Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Adj magadnak szabadnapot!

2020. július 12. - Jólétcsokor

 

Adj magadnak szabadnapot!

 

Érdemes bevezetned, hogy egy nehezebb, stresszes, kihívásokkal teli időszak előtt adj magadnak egy pihenőnapot, ahol lehetőséged van munkamentesen, kizárólag azzal foglalkozni, amit épp a leginkább szeretnél. Lehet, hogy épp szívesen elmennél valahová kirándulni, megnéznél egy filmet, vagy kipróbálnál egy új receptet, netán csak otthon maradnál bekuckózva egy könyvvel, amit régóta terveztél elolvasni. Évszaktól és időjárástól függetlenül válassz szabadon bármit, ami a leginkább feltöltene.

 


Töltsd egyedül!
Így nem kell másoknak megfelelned, másokhoz igazodnod - hiszen a mindennapjaid, a munkád úgyis erről szól.
Ne aggódj azon, hogy egyedül leszel!
Csak gondold végig előre, hogy mi az ami most hiányzik, amire hosszú ideje vágysz és valamilyen megfelelés, vagy külső ok miatt eddig nem volt lehetőséged megvalósítani, vagy csak nem vállaltad fel.
Tervezd meg a napot!
Persze ezt nem kell túlgondolni és előállnod egy 10 percekre lebontott tervvel, csak alap dolgokat, ha pl. ha utazol, vagy az elképzelésed nyitva tartástól függhet. De elsősorban arra gondolok, hogy legyen konkrét elképzelésed hogyan fogod tölteni majd a napod.
Változtatni nem késő!
Lehet, hogy először úgy érzed, hogy egy kiadós alváson kívül semmi másra nem vágysz. De hagyd meg magadnak a szabadságot, ha időközben mégis úgy érzed, hogy valami máshoz támad kedved. Nem kell ragaszkodni az eredeti tervhez. Ha rájössz, hogy nem ez az, válts - a cél, hogy elégedett légy a nap végén.

Örökítsd meg!
Készíthetsz képeket, de akár részletesen le is írhatod mik voltak a nap legkellemesebb pillanatai, hogy minél pontosabban fel tud idézni később az örömteli pillanatokat. Ha valami nem sikerül teljesen tökéletesen, azt nyugodtan hagyd ki, csak a kellemes pillanatokra emlékezz.
Ha nem örökíted meg, akkor idővel az emlék megfakul. Ha pedig nem idézed fel és elfelejted emlékeztetni magad arra a harmonikus, boldog érzésre, amit átéltél, a mindennapok feladatai, a megfelelések között hajlamos leszel elfogadni azt, hogy nem érzed jól magad és azt hogy ez így természetes. Viszont érdemes folyamatosan keresned ezt a jó érzést, ahhoz, hogy tevékenységeid során produktív és motivált tudj maradni. A nehéz pillanatokban emlékeztesd magad arra, hogy az időszak végén ismét lehetőséged lesz egy ilyen szabad, pihenéssel napra.

Miért is lesz ez neked jó?
Így kicsit lehetőséged lesz egyedül maradni a gondolataiddal. Ami minden bizonnyal hozzá fog járulni önmagad felfedezéséhez, jobb, mélyebb megismeréséhez. A feltöltődés mellett örömteli, nyugodt és harmonikus állapotba kerülsz, mert végre csak azt teszed, amire rég vágytál. Ennek következtében a nyugodtabban tudsz reagálni az új és kihívásokkal teli helyzetekre. Ha pedig nehézség adódik, lehetőséged van felidézni a kellemes emlékeket, ami lendületet adhat akkor, ha fáradt vagy, vagy épp feladnád. Emlékeztesd magad, idézd fel a részleteket és mosolyogj.

Ha azt szokjuk meg, hogy szükségleteink kielégítését magunkon kívül  keressük, vagy másoktól teszük függővé hogyan érezzük magunkat, vagy csak mások valósítják meg kívülről, amire vágyunk, akkor sérülékenyek, függőnek, a külső hatásoknak, vagy a "sorsnak kiszolgáltatottnak" érezhetjük magunkat. Viszont, ha keressük a miérteket, felismerjük azt, hogy érezzük magunkat, mi hiányzik, mire vágyunk igazán és igyekszünk megteremteni a lehetőséget hozzá és amikor csak lehetőségünk van megadjuk magunknak, akkor megszűnik ez a kiszolgáltatott és függő érzés.

Ismerd meg magad mélyebben, légy tudatos - ha csak teheted, add magadnak, amitől a leginkább boldognak, elegedettnek érzed magad az adott helyzetben.

Remélem ezzel a pár ötlettel sikerül hozzájárulnom a sikeredhez.

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3715996782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása