Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Karácsony: étrend, életmód – tervezz a boldog, elégedett év végért

2020. december 02. - Jólétcsokor

Karácsonyi előkészületek - étrend, életmód a boldog, harmonikus év végi értékért

Ebben a részben a karácsonyi tervezés egy más aspektusáról lesz szó. Hogyan készülj fel testileg, lelkileg és érzelmileg a következő időszakra?
Figyelj és vigyázz tudatosan magadra

 A sűrűsödő év végi feladatok többletenergiát igényelnek, bár sokszor változó feltételekkel, de ugyanúgy dolgozol. A helyzetek megoldása néha plusz energiát, kreativitását igényel az alkalmazkodás mellett. Ráadásul a rövidülő nappalok miatt ezek a teendők sokszor összesűrűsödhetnek. A korai sötétedés miatt amúgy is több időt töltesz bent és már alig élvezhetjük a napsütés vidító hatását. Ezek a hatások együtt kiválthatják hogy fáradtabbá, stresszesebbé és feszültebbé válhatsz.
Néhányan amúgy is hajlamosok arra, hogy a reggeli kávé, délelőtti energiaitalok, délutáni kávé és az esetleg este elfogyasztott alkohol után, este bevegyenek egy altatót is, mert az egész napos stimulálók, a stressz és nyugtalanság miatt képtelenek elaludni. Az elfogyasztott, ellentétes hatású anyagokkal felborítva a szervezet egyensúlyát.

Életmódod, az elfogyasztott ételek, tápanyagok hatásai és ezek befolyása egészségi állapotodra
A mozgásszegény, vagy fizikailag, mentálisan megterhelő életmód, a stressz, az alvásmennyiséged, választott ételek, ezek mennyisége, összetétele, italok befolyásolják közérzeted, egészségi állapotod. A kialvatlanság és a stressz kihat a hangulatra, ez a három együttesen befolyással van arra, hogy mit és mennyit eszel. Ezért vagy túl sokat, vagy túl keveset eszel - általában ezen két hatás valamelyike jellemző az emberekre. Az elfogyasztott étel mennyisége, időzítése és összetétele pedig vissza fog hatni az elégedettségedre, a hangulatodra, befolyásolni fogja az alvásminőségedet és azt is, hogy mennyire vagy stresszes.
Ezzel a kör bezárul és sokak esetében újra is indul, mert nem tudatosak a folyamatra, csak megélik és rosszul vannak tőle. Viszont, ha ezeket felismered és a téma különböző részein egyszerre kezdesz dolgozni, változtatni, akkor ez a hatás hamar csökken és idővel megszűnik.

Tervezd meg az év végét előre!
Kezdj időbeni az ünnepekre, oszd el a karácsonyi előkészületek feladatait előre, menüt is tervezd meg. Mindennap csinálj meg egy-egy apróságot - így haladsz.
De hagyj időt magadnak a pihenésre és a feltöltődésre is. Miközben élvezheted az alakuló hangulatokat, látod, hogy a dolgok jól alakulnak - ez pedig örömmel, elégedettséggel fog eltölteni. Valószínűleg jóval több kedved lesz a kötelező megoldandó feladatokhoz is.
 
Készíts egészséges ételeket, igyekezz kalória deficitet létrehozni a hónap folyamán, hogy az év végén mindenkinél amúgy is automatikusan bekövetkező hízást kompenzáld.
Ha egészséges ételekből, mértékletesen fogyasztasz és mozogsz is a hónap folyamán, akkor jó testi érzettel, elégedetten érkezel az év végére. Nyugodtan lehetőséget adhatsz magadnak a pihenésre, és arra, hogy megkóstold azokat a kihagyhatatlan igazi karácsonyi hangulatra jellemző ízeket és ételeket, amiket kizárólag az év ezen szakaszában fogyasztasz és már nagyon vársz. Mivel közben elégedettebb vagy, szűnik a nyugtalanságod, lehet, hogy már jobban is alszol, több energiád fog maradni mozogni.
Plusz, hogyha ezeket megteszed magadért, nem vagy stresszes, elkerülnek a téli hónapok jellemző betegségei vagy, ha mégis elér egy nátha, vagy torokfájás, akkor jóval gyorsabban gyógyulsz majd.

A hosszú nappalok, a hideg arra inspirálnak, hogy nehezebb, töményebb ételeket együnk és jóval több időt töltsünk bent, ezzel növekszik az energiabevitel, a mozgás viszont lecsökken. Ez automatikusan karácsonyi ételek nélkül is hízáshoz vezet. Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem probléma, ha a szervezeted a téli időszakra gyűjt egy pici tartalékot! Plusz 1-2 kiló belefér, ha odafigyelsz, hogy ezt tavasszal a eltűntetsd!

Időzítsd ennek "megszerzését" az év végi napokra.
Jó, ha előre tisztázod magadban, hogy az év végi ünnepnapok szintén vezetnek több-kevesebb hízáshoz. Ha okosan tervezel és készülsz, tartható célokkal vágsz neki az ünnepeknek, akkor megúszod 1-2 kiló plusszal, amit egyáltalán nem nehéz ledolgozni.
Ha elfogadod, hogy az utolsó másfél hónap nem arról szól, hogy most kell elérned életed csúcsformáját! A lényeg, hogy egészséges és boldog legyél! Ha ebben az időszakban még az előzőek mellett megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz és aktív maradsz, eleget pihensz és lehetőleg minimalizálod az elfogyasztott édességet, kizárólag azokat a karácsonyi időszakban, a vásárokban fellelhető és kihagyhatatlan ízekre, amire nagyon szükséged van. Mértékkel fogyasztva ezeket, 1-2 alkalommal. Fogyassz kevesebb alkoholt, stimulálót - élvezd az ízeket, a társaságot.
Így jóval nyugodtabban és örömtelibben töltheted pihenéssel az év végi napokat szeretteid körében úgy, hogy bűntudat nélkül megkóstolhatod kedvenceidet!

Az ünnepnapokon egyél!
Válogass, nem kell végigenni a teljes menüt, csak mert van! Válaszd ki azt, ami a Te gyengéd, azt, ami nélkül nincs is karácsony számodra. Egy könnyű saláta után egyél belőle örömmel, bűntudat nélkül.
Kóstolj - ne pakold tele a tányért, csak vegyél egy kicsit, hogy megízleld biztosan minden olyan-e mint gondoltad. Ha pedig olyan, akkor szedj még nyugodtan. Egy étkezés során lehetőség szerint egy ilyen ételt választ ki és ezt ha tudod időzítsd délre-kora délutánra, a nap további részében pedig fogyassz sok folyadékot, maradj aktív. Este pedig, ha éhes vagy, egyél mértékletesen valami könnyű ételt.
Az előző részben a tervezés: Hangolódj a karácsonyra - tippek a szezonális kedvetlenség elkerülésére

Örömteli, boldog év végi napokat kívánok Neked szeretteid körében!

 

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1816314702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása