Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Vigyázz fogaidra és tegyél az egészségükért

2020. augusztus 30. - Jólétcsokor

Tegyél fogaid egészségéért

 

 

Rendszeresen fogyasztott ételeink jelentősen befolyásolják fogaink állapotát, az elszíneződések és a szuvasodás, az egyéb íny és fog sérülések kialakulását. Fogaink állapota mosolyunkon túl  jelentősen befolyásolja testi állapotainkat, közérzetünket, sőt általános egészségi állapotunkat is.
A fogeróziót okozó anyagok együttes hatása koptatja, vékonyítja a fogzománcot. Sokszor csak akkor fordulunk fogorvoshoz, ha már ezek a hatások fogérzékenységhez, fájdalomhoz vezettek. A különféle savak hatására a fog anyaga felpuhul, ha ezt mechanikai hatás - fogmosás éri, vékonyodni, kopni fog.

Csak óvatosan
A kemény magok, vagy ételdarabok, ha véletlenül épp rájuk harapunk letölthetik fogainkat, vagy okoztatnak ínykárosodásokat. Ezért érdemes az ezeket tartalmazó ételeket óvatosan fogyasztani. A cigaretta, kávé, tea, üdítők egyaránt okozhat sárgás elszíneződést, még bizonyos ételek szintén színváltozást idéznek elő, ha nem figyelünk fogaink megfelelő, rendszeres és alapos tisztítására. Ha ilyen anyagokat fogyasztunk, a rendszeres behatás során a fogainkon lévő pórusokon, apró repedéseken keresztül a fog anyagába jut a színező anyag.

A savas, savanyú és édes ételek is károsító hatásúak
A tévhittel ellentétben, hogy főként az édességek okozzák a fogromlást, érdemes tudni, hogy legalább ugyanilyen mértékben járul a folyamathoz a savanyú és savas ételek hatása is. Ide nemcsak a nyilvánvalóan besorolható italok és ételek tartoznak, de például az alkohol, a szénsavas italok és számos zöldség is. A savas hatás 2 irányból "támad", a bevitt ételekkel és a gyomor irányából a gyomorsav miatt.

Érdemes óvatosan bánni a következő ételekkel, italokkal és fogyasztásuk után körültekintőbben tisztítani fogainkat: Szárított gyümölcsök, cukorkák, édességek, különféle ecetek, citromlé, citromsavat tartalmazó zöldségek, gyümölcsök (pl. paradicsom, citrusfélék), a túlságosan feldolgozott, rengeteg adalékot tartalmazó ételek, de színezéktartalmuk miatt a sötét színű bogyós gyümölcsök, a lila, vagy piros színű zöldségek és a kakaó is.
Ezek fogyasztását érdemes "gyorsan letudni", ne tartogassuk, forgassuk őket hosszan szánkban. Viszont érdemes kiegészíteni őket valamilyen nyálkiválasztást stimuláló tápanyaggal, mert ez szintén közömbösíti a savas hatást. Ha ilyesmit ettünk, az étkezést - hatásukat kompenzálandó - érdemes semlegesítő anyagot tartalmazó (tej, tejtermék), kálciumban gazdag tápanyaggal befejezni. Ezt követően is érdemes legalább 20 percet várni a fogmosással.

A fogak állapota mellett az egészséges íny is nagyon fontos, hiszem ide ágyazódnak be a fogak. Ha ez a terület rendszeresen gyulladt, sérült, sorvad, akkor ez ugyanúgy fogkárosító, sőt fogvesztéshez vezet. Használjunk fogselymet, a fogkő eltávolítása érdekében pedig fordulj szakemberhez, ő az elszíneződések megoldásban is segítségedre lesz. A fogorvost - akkor is, ha nincs problémád - érdemes fél évente felkeresned, mert ő általad még nem érzett, látott problémákat is észrevesz, ezzel pedig megelőzheted a fájdalmat és a komolyabb gondokat.

Óvd fogaid, mert egész életedben a lehető legegészségesebb és legteljesebb állapotban van szükséged rájuk! Hozzájárulnak mindennapi sikeredhez, hiszen, ha jó állapotban vannak, önbizalmad is nagyobb lesz és bátrabban teremtesz kapcsolatot, kommunikálsz.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2816182542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása