Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Vírus para - mit tehetünk immunrendszerünk erősítéséért, egészségük érdekében?

2020. február 14. - Jólétcsokor

Tél végi immunerősítés

Minden híradás napok óta tele van a fertőzésekről szóló hírekkel, beindult a "vírus para".
Ahelyett, hogy újraecsetelném a veszélyeket, amit bárhol meghallgathatunk, olvashatunk, nézzük inkább konstruktívan, hogy mit tehetünk magunkért:


Hogy megelőzzük a téli végi járványos betegséget, elkerüljük a fertőzést, érdemes ismerni az okokat, hiszen a betegségéket okozó vírusok az év más részében ugyanígy jelen vannak, mégse fordulnak elő tömeges megbetegedések. Tél végére, a vitamin raktárak kiürülésével, a megbetegedések száma egyre növekszik, ilyenkor nem áll elegendő napfény rendelkezésünkre, az étkezéssel pótolható vitaminforrások is csak kevésbé változatosan, pedig ezeket pótolni kell!
Erősítsük immunrendszerünk vitaminpótlással: a D vitamint emellett érdemes figyelni a C vitamin pótlásra, illetve a D vitamin beépülését segítő K, K2 vitamint és kalciumot is érdemes bevinni. Figyelnünk kell arra, hogy mivel általában kalciumot amúgy is javasolnak fogyasztani és a többség valamilyen formában, étrend kiegészítőként ezt meg is teszi, hogy ez megfelelően épüljön be, a szervezet valóban hasznosítani tudja, szükség van a K vitaminra is. Amennyiben magnéziumhiányunk is van, (ezt rendszeres izomgörcsök, krónikus fáradtság érzés, a stressz szint, és az idegesség növekedése jelezheti többek között), viszont a szervezetünkben lévő, felhalmozódott kalcium tovább gátolja a magnézium beépülését. Hogy ezt elkerüljük, a D vitamin és kalcium mellé K vitamint is érdemes fogyasztani. Ez a 3 vitamin együtt jelentősen javítja a többi vitamin beépülését és segíti a szervezet anyagcsere folyamatait.


Igyekezzünk a vitaminokat szerves formában bejuttatni, ezt a szervezetünk könnyebben be tudja építeni. A vitaminok mellett néhány étel fogyasztása jelentősen hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez. Nemcsak az anyagcserét, de az immunfolyamatokat is segítik, hozzájárulnak emésztésünk, érrendszerünk normális működéséhez, a hiány betegségek csökkentéséhez.
D vitamin pótlására javasolt a különböző halak, hal olajak fogyasztása, régen, déd és nagyszüleink korában, csukamáj olajat használtak. Fogyassz rendszeresen tojást, hetente májat is. A savanyított ételek, káposzta, uborka jó C vitamin források és bónusz emellett az alacsony kalóriatartalom is.

Mikor és hogyan szedjük a vitaminokat? Érdemes figyelnünk arra, hogy míg a vízben oldódó vitaminokat nem tudjuk túladagolni, kiürülnek szervezetünkből az anyagcsere folyamatok során, a zsírban oldódó vitaminok túladagolhatók.
Célunktól függően érdemes időzíteni a vitaminok bevételét: Amennyiben elsősorban immunrendszerünk erősítése, a betegségek elkerülése a cél, akkor ezeket lényegében bármikor szedhetjük a nap folyamán. Ha viszont intenzív edzésmunkát végzünk és szeretnénk így izmainkat fejleszteni, javasolt órákkal az edzés után, vagy jóval előtte bevenni. Ha közvetlenül edzés után fogyasztjuk őket, a vitaminok megoldják az edzés által okozott oxidatív stresszszint rendezését, ahelyett, hogy ezt a szervezetünknek hagynák meg, ami valójában magát az izomfejlődést jelenti.

Ha emellett figyelünk a táplálkozásra is, sok szezonális zöldséget, gyümölcsöket, könnyű fehérjéket fogyasztunk, ezzel segítve emésztésünket már jelentősen jobban érezzük magunkat és sokat tettünk a tél végi betegségek elkerülése érdekében. Érdemes sok folyadékot fogyasztani, aktívnak maradni, ha nincs túl szélsőséges időjárás, naponta a szabadban mozognunk. Nem kell a hidegtől félni, mert nem ez okoz önmagában betegséget! Melegben is megbetegedhetünk, ha gyenge az immunrendszerünk.

A para fokozása helyett fókuszálj a megoldásra! Tegyél meg mindent magadért, hogy jól érezd magad és figyelmed a céljaid elérésére tudd fordítani. A következő részben javaslatok, tippek hogy mit csinálj, ha megállt a fogyás, vagy nem tudsz előrelepni az edzésben.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3815912002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása