Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

Kerüld el a csapdákat! Gyakran elkövetett fogyókúrás és étrendi hibák 3. rész

2020. január 11. - Jólétcsokor

Kerüld el a csapdákat! Gyakran elkövetett fogyókúrás és étrendi hibák 3. rész

A sorozat ma buktatókkal folytatódik, amit sokan, sokszor elkövettek – tanulj a hibájukból! Segítek, hogy felkészülhess és konkrét terved  legyen ezekre a helyzetekre is. Valamint jön néhány apró segítő ötlet...

 

 

Az élelmiszer választás és időzítés tévedései

Sok előkészített, félkész ételt eszel, ezekben rengetek adalék, só, cukor van. Ezek mind lelassítják anyagcseréd. A gyorséttermi éttermek menüi rengeteg felesleges kalóriát adnak ahhoz az ételhez képest, amit te készítesz el és pontosan ismered minden összetevőjét és napi kalóriaigényedhez alakíthatod, aktuális ízlésed szerint ízesítheted.

Késő este, lefekvés előtt eszel viszonylag nagy adagot, amikor a tápanyag feldolgozása már lassul, hiszen a test pihenő fázisához közeledik.
Nem kell éhezni, kihagyni a vacsit, csak legyen könnyebb, hogy éjjel a szervezeted valóban pihentessen. Válassz zöldséget és fehérjét- csirkét, pulykát, tojást.

Kalóriákban gondolkodsz - nem ugyanazt a hatást váltja ki testedben, ha 500 kalória csokit, vagy ha 500 kalória zöldséget eszel. Igen, hasznos tudnod, hogy mennyi az alapanyagcseréd, a napi kalóriaigényed. Rengeteg kalkulátort találsz, nézz utána, hogy mennyi kalóriát javasolt fogyasztanod. Ahhoz, hogy fogyj, kevesebbet kell bevinned ennél, vagy edzéssel növelned kell felhasználást. Viszont figyelj az összetételre! Elsősorban fehérjéket, zöldségeket és gyümölcsöket fogyassz. Kezd a zöldségekkel, majd később jöjjön csak a kalóriadúsabb tápanyag.

Nem figyelsz arra, amit csinálsz! Figyelj az ételre, érezd az ízeket! Rágj, ne csak nyelj! Ülj le, ne rohanva egyél és ne a tévé elé telepedj! Használd ki az ebédidőt és ne a gép előtt ebédelj. Lehetőleg a telefonod is tedd ezalatt félre. Ha mással foglalkozol, nem vagy jelen, csak betömöd a kaját, miközben észre sem veszed, hogy mennyit eszel, nem érzed azt sem, hogy jóllaktál.

Ha nincs okod, valódi egészségügyi problémád, akkor véleményem szerint, nem kell "mentes" változatot fogyasztanod. Nem az alkalmi kipróbálásra gondolok, hanem hosszú távú fogyasztásra.

Apró segítő tippek:

Jóllakottan menj vásárolni, evés után írd össze a bevásárlólistát.
Ha viszed az ételt másnapra, akkor evés után pakold be az adagot.
Ha kezdesz megéhezni, előbb igyál.
Használj kisebb tányért! Így nagyobbnak tűnik az elfogyasztott adag.
Készíts hígabb változatot.
Kisebb szünet után, ha valóban éhes vagy még, akkor szedj csak újra.
Ezekkel az apróságokkal úgy érezheted, hogy jobban telít az étel, jóllakottabb vagy, kevesebbre van szükséged - közben mégsem viszel be annyi kalóriát.

 

Hamarosan jön a folytatás - visszavárlak!

 

Kassy 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr4215911928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása