Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Immunerősítő vitaminpótlás

0001. december 03. - Jólétcsokor

Őszi immuntuning - vitaminpótlás

 

Alapvető testi folyamataink, anyagcserénk, kiválasztásunk, hormon és immunrendszerünk megfelelő működéséhez szükségünk van bizonyos vitaminokra, hogy testi folyamataink jól működjenek, immunitásunk erős legyen, fittek, aktívak, energikusak tudjunk maradni.

Vitamin hiányt jelezhet, ha fáradékonyak vagyunk, gyakran fáj a fejünk, rendszeresen megbetegszünk, emésztésünk és kiválasztó rendszerünk nem működik megfelelően, gond van energiaszintünkkel, súlyunkkal, vagy hangulatingadozásaink vannak.

Időszakonként - intenzív fizikai, mentális terhelés, betegség, stresszes időszak - szervezetünk hiányt szenved ezekből a vitaminokból és ásványi anyagokból . Az őszi-téli időszak eleve ilyen, hiszen nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű napfény, hogy a szervezetünk, D-vitamint állítson elő és a többség jóval kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, mint a tavaszi-nyári időszakban. Így szükség van a C és D vitamin pótlásra. Ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű napsugárzás, jobban oda kell figyelni az étrend-kiegészítőkre, a bevitt tápanyagokra. Ezekre a vitaminokra óriási szüksége van a szervezetünknek. Még inkább fontossá válik ebben az időszakban, amikor rendszeresek a különféle megbetegedések, fertőzések, mert ezek legyőzéséhez, vitalitásunk, egészségünk és immunitásunk megőrzése érdekében szervezetünknek fokozottan szüksége van ezekre a vitaminokra.

Különös tekintettel akkor, ha valamilyen szempontból megterhelő életmódot folytatunk, ha olyan környezetben dolgozunk, ahol naponta sok emberrel találkozunk és folyamatosan különféle fertőzéseknek vagyunk kitéve, vagy idős korban és krónikus betegség esetén is.

C-vitamin - a D vitaminnal ellentétben, vízben oldódik és nem lehet túladagolni. Szintén fontos szerepe van immunitásunk megőrzésében, anyagcsere folyamatainkban, bőrünk, kötőszöveteink, izmaink, szerveink regenerálódási képességében - a D-vitaminhoz hasonlóan, a gyulladások leküzdésében.

C-vitamint tartalmazó ételek:
- zöldségek (elsősorban: erős paprika, brokkoli, kelbimbó, zöld levelű zöldségek, savanyú káposzta, sütőtök),

- gyümölcsök (elsősorban: bogyós gyümölcsök, citrus és dinnyefélék, homoktövis, csipkebogyó)

D-vitamint tartalmazó ételek:
Olajos halak, tojás, tejtermékek, sajt, húsok, tofu, gomba.

Különböző antioxidánsok, nyomelemek: A és E-vitamin, Cink, Vas, Réz, Jód - ezekről a következő részben lesz szó.

Ezeket a vitaminokat étkezéssel sokszor még kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellett sem tudjuk megfelelően pótolni. Érdemes folyamatosan kiegészítőkkel pótolni az őszi-téli időszakban, hogy egészségesek és energikusak legyünk.

Ha olvasnál még a témában ,további részleteket találsz: Magnéziumpótlás:LINKFermentált ételek:LINKImmunerősítő gyümölcsök: LINK

Kassy

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr416240816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása