Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Újév, új célok - mit tehetsz, hogy el is érd ezeket?

2021. január 19. - Jólétcsokor

 Változtass, alakíts folyamatosan

Figyeld a helyzeteket, a kapott reakciókat
és alakíts magadon. Ha, nem azokat a reakciókat, eredményeket kapod, amit szeretnél, akkor változtass - viselkedéseden, azon, ahogy gondolkozol, kommunikálsz.
Vizsgáld a hatékony, sikeres emberek szokásait. Ha meglátod a közös elemeket, vedd át ezeket, váltogass azon, ahogy szervezel, dolgozol, kezeled az anyagiakat és az idődhöz viszonyulsz.

Ha nem haladsz a vágyott testkép megvalósításában, alakíts - azon, ahogy edzel, étkezel, esetleg a napirendeden. Ne a nyugati minta szerint megfelelő adatokat akard elérni, másokra hasonlítva! Egyediek vagyunk, az alkatunk, testi működésünk, genetikánk is az! Szeresd a tested - úgy ahogy van! Törekedj arra, hogy jól érezd magad és egészséges legyél. Legyen ez a számodra tökéletes testkép alapja, ne a mérleg és a BMI.

Először a számodra legfontosabb területen kezdj bele, kisebb lépésekben. De, ha egész életedre kiható, valódi eredményt szeretnél az eredményességed, boldogságod, elégedettséged téren, akkor az életed minden fontos területén kezdj bele fokozatosan. Formáld ezeket az aktuális környezethez, élethelyzetedhez céljaidnak megfelelően.

Feladatlista
Inkább előre tervezve, gondolkozva, okosan dolgozz, mint gőzerővel, keményen hajtva, de gondolkodás nélkül! Vedd előre a legfontosabb feladatokat, kezdj a nagy kihívást jelentővel, kreativitást igénylővel. Ehhez kell a legtöbb energia, odafigyelés, idő. Viszont, ha ezzel kész vagy, akkor felszabadulsz a nyomás alól és figyelhetsz a kisebb, könnyebb feladatokra. Arra fókuszálj mindig, amit csinálsz. Zárd ki a zavaró hátasokat - kizárólag erre próbálj koncentrálni, figyelemmegosztás nélkül.
Határidő, időhatár, idő korlát, szünet
Szabj végső határidőt, amikorra kész kell lenned. Tervezd meg a részfeladatokat, sorrendet. Legyen egy határ, amikor befejezed az adott munkát. Szabhatsz időkorlátot az egyes feladatoknak. Így nem megy el túl sok idő egy esetleg az egész munkát illetően jelentéktelen apróságra, miközben nem marad a fő részekre. Tarts rendszeresen szünetet. Munka után, minden ottani feladatot félretéve, foglalkozz otthoni és szabadidős dolgaiddal, majd pihend ki magad.

Önbizalom növelés

Ez is hozzátartozik ahhoz, hogy mennyire vagyunk sikeresek, boldogok. Sokaknál a gyerekkor, a nevelés, a kapott minták meghatározzák ezt, kihatnak a felnőttkori önbizalomra. Fontos tudni, hogy ez később, felnőttként változtatható, fejleszthetőStabil önértékelés kialakításához tudnunk kell, hogy miben vagyunk jók, tehetségesek. Mi az, amit a többi ember is értékel, jónak tart bennünk.
A haladáshoz és az elégedettségéhez érdemes összeszedni, mit  szeretnénk hosszú távon elérni, listába gyűjtve saját céljainkat, ahhoz, hogy hatékonyan haladjunk és ezek valóban meg is valósuljanak. A jó képességek, tehetség egyénenként igen eltérő lehet. Keressük ezeket és ne féljünk egyedinek lenni, fejleszteni magunkat ezen területen. Ne szorítsuk háttérbe ezeket a számunkra örömet okozó dolgokat, azért, hogy másoknak megfeleve "egyformásítsuk" magunkat. Ez a tehetség jelentkezhet zenei, írói területen, de vannak, akik a szociális területeken, vagy a kommunikációban kiválóak, de erény lehet a szervezőképesség, a kitartás, a kreativitás, felfedezési, kísérletezés vágy, vagy a takarékosság számos egyéb mellett. Gondold végig mik ezek a te esetedben. Ha a képességek, erények és a személyes célok mentén haladsz, akkor növekedni fog az önbizalmad és javul az ön értékelésed, ezek is hozzájárul ahhoz, hogy szeresd magad, boldog legyél.

Fontosak az önmegerősítő tapasztalatok. Ha eléred a célod, jutalmaz meg magad és legyél büszke arra, hogy megvalósult a kitűzött célod. Ne kicsi nyeld le az eredményeid - ez rombolja az önbizalmad. Tekintsd fontos mérföldkőnek és lényegesnek, ha eléred az egyik célod, amiről hosszú ideje álmodozol! Ilyenkor szerezz be valami számodra kedves dolgot, ami később emlékeztet erre. Készíts listát az év során elért eredményeiről - így utólag büszkén tekinthetsz vissza, hogy mennyi mindent értél el. Fogadd el a pozitív visszajelzéseket és bókokat. Ne háríts ilyenkor. Szeresd magad ez fontos ahhoz, hogy el tud fogadni hibáid, korlátaid. Mindenkinek vannak ilyen személyes hiányosságai, mégis elfogadjuk egymást. Önmagunk szeretete szükséges ahhoz, hogy szerethetők legyünk.

Reális célkitűzés
Ha nem veszed figyelembe a képességeid, lehetőségeid, akkor a terved kudarcra van ítélve. Ez
még jobban aláássa önbizalmad, a magadba vetett hited. Fokozatosan haladj, tanulj, fejleszd magad és aktuális helyzetednek megfelelő célokat állíts.  Felejtsd el a maximalista mindent, vagy semmit hozzáállást.

Kudarcok, nehézségek, problémák biztosan lesznek. Sok ok miatt meghiúsulhat egy aktuális terved. Ha hiba csúszik be, ne kedvetlenítsen el, a kemény önkritika pedig nem segít. Inkább próbáld újra, keresd a lehetőségeket, új utakat.

Ha megvan a terület, vagy területek, ahol változtatnál és belefogsz, sok sikert kívánok céljaid megvalósításához az idei évben.

Kassy
 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr316394046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása