Fittebben, egészségesebben, boldogabban!

Jólétcsokor

A 24 órás kaja kísértés legyőzésének módszerei

2020. január 22. - Jólétcsokor

A 24 órás kaja kísértés legyőzésének módszerei

A sikeres életmódváltás fontos alappillérei az önmagadra figyelés, az önismeret és a tudatosság, ezekre van szükséged, ezek teszik lehetővé, hogy önsanyargatás, szélsőségesen drasztikus megvonások nélkül, okos tervezéssel érd el célod.

Hogyan győzd le a fogyni vágyók rémét: az állandó kaja-kísértést? Hogy old meg, hogy a mindenhol jelenlévő ingerek ellenére mégse hízz meg, sőt fogyni tudj?

 

Nézzük a módszereket és az ellenszereket:


Kezdj el figyelni a tested jelzéseire!
Az emberek többsége automatikusan, megszokásból cselekszik, beleértve az étkezést is. Nem csoda, hiszen folyamatosan kísértésbe ütközünk a boltokban, az utcán, munkahelyi büfében, nem is beszélve a kollégák, rokonok, ismerősök, családtagok által kínált kóstolókról. 

Ahelyett, hogy a szokott időpontban automatikusan enni kezdenél, most először igyál, várd meg, hogy a tested jelezzen, hogy ténylegesen szüksége van másra is. Figyeld a jeleket: mikor vagy éhes és mikor laktál jól.
Nem kell mindig enni, csak... mert lehet, mert szoktál! Akkor se, ha kínálnak, ha van még egy kis maradék.
Udvariasan visszautasíthatod a kínálást azzal, hogy már ettél, jóllaktál. Ha nem akarsz elutasító lenni, ajánlhatod, hogy kicsit később szívesen megkóstolod, vagy vinnél belőle. Viszont, ha kedvet is érzel, akkor kóstolj. Ez esetben tényleg csak kóstolásról legyen szó, ami egy-két falatot jelent! Ezt utólag könnyedén tudod kompenzálni.

Vedd észre azt az állapotot, amikor valójában fáradt vagy és emiatt eszel többet! Ilyenkor pihenj a többlet kalóriabevitel helyett!
A túlevés, az érzelmi evés ellenszere szintén a magadra figyelés, az önismeret.
Figyeld a jeleket, amikor nem vagy igazából éhes és az evés csak pótcselekvés. Ilyenkor állj le! Ahelyett, hogy rengeteg felesleges kalóriát fogyasztanál el, gondold végig mi hiányzik valójában, amit most evéssel próbálsz pótolni. Igyekezz ezt a valódi hiányt felderíteni. ha tudatos vagy rá, keresd rögtön a megoldást és a plusz kalóriák és az ezt követő önmarcangolás helyett, tedd meg ezt a vágyott dolgot.

De hogy mondj nemet hiányérzet nélkül?
Segít, ha tisztában vagy azzal, hogy melyik ételeket szereted elsősorban, mik kedvenceid. Sokfélék vagyunk, az egész családodra jellemző tendencia, hogy mindenki szereti a sósat, (vagy bármi egyebet) lehet, hogy rád mégsem igaz! Ha észreveszed, ne félj változtatni, máshogy dönteni.  Ezzel teljesen kizárhatod olyan kóstolókat, amik számodra nem a finom, kedvenc kategóriába esnek!
A kínálgatás és győzködés  elhárításának hatékony ellenszere, hogy tudatosítod: nem szereted, ráadásul nem támogatja célod elérését. Ha ennek ellenére mégis megeszed, elveszed magadtól a lehetőséget. Ha viszont kihagyod, épp ezzel fogsz nyerni, mert azt eheted meg, ami számodra igazán kedves és vágyott.
Ha tisztában vagy azzal, hogy valójában nem vesztesz semmit, akkor simán nemet tudsz mondani bármire minden lemondás érzés nélkül! 

A fenti ötletekkel hiányérzet nélkül tudsz "lemondani" azokról az ételekről, amik csak mások számára "finomságok". A következő részben folytatódik az életmódváltás tévhitek felszámolása, a részletekért visszavárlak!
Győzd le te is könnyedén a mindennapok 24 órás kaja kísértését!

Sok sikert a tippek bevezetéséhez!

 

Kassy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joletcsokor.blog.hu/api/trackback/id/tr5315911954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása