Finom fizikai, szellemi segítség
A következő időszakban fontosabbá válik mentális kapacitásunk növelése, a memória javítása, mivel több időt töltünk bent. Munkában, tanuláskor, vizsgára, vagy egyéb megmérettetése való felkészüléskor egyaránt hasznos lehet, ha bizonyos ételek fogyasztásával adunk egy kis segítséget agyunknak, hogy jobban bírja a terhelést.
Az alvás, meditáció, szellemi stimulálás és a rendszeres edzés szintén fontos szerepet játszik mentális egészségünk, memóriánk karbantartásában.
A szellemi teljesítőképességünket növelő, egészséges ételek többsége nem csak elménkre, de immunrendszerünkre is jótékony hatással lesz. Ha eddig netán nem fogyasztottad volna ezeket, érdemes legalább néhányat beiktatni a kiegyensúlyozott, változatos étrendbe.
Olajos halak, csonthéjasok, magvak
Omega-3, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdagok (pl.: olajos halak, dió, egyéb csonthéjasok, len és tökmag, szójabab). A bennük található tápanyagok jelentős szerepet játszanak agyunk, szívünk, keringésünk megfelelő működésében. A magvakat magas energiatartalmuk miatt kisebb mennyiségben érdemes naponta kiegészítőként fogyasztani, míg a halakat hetente kétszer javasolják.
Tojás, csirke,- pulykahús, tejtermékek
Egészséges zsírok, folsav, A, B1, B3, B6- és B12-vitaminok, magas protein tartalmuk és a a tejtermékekben található probiotikumok, szintén agyműködésünk, keringési rendszerünk, regenerálódásunk, izmaink, ízületeink segítői. A tojás esetében nyugodtan fogyasszuk sárgáját is, mert hatóanyagai így még jobban érvényesülnek. A fenti sovány húsok esetében a fehérje, triptofán tartalom mellett, ha csontos húst készítesz, a kollagén is hozzájárul a regenerálódáshoz.3
Zöld levelű zöldségek, salátafélék, csírák, spenótot, sóska vitaminjai, antioxidánsai, folsav, C vitamin tartalma regenerálódásunkban, az új sejtek képzésben van segítségünkre.
Brokkoli, karfiol, káposztaféĺék, kelbimbó, retek, a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek, fitonutriensekben gazdagok. hormonális egyensúlyunk, memóriánk, szív és érrendszerünk állapotának fenntartásában segítenek, kiváló C vitamin források - többségük a téli időszakban is folyamatosan rendelkezésre áll, de fermentált változatuk szintén kitűnő választás.
Szőlő, áfonya, feketeribizli - sötét színmű zöldségek, gyümölcsök, mind flavonoid források (a kakaóhoz, vörösborhoz hasonlóan)
A szőlő, fekete ribizli, kék áfonya antioxidánsokat, rengeteg vitamint tartalmaz- ezek rövid távú memória és koordináció javító hatásúak. A C-vitamin számtalan jó tulajdonsága közé tartozik az agyműködés serkentése, a gyógyulás, regenerálódás támogatása - a zöld leveles zöldségek, citrusfélék, keresztes virágúak szintén nagy mennyiségben tartalmazzák.
Szőlő rengeteg antioxidáns mellet, A, B, C vitamin, Magnézium, Kálium tartalmú, vízhajtó, stressz csökkentő, szőlőcukor tartalma miatt gyorsan bontható, hamar energiát adó a banánhoz hasonlóan. Napi egy banán hasznos, tartós energiával lát el, a glükóz szint egyensúlyban tartása mellett, ezzel segítve a hosszabb megterhelést igénylő feladatok végzése, vagy edzés közben.
Avokádó
Sokan a tojás sárgájához hasonlóan, magas zsír, és koleszterin tartalma miatt kerülik - pedig ezek az anyagok vérnyomáscsökkentő hatásúak. Javítják a koncentrációt, a fókuszálási képességet, csökkentik a stressz szintet. Ha szereted ízét, használd nyugodtan.
Paradicsom, répa - a piros és narancssárga színű zöldségek, gyümölcsök, karotinfélék
A nyers változatokban lévő antioxidánsok, A vitamin segítenek megakadályozni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, Alzheimer-kórt, memória romlást. Segítik állandó értéken tartani a vércukor szintet, ami elengedhetetlen a hosszabb kitartást igénylő feladatok esetén.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Szerveinknek, az agynak jelentős mennyiségű energia kell a megfelelő működéshez. A teljes kiőrlésű gabonafélék, mivel alacsony a glikémiás indexük, fokozatosan és lassan, adnak energiát, stabilan tartják a vércukor és energiaszintünket, fizikai és szellemi teljesítőképességünket. Ha valamilyen okból nem fogyasztasz gabonaféléket, érdemes más szénhidrát típust beiktatnod.
Kakaó, csokoládé
A jó minőségű változatok, minél sötétebb és kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazók, rengeteg előnyös hatással bírnak. Legtöbben ezeket ismerik, mint mentális serkentőt, flavonoid forrást - mértékkel, napi szinten hasznos kiegészítők. Memóriavédők és reakcióképesség javítók, amellett, hogy fogyasztásuk boldogsághormont is termel.
Segítsd szervezeted jobb működését, válj ellenállóbbá, hogy könnyebben megfelelj a kihívásoknak.
Kassy