Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Funkcionális edzés

2020. április 06. - Jólétcsokor

Vágj bele! Most az időhiány is kevésbé lehet kifogás! 


Nézzük mi is ez, és hogyan tudod otthon kivitelezni?

Ez az edzéstípus nem csak 1-1 izomcsoportra, adott izületre koncentrál, hanem mivel mozdulatokat, összetett gyakorlatokat ismétel, több izomcsoportot is átmozgat egyszerre. Olyan hétköznapi mozdulatokat tökéletesítesz, ami növeli általános erőnléted, javítja egyensúlyod, tartásod és fejleszti törzsizomzatod, (guggolás, hajolás, emelés, fekvőtámasz, húzódzkodás). Ezzel a mindennapokban biztonságosabban, stabilabban, könnyebben tudsz dolgozni. A helyesen végett gyakorlatokkal megszüntetheted a tartásproblémákat, kijavíthatod a hát, térd sérüléseket okozó rosszul berögzült mozdulatokat, csökkenteni tudod a felesleges terhelést.

Miért lesz ez neked jó?

A rengeteg ülés miatt manapság a többségnek gyengék a hátizmai, sokaknak hibás a tartása, görnyedtek, előre esnek  a vállaik. A végzett gyakorlatok megerősítik a törzs és gerinc menti izomzatot. Ízületkímélő, viszont minden izmod átmozgatja. Változatos, személyre szabható, igényeidnek, erőnlétednek megfelelően. Kévéssé eszközigényes - a szükséges felszerelést, ha ötletes vagy akár otthon megtalálható eszközökkel is kiválthatod. Sok helyre sincs szükség hozzá. Kiváló lehetőség számodra, hiszen akár eszközök nélkül, saját testsúlyoddal dolgozhatsz. Ha nagyobb intenzitásra vágysz, eszközökkel, súlyokkal is kiegészítheted - ezekkel jobban és gyorsabban fejlődhetsz.

Ötvözi a kardió és a saját súlyos-súlyzós erősítő edzések pozitívumait. A  gyakorlatok a koncentrációs készséget is fejlesztik, mivel minden gyakorlat esetén törekedni kell a tökéletes megvalósításra, így egyrészt elkerülöd a sérüléseket, másrészt kijavítod a hibásan berögzült hétköznapi mozgásokat. Hasznos, mert a hétköznapjaidban, de más sportokban is csökkenti a sérülésveszélyt, javítja a koordinációd, miközben növeli teherbírásod, aktivitásod és fittséged. Javítja a keringésed, fokozza az anyagcserét. Hajlékonyságod, erőd, gyorsaságod változatos mozgásokkal fejlesztheted. Unatkozni biztosan nem fogsz, ha váltogatod, kiegészíted a gyakorlatokat, folyamatosan bővítheted a repertoárt. Fokozatosan növelheted a terhelést, ahogy fejlődik az erőnléted azzal, hogy növeled az ismétlésszámot, csökkented a gyakorlatok közti pihenőt, vagy növeled az intenzitást, de akár, ha vannak eszközeid, ezekkel is plusz terhelést adhatsz magadnak.

Egészséges ételek fogyasztásával kombinálva hozzájárul a fogyáshoz, formásabb leszel azáltal, hogy minden izomcsoportod átmozgatod.  A mozgás, hogy betervezed az edzést, segít, hogy új napirendet alakíts ki, más formában kereted adva a mindennapjaidnak. Igyekezz minimalizálni a felesleges, üres időtöltéseket (mailek, egyéb közösségi platformok 10 percenkénti ellenőrzése), inkább válassz produktív, hasznos, fejlesztő elfoglaltságot. A rendszeres mozgás most különösen fontos, mert sokak esetben jelentősen csökkent a fizikai aktivitás és a több kalória-kevesebb aktivitás rossz páros hosszútávon, hacsak nem tartozol a kevés kivételbe, aki épp hízni akar. A kiadósan-ráérős étkezések, vagy a stressz levezetésére, unalomból kezd valaki enni, akkor jelentős súlytöbbletet szerezhet.

Minden szempontból tökéletes, ha eddig nem edzettél, akkor is, ha régóta mozogsz, de eddig nem vezetted be ezt a módszert. Mindkét esetben hasznos és fejlesztő lesz számodra - most pedig rengeteg tippet is kaphatsz a kivitelezésre különféle videókban, leírásokban ! Viszont fontos, hogy mindig törekedj a tökéletes végrehajtásra! Inkább végezz kevesebb gyakorlatot, de az mind legyen megfelelően kivitelezett! Ne lehet érv sem a súly, sem a kor, hiszen a napközben is "elbírod magad, mozgatod saját súlyod". Idősebb korban is hasznos, ugyanis, ha valamilyen betegség, sérülés miatt megnehezül a mozgás, akkor segítség, ha erősek a gerinc menti és törzsizmok, mert ez lehetőséget ad, hogy más izmok kiváltsák, segítsék a legyengült, sérült terület izmait. A mozgás pozitív hatással van ellenálló képességedre, immunrendszeredre is. Ha eddig mozogtál, akkor most se hagyd abba, mert ez nemcsak fittséged, de immunitásod csökkenéséhez vezet. Ha edzel, vagy most kezded csak, akkor figyelj arra, hogy ne terheld túl magad, mert a túledzés is gyengíti immunrendszered. Légy mértékletes, ahogy az étkezésben is, fogyassz egészséges ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt és kiegészítésképp vitaminokat.

Kezdj bele, próbáld ki - ez is egy új tapasztal, ami hozzájárul fejlődésedhez!

Sok sikert!

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9215912032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása