ha nem egyedül vágsz bele, javítja a kapcsolatotokat is.

Viszont ne aggódj, ha nincs kedved mindent megosztani, lehet, hogy a receptek, tippek cseréje és sok téma még belefér neked, de edzeni inkább egyedül szeretnél! Sokan nem éreznek erre késztetést, mert szeretik a saját ritmusukat, nem szeretnének máshoz igazodni ebben, vagy időben nem jön össze a közös időzítés. Ha kitartó vagy, ez nem fog számítani! Sőt, sok esetben, ha nagy különbségek vannak a 2 személy képességeiben az adott téren, nem lesz sem jó megélés, sem igazán fejlesztő egyiküknek sem a közös edzés hosszabb távon!

Legyetek együtt minél hatékonyabbak! A következő részben arról lesz szó, hogy kezeld a benned felmerülő kifogásokat.

Kassy 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr8315911994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása