Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Ötletek a boldog ünnepekért

2020. december 29. - Jólétcsokor

Gyűjtsd össze a tapasztalatokat

A karácsony utáni napokban, amíg frissek még az élmények, praktikus, ha leülsz, vagy összeültök és megbeszélitek, hogy az idei ünnepben - a készülődést során és a karácsonyi napokat illetően - mi az, ami jó volt és mit csinálnál máshogy legközelebb.

Ha akadtak problémás pontok, akkor jövőre ez alapján alakíthatod az év végi időszakot, készülődést
, hogy minél ideálisabb, boldogabb és igazán örömtéli legyen az ünnep.



Tipikus problémák, amin elúszhat az érzet, a hangulat

Anyagiak
Sokan túlköltekeznek
a decemberi időszakban, ami rányomhatja a bélyegét az ünnepre. Ha a második félévben tervezni kezdesz és apránként gyűjteni, akkor könnyebb helyzetben leszel. Érdemes külön félretenni a leendő ajándékokra, az ételekre és a váratlan helyzetekre. Itt nem kell nagy összegekre gondolni, ha hetente gyűjtesz aprót, vagy pár száz forintot, ami akkor nem tűnik soknak, a hónapok alatt jelentősebb összeg gyűlik össze, amiből könnyebben tudsz gazdálkodni. Kevesebbet kell költened az év végén, ha pedig közbejön valami - elromlik valami és új kell, vagy tálalsz valamilyen apróságot, új ajándékötleted támad - marad ezekre felhasználható keret. Ha pedig megmarad ez az összeg, akkor is hasznodra lesz, mert megkönnyíti az évkezdést, ahol általában amúgy is növekedhetnek a költségeid. Tervezz előre, készíts listákat, írd össze mire van szükség, így tudsz készülni a várható költségekre. Azért is praktikus, mert, ha a lista alapján vásárolsz, nem költesz feleslegesen, meglesz minden szükséges dolog, nem marad ki semmi.

Ajándékok

A meglepetést sokan túlértékelik! Év közben figyelj, hogy ki minek örülne, mire vágyik és lepd meg ezzel. Vagy akár meg is kérdezheted mit szeretne. Ha kapsz egy listát, te tudsz választani, így még meglepetés is lesz. Az is jó ötlet, ha az érdeklődési területén választasz neki valami újdonságot. Ez lehet egy könyv kedvenc írójától, vagy az őt érdeklő témában. Adhatsz olyat, amit te ajánlasz valamilyen közös kapcsolódásotok miatt. Jobb érzés lesz neki, mintha azt kapná, amit te gondolsz praktikusnak, szükségesnek, vagy vennél más megfontolásból.
Az ár nem olyan fontos! Ha a megajándékozottnak nem bír ilyen értékkel, ráadásul se személyes, se érzelmi értéke nincs számára, akkor feleslegesen költesz, nem lesz igazán örömteli érzése. Így elkerülheted a kínos pillanatokat, csalódást és jobb érzés lesz a valódi örömet közösen megélni.

Az otthon előkészítése

Sokan hagyják az összes teendőt az utolsó napokra és esnek be holtfáradtan az utolsó utáni pillanatban. Ha már november végén készülődni kezdesz, fokozatosan feldíszíted a lakást - ez ráadásul segít az ünnepre hangolódni. Könnyebb részletekben takarítani, beszerezni a szükséges dolgokat és jóval kevesebb feladat és stressz marad az utolsó napokra. Amikor megveszel egy ajándékot, be is csomagolhatod rögtön. Készülj előre - a sok apró feladat így nem marad az utolsó 2-3 napra.

Bevásárlás, ételek készítése
A hétköznapi vásárlás során fokozatosan megveheted azokat az alapanyagokat, amik elállnak. Így az utolsó napokra csak a gyorsabban romló ételek beszerzése és a főzés marad. Jó ötlet lehet, ha megosztjátok a feladatokat a családban és mindenki a specialitását készíti el, akár különböző helyen és időpontban. Azt is megteheted, hogy előkészíted az alapanyagokat, bepácolva lefagyasztod a húsokat, így már csak elővenni és készíteni kell ezeket.

Ha évről évre, a tapasztalatok alapján tökéletesíted a készülődést, egyre jobb megélések várnak és könnyebb lesz a készülődés, kevesebb stresszel, kapkodással, úgy, hogy tényleg át tudd élni a karácsonyi csodát, a boldog, örömteli közös pillanatokat.
Tervezz te is a boldog ünnepekért előre, hogy könnyebb dolgod legyen jövőre.

Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr1816362412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása