Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Hormonok és hatásuk

2020. március 25. - Jólétcsokor

Hormonok és hatásuk

Hízáshoz nemcsak a túlevés, hanem hormonjaink hatása is vezethet, ha felborul az egyensúly. Ezt a kibillenést okozhatja a stressz, egészségtelen életmód, alváshiány, vagy a korral járó hormonális átalakulás.

A következő alapinformációk segítenek, hogy változtatni tudj a jelenlegi állapotodon azáltal, hogy alakítod szokásaidat, napirendedet, étkezésed - ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy egészségesebb, fittebb lehess.

Kortizol
A mellékvese termeli, ha fizikai sérülés, fájdalom ér minket, stresszesek, feszültek vagyunk.
Funkciója: stressz szintünk csökkentése, azáltal, hogy megnöveli a vércukorszintet. A mai felgyorsult, stresszes életmód hatására a kortizol szint folyamatosan magas, ez káros hatással van egészségünkre. A megfelelő mennyiségű, pihentető alvással, a feldolgozott élelmiszerek, zsíros tápanyagok, alkohol elhagyásával javíthatunk a helyzeten. Segít, ha csökkentjük stresszszintünket, feltöltődünk, meditálunk, kontrolláljuk  légzésünket.

 

Pajzsmirigyhormon
Anyagcserfolyamainkat szabályozza. Ha kevés termelődik, a testben víz és zsír halmozódik fel, hízás indul. Javíthatsz a helyzeten, ha a nyers helyett főtt zöldségeket választasz, alkalmanként jódozott sót használsz és sok cinkben gazdag ételt eszel, kiegészítőként D-vitamint. Hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és befolyásolja az mentális teljesítőképességet is, szinte minden anyagcsere-folyamatra hatása van. Ha alul, vagy túltermelődik számos panaszt, betegséget okozhat. Alultermelés: krónikus gyulladások, de akár hormontartalmú gyógyszerek is megzavarhatják működését. A pajzsmirigy betegséget gyakran autoimmun folyamat váltja ki. Jellemző tünetek: romló teljesítő- és a koncentráló képesség, fáradékonyság, hideg érzékenység, székrekedés, esetleg depresszió is kialakulhat. Gyakori még a súlygyarapodás. Iktasd ki az étrendedből a cukros ételeket, italokat, vagy legalább fogyaszd ritkán és mértékkel. A szója, szója alapú termékek is megzavarhatják a pajzsmirigy hormon termelését. A tünetek rosszabbodhatnak a feldolgozott élelmiszerek, a glutén tartalmú termékektől. A koffein is gátolhatja a jód felszívódását. Érdemes jobban odafigyelniük a nátriumbevitelre is, mert ez megemeli a vérnyomást, ami amúgy is magasabb lehet.

Hasnyálmirigy 
Az inzulin termeléséért felelős. A feldolgozott élelmiszerek, cukor, édesítők, alkohol okozhatnak inzulin feldolgozási zavart - hatására a test nem tudja a sejtekbe jutó glükózt energiaként hasznosítani, ingadozik a vércukorszint. A glükóz vércukorszint növekedést és hízást okoz.
Kerüld:
a cukros üdítők, italokat, az alkoholt fogyasztását. Egyél: sok zöldséget, de gyümölcsből csak a kevésbé energiadúsakat, szerepeljen rendszeresen Omega-3at tartalmazó étel az étrendedben és fogyassz sok folyadékot, elsősorban ásványvizet. Kezdj rendszeresen edzeni.

Progeszteron
Nőknél, ha a progeszteron szintje lecsökken, vagy nincs egyensúlyban az ösztrogénszint, akkor ez a depresszió mellett elhízáshoz is vezet. Kialakulhat fogamzásgátló szedése, vagy a sok stressz miatt egyaránt. Javíthat a helyzeten a stressz szint csökkentése, a meditáció és a rendszeres mozgás.

Ösztrogén
Az elsődleges női nemi hormon, a szinteltérések hízáshoz vezetnek. Ha a szint megnövekszik, a hormon túlzott mennyiségben termelődik, de akár a sok ösztrogént tartalmazó étel fogyasztás hatására is, az inzulintermelő sejtek inzulin rezisztensé várhatnak, nő a vércukorszint - ez pedig hosszútávon elhízáshoz vezethet. A változó korban lévő nőknél a szint csökkenése miatt a szervezet az elérhető energiaforrásokat zsírrá alakítja, ami hízáshoz vezet. Elkerülésére: érdemes rendszeresen mozogni, kerülni a feldolgozott élelmiszereket, friss zöldségeket és gyümölcsöket, sok rostokat fogyasztani, kiegészítve nagyobb mennyiségű fehérjével, emellett étrendkiegészítőkkel támogatni szervezetünket.

Tesztoszteron
A férfiak termelése nagyobb, ez segíti a zsírégetést, az izomfejlesztést, erősebbé teszi a csontokat és növeli a szexuális aktivitást. Az életkor és sok stressz hatására csökken a szint. A nőknél a változó korral a csontsűrűség és az izomtömeg csökkenéséhez, elhízáshoz vezet az alacsony mennyiség. A rendszeres mozgás növeli a szintet minden életkorban és nemnél. Hagyd el az alkoholt, fogyassz nagyobb mennyiségű fehérjét és sok rostot.

Leptin
Energiaháztartásunk szabályozásáért felelős, ha energiamennyiségünket megfelelőnek érzékeli, blokkolja az éhséget. Ha rendszeresen magas cukortartalmú ételeket, feldolgozott élelmiszereket, pék árukat eszünk, vagy folyton túlesszük magunkat, kibillen az egyensúly. A hason, a testrészeken zsírrá alakul a májban nagy mennyiségben felhalmozott cukor, ha sok leptin termelődik. A test idővel elveszti érzékenységet és az agy nem érzékeli a jóllakottságot. Ezért kerüljük a fenti ételeket.  Ez igaz lehet a nagyobb mennyiségű, magas energia tartalmú gyümölcsre is. Viszont fogyasszunk rengeteg zöldséget, salátákat, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot és pihenjünk - ideális esetben naponta hat-nyolc órát.

Gerlin
A gyomor választja ki, következtében éhségérzetet érzünk. Ha nő a szint, nő az étvágy. Bekövetkezhet, ha keveset alszunk, vagy erős, rendszeres stressz éri a szervezetünket, de a böjt és a szigorú diéta esetén is előfordulhat. A változatos, rendszeres étkezés, edzés, a megfelelő mennyiségű folyadék, fehérje és rost fogyasztása és a kielégítő pihenés segíti, hogy megfelelő mennyiség termelődjön.

Melatonin
Az ébrenlét - alvás szabályozásáért felelős. Mialatt pihenünk, testünk növekedési hormont termel, ami hozzájárul a regenerálódáshoz, segíti a gyógyulást, az izomépítést. Ha rendszeresen nem alszunk eleget, nő az étvágyunk és lelassul a gyógyulási folyamat, stresszesebbek leszünk, nem kezeljük olyan jól a helyzeteket. Segítsük a hormon termelődését azzal, hogy nyugodt körülmények között kielégítő legyen a pihenés. (Tippeket olvashatsz előző anyagomban: LINK. )

Ha az olvasottak alapján, pár javaslatot kipróbálsz, bevezetsz, akkor alakíthatsz jelenlegi egészségi állapotodon és energikusabbá válhatsz. A folytatásban a siker és hormonok kapcsolata - avagy hogyan válhatsz halogató, új dolgokba kezdeni nem merő emberből sikeres, motivált személyiséggé? Folytatás: LINK.

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1215912026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása