Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Miért híznak a hölgyek hasra, csípőre? Az ösztrogéndominancia okai

2020. május 12. - Jólétcsokor

Hízás combra, csípőre, hasra, 40 felett a hölgyeknél - ösztrogén dominancia

Hízásunkat az alapanyagcserénk, az energiabevitel-felhasználás arány mellett hormonháztartásunk egyensúlya befolyásolja. A nők esetében az inzulin, az ösztrogén és a progeszteron szint aránya határozza meg a zsír lerakódását és ennek helyét. Az ösztrogén felelős a ciklus szabályzása mellett a másodlagos nemi jelleg kialakításáért.

 

A ciklus szabályzásban az egyensúlyt, a rendszert a progeszteron (vagy sárgatest hormon) biztosítja - de hat a libidóra, a hangulatra, az alvási ritmusra, az anyagcserére, a víztartásra, a vércukorszintre, ezáltal a fogyásra is. Az említett 2 hormon egyensúlyban kell legyen a megfelelő működéshez.
Ha az egyensúly felborul számos tünetet figyelhetünk meg: erős és fájdalmas menstruáció, szabálytalan ciklus, pecsételő vérzés, alacsony libidó. Tapasztalhatóan szárazabb a bőr, a szem, megjelenhet fáradékonyság, hangulatingadozás, türelmetlenség, depresszió, alvászavar, figyelemzavar, dekoncentráltság is a fejfájás mellett. Puffadás, hízás, lelassult anyagcsere, csökkent pajzsmirigy működés, fokozott éhség, édességvágy.

A változás már a harmincas években elkezdődik. A menstruációs ciklus első 2 hetében a progeszteron szint alacsony, peteéréskor emelkedik. Ebben az életkorban néha egy-egy peteérés kimarad, ezért ilyenkor a progeszteron szint nem emelkedik meg a ciklus közepén - de a szervezet ehhez van hozzászokva. Ilyenkor kialakul az ösztrogén dominancia, aminek következtében a nők csípőre és combra híznak ebben az időszakban.

A klimax előtti, környéki időszakban, a 45-55 éves kor között, hormonális változások indulnak be, a női ciklus felborul. Előfordul hosszabb menstruáció, majd  hónapokig kimaradhat. A hormonális változások következtében máshol tárolódik és rakódik le a zsír, gyakori éhségérzet okoz a megváltozott hormon arány - hasonlóan a menstruációt megelőző napokéhoz korábban.
Megfigyelték, hogy egy évvel az utolsó menstruáció után, az ösztrogén és a progeszteron szint már alacsonyabb marad, (ami hormonkiegészítéssel elkerülhető). Az ösztrogénmentes állapot következtében a test zsiradékot képez és tárol. Ami tovább gyarapítja a súlytöbbletet, mert zsír létre tud hozni ösztrogént, bár jóval kevesebbet, mint a petefészkek. A szervezet így próbál egyensúlyt teremteni. A zsírlerakódás fokozatosan megjelenik a csípő, comb, hastájékon és a a hasban - ilyenkor jön létre a fiatalabb korban inkább  férfiakra jellemző - zsigeri zsírlerakódás, ami egészségre ártalmas hatással van.

Ha mindezek ellenére fogyni akarsz, jóval intenzívebb diétára lesz szükség, mert a zsír lerakódást hormonjaink is szabályozzák.
Az ételek közül a szénhidrátok befolyásolják legjobban az inzulin szintet, gyors emelkedést és csökkenést okoznak. A fehérjékkel ellentétben, a zsír egyáltalán nem emeli az inzulinszintet. Az eredményes fogyáshoz  szénhidrát csökkentett diéta vezet, a cukor, édességeket, a feldolgozott élelmiszerek elhagyása mellett.

A stressz, a kialvatlanság, a túlterhelés szintén aktiválja a zsír felhalmozódást. Fordíts figyelmet a feszültség levezetésére, meditációval, jógával, vagy mozgással. Aludd ki magad.

Általánosságban megfigyelték, hogy az ösztrogén mennyisége hat zsír eloszlása. Ha hosszabb távon túlsúlyban van az ösztrogén, akkor az adott hölgy a csípőre-combra lesz hajlamos zsírt felhalmozni. Az ösztrogén dominancia következtében létrejövő ödémásodás és egyéb fent említett tünetek kezelésében segíthet a plusz magnézium, cink, B,D,E vitamin fogyasztás, a probiotikumok, a megnövelt rost, hüvelyes, leveles zöldség, brokkoli bevitel, a zöld tea, a lenmag, az Omega 3 zsírsavak fogyasztása. Általában az alkohol fogyasztása ront a helyzeten, de a vörösbor, resveratrol tartalma miatt, segít az állapoton.

Ha észreveszed magadon a fenti tüneteket, vagy rád is ez a típusú hízás jellemző, igyekezz változtatni életmódodon és étkezési szokásaidon, hogy javulást érj el.
Kapcsolódó témák: A hormonok hatásai: LINK, és Hogy fogyj, ha a súlytöbblet elsősorban a hasadon, combodon, csípődön rakódott le: LINK.

Sok sikert az alakformáláshoz.

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4115912044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása