Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Egészséges fittség boldogan és fenntarthatóan

0001. december 03. - Jólétcsokor

Fogyókúra vagy életmód 

A cél az egészséges, boldog élet

Ez több elemből tevődik össze, amiből most a három legfontosabbat emelném ki:  produktivitás - a számodra fontos területen, az aktuális céljaid elérésében, diéta, mozgás. Viszont egyik sem működik alvás, pihenés nélkül! Fáradtan nem tudsz teljesíteni semmit. Nem haladsz feladataiddal, az edzéshez sem lesz se kedved, se energiád. Ráadásul kialvatlanul többet fogsz enni, így a diéta, az életmódtervek sem lesznek sikeresek. Emellett a fáradtság hangulatodra, közérzetedre is rányomja bélyegét. Mindenképpen érdemes megfelelő időt fordítanod a pihentető alvásra. Ha éjjel nem sikerült kipihenned magad, nap közben iktass be rövid pihenőt. Ez hozzájárul a fogyáshoz, csökkenti stressz szinted, felfrissülsz, aktivizálódnak szervezeted regenerációs folyamatai. Ha pihensz kicsit, produktívabb, koncentráltabb és lelkesebb tudsz lenni a nap hátralévő részében.

Nem működik az a diéta, amit kúra szerűen vezetsz be egy időre, akkor, ha túl nagy eltérés van az új, bevezetésre kerülő étrend és a hétköznapokban általában fogyasztott ételek és étkezési szokások között. Az ok egyszerű: ha visszatérsz a régi mintákhoz, akkor a régi eredményt kapod vissza újra - visszahízol.  Ha ezt ismétled, akkor meglehet, hogy további kilókat szedsz fel és rosszabb egészségi állapotba kerülsz, mint előtte. 
A cél, hogy hosszú távon fenntartható étrendet, naprendet, szokásokat alakítsunk ki. A fenntartható étrendben szerintem nem lehetnek tiltólistásak kedvenc ételeid,  különben nem tudod folyamatosan tartani a diétát. Ezért életmódváltásban érdemes gondolkodni , ahol az egészségtelen ételeket egészségesebb változatokra cseréled, elhagysz és bevezetsz alapanyagokat és a te korodnak, alkatodnak, céljainak megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot fogyasztasz. Ezeket az elveket 80%-ban tartod, a maradék 20-ban pedig - a napi energiaszükségleted keretén belül, fogyaszthatsz kedvenceidből. A gyakoriság, a kombinációk és a mennyiség, összetétel és az időzítés kulcskérdések lesznek.
Étel választás
Érdemes tisztázni milyen a viszonyod az ételekhez. Nincs jó és rossz étel, se hizlaló, egészségtélen... csak rossz szokások, rossz beidegződések és egészségtelen életmód létezik. A családi minták, amik hátráltatnak: ha az ételre a jutalmazás egy formájaként tekintesz, akkor ez nem fogja a diétád sikerét szolgálni. Ez esetben érdemes figyelmed más öröm és jutalmazás források felé fordítani. Ez lehet például egy közös program - pl. mozijegy, egy új ruha, egy wellness, vagy masszázs, vagy egy olyan tárgy, amire régóta vágytál.

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr2915911944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása