Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Fermentált ételek

2020. szeptember 24. - Jólétcsokor

Az ősz kincsei - fermentált ételek

 

A következő időszakban különösen érdemes odafigyelni a vitamindús és egészséges tápanyagok bevitelére.
Ezekben a hónapokban a nagy hőmérséklet ingadozás miatt sokan hajlamosak a megfázásra. Ezt elkerülendő, fontos egy kis támogató "löketet" adni immunrendszerüknek, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben.


Az erjesztéssel készülő élelmiszerek természetes tartósítási folyamatban készülnek és különösen egészségesek, vitamindúsak.

A kovászos uborka, paprika, a savanyú káposzta - egyaránt gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, de energia tartalmuk ennek ellenére alacsony. Ebbe a csoportba tartozik még a kefir is. Előbbiek tejsavas erjesztéssel készülnek, míg a gyümölcsökből készített italok alkoholos (a sör és a bor például) erjesztéssel készülnek.

Különösen értékes tápanyagok, pre, és probiotikumok találhatók bennük, amik segítik emésztőrendszerünk egészséges működését, mivel ebben a savanyú környezetben a betegséget okozó mikroorganizmusok nem tudnak megmaradni. Ezáltal szervezetünk egészségesebb, fiatalosabb, energikus és friss tud maradni. Pozitív hatásai közé tartozik még az anyagcserét, bélmozgást segítő hatás, a magas rost és alacsony kalóriatartalom.

Különféle bélbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, gombás fertőzések, allergiák kezelésében, szorongásos, depressziós problémák leküzdésében, a legyengült immunrendszer erősítésében segíthetnek.
A hidegebb időszakban is jó kiegészítők a tartalmasabb, nehezebb ételek mellet köretként, vagy saláta formában. A friss zöldségek csökkenő mennyiségét kiegészítendő, bármely étkezés elemeként beiktathatók. Nem drágák, de ha kedveljük az egyedi ízesítéseket, akár otthon is elkészíthetjük kedvenc változatunkat.

Az ősz közeledtével, immunrendszerünk erősítéséhez, ellenálló képességünk fokozásához, érdemes ezekből többet fogyasztani. A következő részben az őszi gyümölcsök előnyös immunerősítő hatásáról lesz szó: részletek. Az előző részben az immunitásfokozó, agyserkentő ételek hatásaival ismerkedhetsz meg.


Használd ki te is pozitív hatásukat egészséged érdekében, hogy energikus tudja maradni.


Kassy

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3016214234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása