Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Újévi alakformálás és egészség fogadalom? A hasi zsír eltüntetése

2021. január 13. - Jólétcsokor

 

A hasi zsír eltűntetése

 

A hason levő zsírpárnák többeket csak a látvány miatt zavarnak, sajnos egészségtelenek, akár súlyos betegségeket is okozhatnak! Sokakat foglalkoztat, hogy tudjuk eltüntetni őket egészségünk és kinézetünk érdekében.
Különösen aktuális ez az év elején, amikor sokan fogadalmat tesznek egészség, fogyás, életmódváltás témában. Jönnek a tippek!

Többségében a hasunkkal, combunkkal, fenekükkel nem vagyunk elégedettek az ott lerakódott zsírpárnák miatt. A zsigeri zsír a hasi hízás legveszélyesebb fajtája.
A bőr alatti zsírt össze tudjuk csípni, addig a zsigeri - szerveket körülvevő zsír - a tüdő, máj, vese, szív körül rakódik le. Ha nagyobb mennyiség halmozódik fel, komoly betegségeket okozhat, pl.: gyulladások, felszívódási gondok, cukorbetegség, szívbetegségek, rákos elváltozások.

A hasi zsír fajtái hízástípusok szerint
A zsigeri zsírok mindenki szervezetében megtalálhatók. Kis mennyiségben védőburok - óvja a szerveket a külső behatásoktól. Ha sok van belőle, veszélyes, gátolja a belső szervek vér- és nyirokkeringését, oxigénellátást, ez többek között légzési nehézségeket okoz és erősíti a gyulladásos folyamatokat is, ezzel további betegségeket előidézve.

Ez a zsír különböző helyeken rakódik le.
Mitől alakul ki?
A zsigeri zsírok felhalmozódásának okai
A mozgásszegény életmód, a sok, feleslegesen bevitt kalória, energia, a nagy mennyiségben, feleslegesen fogyasztott, túl zsíros étel. Alkohol és egyéb a szervezet számára nehezen bontható anyagok folyamatos, nagy mennyiségű jelenléte. A terhesség alatti változások és a későbbi időszak alatt felgyűlt zsírok. Tovább ronthatnak ezen az alváshiány, a stressz, a hormonális problémák - mert feldolgozási és egyéb hormonális gondokat okoznak.

 Életmódváltással, egészséges, zsírszegény ételek fogyasztásával, rendszeres mozgással csökkenthető a hasi zsír mennyisége. A hasi zsír 5 fajtája - és az eltüntetésükhöz szükséges, eltérő módszerek és változtatások az étkezésben.

Deréktáji, hasi zsírréteg
A túlzott alkoholfogyasztás összefüggésben áll a hasi és deréktáji zsírréteg kialakulásával, mert a máj ezt bontja le először, nem a zsírt, cukrot. Igy a bevitt többlet energia a hastájékon halmozódik fel. Emellett a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás, édességek, finomított liszt, péksütemények, fehér kenyér, kész ételek fogyasztása is növeli. Eltüntetéséhez fogyassz kevesebb alkoholt, cukros italt, feldolgozott ételt. A fogyáshoz jó minőségű, egészséges zsírokra is szükség van, jó választás a hal, avokádó és a diófélék. Ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, szívvédő hatásúak, csökkenik a szervezetre káros LDL-koleszterin szintjét. Sok sovány húst, tojást, zöldséget és gyümölcsöt, rostban gazdag ételéket fogyassz. Vezesd be a heti rendszeres testmozgást, ez lehet intenzív gyaloglás, kirándulás, amit egészíts ki saját testsúlyos gyakorlatokkal.

 Stressz okozta hízás 
Ha a szervezetben megjelenő stresszhormon, a kortizol értéke magas, hasi típusú elhízáshoz vezethet, mert növeli a vércukorszintet, ez pedig fokozza az étvágyat, ezáltal a pluszkalóriák bevitelét. A felgyülemlett zsír a köldök körül koncentrálódik, kitüremkedik, és nem laza. Ahhoz, hogy megszabadulj tőle fogd vissza a kávéfogyasztást. Ilyenkor a mellékvese adrenalint termel, ami felesleges stresszforrásként jelenik meg az életedben. Próbáld redukálni a stresszt. A pihentető alvás fontos, hiszen a kevés pihenéssel megzavarod a leptin hormon szintjét, ami szabályozza az étvágyat és az anyagcserét, így az éjszakai nassolás is gyakoribbá válik. Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket, mind például teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, hüvelyeseket - ez segíti a szervezet stresszhez alkalmazkodását. Szükséges meditáció, a jóga, nyugtató tevékenységek az ellazuláshoz. Az intenzív, gyakori kardió edzés növeli a fáradtságért és stresszért felelős kortizol szintjét is - válassz könnyebb, kevésbé intenzív edzésmódokat.

A has alsó része türemkedik ki 
Lehetsz vékony alkatú, a mozgásszegény életmód miatt esetedben is kitüremkedhet a pocak, a has alsó része. Szabadulj meg tőle: fogyassz minél több, rostokban, vitaminokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű termékeket, mert a rostok sokáig eltelítenek, támogatják az emésztést -ez alapfeltétele a fogyásnak. Az összes izomcsoportot, megdolgoztató edzéseket végezz.

Terhesség után megmaradt hasi zsír
A terhességet és a szülést követően a test megváltozik, ami teljesen normális. Ha szoptatsz, nem érdemes a fogyást siettetni, ez önmagában is segít a plusz kilók leadásában
Az eltávolításhoz fogyassz jó zsírokat, magvakat, növényi olajokat, halolajat, ezek csökkentik a szervezet káros LDL-szintjét, ellátnak energiával, és segítenek leküzdeni a fáradtságot. A Kegel-gyakorlatok megerősítik a medencefenék tartóizmait. Hagyj időt magadnak a pihenésre, a délutáni szundikálásra.

Puffadt has
Ez emésztési zavarokból fakadhat, a haspuffadásnál a bélflóra egyensúlyának a felborulása és a lassú anyagcsere jellemző - ezek együtt lehetetlenné teszik a fogyást. Ételallergia is okozhat haspuffadást. A szervezet számára legnehezebben tolerálható ételek a glutén, laktóz és a zsíros, nehéz fogások.
Az eltűntetéshez fogyassz zöldségekben, húsban, csirkében és halban gazdag ételeket. Ne hagyd ki a reggelit, és a felfúvódás elkerülésére igyál minél több folyadékot. A bélflóra helyreállításához pre- és probiotikumok kellenek és fermentált ételek. Étkezés után sétálj, vagy végezz könnyed mozgást. 

Ha megoldást keresel, változtatni kezdesz, odafigyeléssel, megfelelő táplálkozással csökkenthető a hasi zsír mennyisége. Figyeld a tested reakcióit, alakíts folyamatosan az étrenden, mozgáson a tapasztalataid függvényében.

Sok sikert a változtatáshoz!

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3716384996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása